Smaka på desserten biancomangiare från Sicilien

Här kan alla vara med – försök dig på en annorlunda och enkel dessert från Sicilien. Här nedan ger jag dig några goda tips om receptet, tillagningen och serveringen av den sicilianska desserten.

Buon appetito!

Ingredienser:

  • 1 l mjölk
  • 4 msk majsstärkelse (t.ex. Maizena)
  • 3 msk strösocker
  • 1 knivsudd salt
  • Lite citronskal
  • Lite kanel

Gör så här:
Lös upp majsstärkelsen med lite mjölk. När stärkelsen är upplöst, blandar du ner resten av mjölken samt socker, salt och citronskal. Blandningen värms över svag värme, under konstant omrörning, tills det börjar att koka. Ta då av kastrullen från värmen, ta bort citronskalet och tillsätt lite kanel.

Servering:
Lägg upp i portionsskålar och servera kallt.

Vinrekommendation:
Då detta är en ganska lätt och delikat dessert, skulle jag välja ett liknande vin som matchar detta. Om vi ska hålla oss till Sicilien, skulle jag servera en Zibibbo (en lokal variant av Moscato), som är karaktäristisk genom att ha en frisk och aromatisk stil. Det finns producenter som har börjat göra Zibibbo som ett lätt mousserande sött vin, inspirerat av Moscato d’Asti, och en sådan typ skulle vara ett ypperligt komplement till desserten.

Om dessa förslag skulle vara svåra att finna på Systembolaget, kan man istället servera en Moscato d’Asti till desserten.

Vill du ta emot fler tips om italiensk mat och vin?

- då ska du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev som innehåller en massa matnyttig information
Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer