Smaka på Gran Canaria

Fikon
Färska fikon när de är som bäst. Foto: Randi Hausken. CC BY-SA 2.0

Vilken mat kan du smaka på, om du åker på semester till ett av våra Hideaways på Gran Canaria? Och vilka rätter är typiska för ön som ligger mitt ute i Atlanten, mer än 1000 kilometer från Spaniens gastronomiska epicentrum – men under 200 kilometer från den afrikanska kusten? Här får du några av svaren.

Inre spännvidd

Läget mitt ute i Atlanten, som ofta har påverkats av andra förbipasserande eller tillströmmande kulturer – afrikanska, portugisiska, latinamerikanska m.fl. – har bidragit till det kanariska kökets stora inre spännvidd och färgrika mångfald.

Nya safter

Italienarna känner till fenomenet från Sicilien, medan portugiserna har skördat frukten av fenomenet på ögrupperna Madeira och Azorerna: dessa fjärran och intensiva köken på öarna, som genom århundraden har fått revidera sina fundament, varje gång nya safter tillförts från människor som dykt upp i horisonten. Nya traditioner, erfarenheter och smaklökar har därmed bokstavligen kryddat den gastronomiska delen av sagan.

Gran Canaria är det dock inte endast det poly-kulturella inflytandet som har bidragit till att gastronomin på dessa breddgrader skiljer sig från fastlandets. Även öns klimat och geologi, med vulkanisk jord och en stabil, högre medeltemperatur hela året runt, har påverkat det kanariska kökets färgrika kök.

Kanariska specialiteter

Du har bland annat möjlighet att smaka på öns berömda potatisar, papas, som är en väsentlig del av Gran Canarias kök – t.ex. papas arrugadas (bokstavligen “rykande potatisar”), som äts med skalet på, och som ledsagas av en typisk kanarisk sås, känd som mojo.

Papas arrugadas con Mojo
Papas arrugadas con mojo. Foto: Martin Alvarez Espinar. CC BY 2.0

Andra typiska kanariska specialiteter är majs som äts tillsammans med olika grytor och kötträtter, samt majsmjöl, som bland annat används till rätten gofio escaldado, lagad med fisk, och pella de gofio, som är tjockare och sötare än gofio escaldado.

Vegetariska grytor och soppor

Även vegetariska grytor och soppor är ett vanligt inslag i den kanariska gastronomin, tack vare öns fantastiska växtförutsättningar för frukt och grönt. Bland de mest populära grytorna hittas de med squash och majs, men också soppor som puchero och rancho, samt potatissoppan caldo de papas, som är smaksatt med koriander och är ytterst välsmakande. En annan populär rätt är ropa vieja (som betyder “gamla kläder på svenska), som bland annat innehåller kikärtor, kött och linser.

Fiskrätter

Gran Canaria är en ön, omgivet av hav så långt ögat kan nå, finns det naturligtvis också ett överflöd av fiskrätter på ön, lagade på nyfångad fisk och skaldjur. De vanligaste fiskarna i det kanariska köket är papegojfisk, tonfisk, bläckfisk, havssniglar, sardiner och braxen.

Desserter

Öns subtropiska klimat möjliggör att man kan odla en värld av exotiska frukter, som vi i Sverige för nöja oss med att importera från varmare breddgrader. På Gran Canaria utgör dessa en stor del av den vardagliga maten, och här kan du hitta härligheter som mango, ananas, guava, fikon, bananer, papaya m.m.

Men det kanariska dessert-köket bjuder också på andra, mäktigare och sötare saker, som är baserade på mandel, honung, mjölk, ägg, ost i kombination med flera av öns frukter.

Om du har lust att personligen smaka på alla öns härligheter, kan de se en beskrivning av alla Hideaways handplockade hotell och semesterlägenheter på Gran Canaria här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer