Smaka på Kataloniens viner

Vindruvor
Vin i Katalonien

Kataloniens värme, solrika somrar och milda vintrar ger tillsammans med en begränsad, men passande mängd nederbörd om våren de perfekta förhållande för odling av vin. Barcelona är centrum för vinproduktionen i Katalonien – både direkt som producent, men också som hamn för enorm export av viner från regionen.

Barcelona är en av de ledande vindistrikten i hela Spanien och det var i Barcelona den spanska vinexporten började för allvar. Man var här de första till att använda större tankar av rostfritt stål; något som gjorde det möjligt att producera kvalitetsvin i större mängder och till ett lägre pris än vad som tidigare varit möjligt.

10 vinregioner

De flesta större vinmarkerna ligger söder om Barcelona – till exempel det stora vindistriktet Penedès, där 95 procent av Spaniens produktion av cava tar plats. Norr om Barcelona ligger mindre vinodlingar och det ligger även vinmarker vid gränsen till Frankrike. Katalonien producerar ett brett urval av viner. Mest känt är cavan, men regionen är också berömd för sina torra vita viner och några mycket kraftfulla rödvin, kallade vino negre, det vill säga svart vin. Cava är det viktigaste vinet rent ekonomiskt, följt av vitt vin.

Magiskt landskap
Att befinna sig i ett vinlandskap i Katalonien, är det samma som att befinna sig i en dröm. Foto: Angela Llop. CC BY-SA 2.0.

Katalonien har 10 vinregioner; Penedès är den klart viktigaste och den med störst produktion och export. Den finaste regionen är förmodligen Priorat – endast denna och Rioja har den högsta klassifikationen i Spanien: DOCa.

Stolt tradition

Vinerna har en stolt tradition i Barcelona och produktionen av vin i Katalonien går flera tusen år tillbaka. ange tusinder af år tilbage. Fenicierna producerade vin i området redan innan romarna dök upp. Romarna vidarutvecklade vinproduktionen, framför allt i området omkring deras provinshuvudstad för Spanien, Tarragona. En resa till Katalonien är inte komplett utan ett besök på en cava-gård och en inblick i vinets intressanta historia i Barcelona och Katalonien.

Hitta resor till Katalonien med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer