Släck kaffesuget på Portugals historiska caféer

Portugiserna älskar att avnjuta en god kopp kaffe, och landet har en rik tradition knuten till den svarta drycken. Det finns det inte någon bättre plats att uppleva på, än på ett av Portugals många charmiga, historiska caféer.

De historiska caféerna i Portugal

Svenskar må vara ett av världens mest kaffedrickande folkslag, men även om det under de senaste åren har öppnat många nya kaffebarer här hemma, där du verkligen kan njuta av kvalitetskaffe, kan dessa ofta inte mäta sig med stämningen på de gamla, traditionella caféerna i Portugal.

Vill du utforska den rika portugisiska kaffetraditionen, bör du besöka ett av dessa historiska caféer. Som hjälp till en historiskt intresserad kaffedrickare på jakt efter en unik upplevelse, har en portugisisk förening lagt fram en så kallad kaffe-rutt, Rota dos Cafés com História de Portugal, som listar 23 av landets vackraste och historiskt mest intressanta caféer. Med caféer från norr till söder, har du goda chanser att hitta ett café i närheten nästa gång du är på resa i Portugal.

Här nedan hittar du ett par exempel på några av de caféer som finns med på Rota dos Cafés com História de Portugal.

Café Majestic

Mitt på gågatan Santa Caterina i Porto, ligger ett café som inte bara är ett av stadens äldsta, men som också är utsett till ett av världens vackraste. Café Majestic öppnade år 1921 under namnet Elite Café, och blev snabbt stället där stadens intellektuella och bohemer möttes. Namnet Elite föll dock inte kunderna i smaken så caféet bytte till Mejestic och inredde stället med inspiration från den franska La Belle Époque. 

Cafe Majestic Porto
Cafe Majestic i Porto. Foto: Lilly Darma, CC BY-SA 2.0.

Efter en svår period där caféet försummades och glömdes bort, stängde man ner stället och lät renovera det under två år, med start 1992. Idag är Café Majestic åter igen en favoritplats för kaffeälskare i Porto och framstår inte minst som ett av de vackraste exemplaren på Art Nouveau i den nordportugisiska storstaden. Kaffet kostar lite mer än på andra platser i staden, men i gengäld kan du njuta av de enastående omgivningarna.

Café Martinho da Arcada

Lissabons äldsta café, Martinho da Arcada, kan spåra sitt ursprung hela vägen tillbaka till 1782, då det däremot hette Café do Gelo (glass-caféet). Det var först år 1845 som caféet fick namnet Martinho da Arcada efter den dåvarande ägaren som förvandlade stället till ett av de finaste och mest populära caféerna i den portugisiska huvudstaden. Hit kom bland annat några av landets mest kända konstnärer och poeter för att dricka sitt kaffe.

Lissabon morgen
Starta dagen i Lissabon med en kopp kaffe på Café Martinho da Arcada vid den stora vägen Praça do Comércio. Foto: Yann Cœuru, CC BY 2.0.

Café Martinho da Arcada ligger längs Praça do Comércio och på en vår- eller sommardag är det populärt att avnjuta kaffet eller en drink på borden som står utomhus under de stora arkaderna. Liksom på många av Portugals andra caféer, serveras det dock inte bara kaffe på Martinho da Arcada, utan också mat. Att boka bord rekommenderas om du vill äta här.

Tips inför ditt café-besök i Portugal

Tack vare alla nya kaffebarer som dykt upp i Sverige den senaste tiden, är långa menyer med uppfinningsrika varianter av den populära drycken inte längre okända för svenskarna. Men det kan ändå vara bra att förbereda sig på det stora urvalet kaffedrycker som väntar dig på de portugisiska caféerna.

Pasteis de Belem
Är du i den portugisiska huvudstaden, bör du också lägga vägen förbi Pastéis de Belém för att prova den berömda tarten Pastel de Nata. Foto: Akihito Fujii, CC BY-SA 2.0.

Beställer du en Bica, som i Porto också går under namnet Cimbalino, får du en svart kaffe i en liten kopp, som bäst kan jämföras med det vi normalt kallar för en espresso. Vill du ha den i en ännu starkare utgåva, är det en Bica Curto, också kallad Italiana, du ska beställa. En espresso med lite mjölk går under namnet Café Pingado eller Bica Pingada. Vill du ha en ännu mildare variant, kan du eventuellt beställa en Galão, ett högt glas med svart kaffe och 3/4 mjölk – något som påminner om en kaffe latte.

Vill du äta något sött till ditt kaffe, finns det alltid möjlighet att beställa något gott att äta till. Läs till exempel om Portugals ikoniska tartelette, Pastel de Nata, här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer