Skäm bort dina smaklökar på 4 träffsäkra restauranger på Mallorca

Mallorca mad
Nyd den gode mad på Mallorca i hyggeligt selskab

Jag erkänner! Det vattnas lite extra i munnen, när samtalet faller på spansk mat (och vin). Därför är jag också glad för att jag redan har ätit upp dagens middag, när jag i skrivande stund ska ger dig några tips på restauranger till din semester på Mallorca.

Men låt mig säga det direkt: det är en större utmaning att välja bort, än att välja till. Ön har nämligen det senaste årtiondet genomgått en förvandling vad gäller välsmakande restauranger. Det finns nästan inte en enda stad eller område, som inte kan stoltsera med att ha en internationellt känd restaurang, som är nämnd i antingen Michelin, The Guardian, Lonley Planet, eller en annan av de välkända medierna.

Mina personliga tips på restauranger

Guiden här nedan, är dock personlig till 100 procent, och är skriven utifrån mina egna (mat)upplevelser. Jag skulle som sagt kunna nämna fler än dessa fyra, men någonstans måste jag ju börja. Alla dessa restauranger är platser som jag med glädje skulle besöka igen. En god måltid på Mallorca handlar om så mycket mer än menyn – det handlar lika mycket om stämningen, den personliga servicen, sällskapet och inte minst råvarorna som anrättas på din tallrik.

Här kommer mina fyra personliga tips på restauranger på Mallorca. ¡Buen provecho!

Restaurante Flor de Sal

Låt mig börja denna recension med en konklusion: Mums, vilken måltid! Tänk att det finns en sådan plats, med så många detaljer (alla tallrikar, saltkar, kaffekannor är designade till Flor de Sal) och ett sådant läge (precis vid Medelhavet). Och trots den höga kvaliteten från le chef i köket, så är servicen helt informell på det formella viset inne i restaurangen. Det är faktiskt svårt att förklara, vad jag blev serverad, för kökschefen Jonay trollar med råvarorna så att de nästan förvandlas till fusionanrättningar. Det är magiskt!

Restaurant Flor de Sal Mallorca
Restaurant Flor de Sal

Jonay kommer från Teneriffa, och därför kan du se fram emot att få smaka på delikatesser från de kanariska öarna, men naturligtvis är det Mallorcas råvaror som tar stor plats på menyn, och här finns ett rikt urval av tapas. Om det fortfarande finns marshmallows på dessertmenyn, så måste du smaka på dem – dina ögon och smaklökar kommer tacka dig för det!

Restaurante Flor de Sal är en upplevelse som du ska unna dig själv, när du är på semester på Mallorca. Här får du en cool, spännande och ytterst välsmakande kväll, som du sent kommer glömma. Restaurangen är inredd så att du både kan sitta inomhus och utomhus. På en stjärnklar kväll, när mörkret har lagt sig, kan du se fram emot att se Medelhavet lysas upp av stjärnorna. Min rekommendation är att du bokar ett bord som ligger ute vid gaveln, för då sitter du nämligen i första parkett till att njuta av de vackra omgivningarna.

Adress: C/ Francisca Capllonch Plomer, 11 – Camp de Mar
Bordreservation: +34 971 23 55 66

Hideaways i området: Bahia Camp de Mar Suites (ligger på samma adress), Coronado Thallasso & SPA (ca. 3,5 km), Hotel Cala Fornells (ca. 3,5 km)

Antic Grill

Om du bor i, eller i närheten av, landsorten Bonyola (cirka 30 minuters bilfärd från Palma), så kan jag varmt rekommendera att du besöker Antic Grill. Restaurangen ligger som granne till kyrkan och det lilla torget, och utifrån gör fasaden inte mycket väsen av sig. Kanske är det därför överraskningen är extra stor, när du serveras den ena läckerbiten efter den andra – tillsatt mycket personlig, humoristisk och personlig service.

Jag kan nästan rekommendera allt på menyn, för allt är färskt och lagat på de lokala råvarorna i området. Till förrätt åt vi gambas al ajillo (räkor med vitlök) och ett perfekt stekt ankbröst med garnering. Till huvudrätt serverades vi en bit lax och en lammfilé med rödlökskompott och pocherat päron – återigen vackert anrättat med många små detaljer. Till dessert valde vi färsk frukt, en blandning av ananas, passionsfrukt, mango och jordgubbar.

Som pricken över i är det faktiskt relativt billigt att äta här. Vår meny beskriven här ovan, samt vin och vatten för två personer gick på totalt 64 euro.

Adress: Carrer Santa Bàrbara, 3, 07110 Bunyola
Bordreservation: +34 871 03 40 07

Hideaways i området: Es Corte Vell Inland Hotel (promenadavstånd från Antic Grill)

Restaurant Velería

Flera gånger har jag haft turen att befinna mig på denna adress, för här ligger nämligen ett av våra hotell, Hesperia Villamil. Dock var det första gången (men långt ifrån sista), som jag åt på hotellets à la carte-restaurang, Velería senast jag var på besök. Då jag tidigare, med välbehag, endast har ätit i Villamils huvudrestaurang, där en buffé serveras, var nyfikenheten stor för att prova deras lilla, intima restaurang med spanska och medelhavsinspirerade rätter.

Restaurant Veleria
Restaurant Velería

Jag älskar att menyn inte har ett jättestort urval, utan här har man valt att utveckla några få rätter – och jag måste säga, att njutningen att sitta på kanten av stranden, och äta sig igenom kökets specialiteter var stor. Jag kan varmt rekommendera såväl deras risotto, som deras entrecôte, samt allt från dessertmenyn till dig som älskar det söta.

Mellan rätterna kan du smaka på det hemlagade brödet, smör som kommer i olika varianter och dessutom är hemlagat, olivolja som är utvald från öns produktion och salt från Estrenc på den sydöstra sidan av Mallorca.

Adress: Bulevar de Peguera 66, 07160 Peguera
Bordreservation: +34 971 68 60 50

Hideaways i området: Hesperia Villamil (ligger på samma adress), Coronado Thallasso & SPA (ca. 4 km), Cala Fornells Hotel (ca. 4 km)

Restaurante Oliu

Ett romantiskt gömställe, kort och gott! Och så smakar maten för övrigt helt magiskt. Om du vill överraska din bättre hälft på semestern, så ska du boka ett bort ute på terrassen här på Restaurante Oliu – och sedan är det mycket möjligt att kvällen utvecklas i ren Lady & Luffsen-anda. Här sitter du omgiven av olivträd (därav namnet) och allt från inredning till service från personalens sida harmoniserar med de trevliga omgivningarna.

Denna restaurang har jag redan rekommenderat till många av våra gäster som ska bo i området vid Port D’Andratx, och även om prisnivån är i den högra änden i jämförelse med andra restauranger på Mallorca, så är det värt varenda krona. Här kommer du få en matupplevelse, som du trodde du bara kunde få på en Michelinrestaurang.

Hotel MonPort Mallorca
Mon Port Hotel & Spa ligger ca. 8-10 minuters promenad fra Resturante Oliu i Port d’Andratx

Jag besökte restaurangen på en vardagskväll, och det var fullt vid alla bord, så min rekommendation är att boka i förväg. De har, utöver a la carte, också en avsmakningsmeny, och det är ett kök som kommer överraska dig – ja, du vet faktiskt inte på förhand vad du kommer att bli serverad. Om du vågar springa ut i det okända, så gör det! Jag ångrade i alla fall inte att ha smakat på de sju rätterna som var på den hemliga menyn kvällen då jag var där. Dessutom har de en utmärkt vinlista med flaskor från såväl Mallorca som från övriga Spanien, men också från utlandet.

Restaurangen kan vara lite svår att finns, men så är det ju med gömställen. Den ligger ute vid huvudvägen, men du ser inte trafiken från restaurangen – dock kan den höras, om du sitter ute på terrassen.

Adress: Carretera Port d’Andratx, 67, 07150 Andratx
Bordreservation: +34 971 235 830

Hideaways i området: Mon Port Hotel & SPA (ca. 2,3 km), La Pergola Aparthotel (ca. 2,5 km).

Mer om Mallorca

Jag hoppas att ovanstående förslag på restauranger kan inspirera till goda matupplevelser på Mallorca. Jag ska även skriva ihop ett inlägg med förslag på lunchrestauranger, så håll ett öga här på bloggen.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer