Ska du välja semesterlägenhet eller hotell i Italien?

När du ska planera din semester, finns det flera saker att förhålla sig till. Var ska du resa någonstans? Vill du på badsemester eller kanske en mer kulturell präglad semester? Vilka faciliteter önskar du att semestersplatsen ska ha? Och sist men inte minst, hur vill du bo – i semesterlägenhet eller på hotell?

Vad får du, om du väljer en semesterlägenhet?

Att bo i lägenhet är härligt flexibelt, framförallt i förhållande till de måltider du intar under dagen. En lägenhet har nämligen alltid köksfaciliteter, som t.ex. kylskåp, kokplattor, diverse köksutrustning och servis, samt ofta ugn, mikro, vattenkokare och frys.

Välj att bo i en semesterlägenhet, om du själv vill bestämma om du ska äta middag hemma eller ute på en restaurang. Här finns också besparingar att hämta, om din semesterbudget ska hållas inom en viss nivå. Du kan också själv bestämma, när på dagen du önskar att äta, vilket kan vara en fördel, då många restauranger i Italien först öppnar runt 20-tiden.

Om du reser med barn, är det härligt att har tillgång till ett kylskåp där du kan förvara lite yoghurt och frukt som nödlösning då hungern gör sig gällande hos de små. Det kan också vara en trygghet, att veta att barnen får något att äta, som de faktiskt tycker om och gärna äter.

De moderne ferielejligheder Aba Village i Toscana med lækker pool
De moderna semesterlägenheterna Aba Village i Toscana med läcker pool

En annan fördel med att ha tillgång till ett kök, är att du kan köpa in varor på några av de lokala marknaderna och själv experimentera med de lokala råvarorna. Du ska dock vara uppmärksam på, att få semesterlägenheter har ett lika välutrustat kök som vårt eget där hemma, och det är t.ex. en bra idé att själv ta med en skarp kniv – något som sällan går att finna.

Är ni fler än två som reser, och gärna vill bo tillsammans, är en semesterlägenhet också att föredra. Här kan ni ofta bo en hel familj tillsammans, och det finns ofta ett vardagsrum där ni kan samlas och tala om dagens händelser och utflykter eller varför inte spela ett spel?

På många platser finns det flera lägenheter på samma område. Så är ni två eller flera familjer, som reser tillsammans, är det perfekt att välja lägenheter, där ni kan mötas på de gemensamma områdena och tillsammans nyttja er av ställets faciliteter som exempelvis poolen. Här finns det också perfekta möjligheter, att möta andra gäster och få nya bekantskaper, kanske av annan nationalitet.

Större delen lägenheter hyrs endast ut på veckobasis, och som oftast från lördag till lördag. Så har ni tänkt er en semester, där ni inte vill resa runt för mycket från ställe till ställe, ha mer flexibilitet i förhållande till måltider, samt är fler som reser tillsammans, är en lägenhet att föredra.

Varför ska du välja att bo på hotell?

Från det ögonblick du ankommer till ditt hotell, och tills det att du reser hem igen, kommer det alltid finnas någon som tar hand om dig och är redo att hjälpa till – oavsett om det handlar om att få nya handdukar på rummet, beställa transfer, eller komma med förslag till utflykter. Det ger dig naturligtvis en trygghet och säkerhet, att det alltid finns någon som du kan hänvända dig till, och någon som håller ett öga på vem som kommer och går.

När du är på semester, är det skönt att slippa vardagens plikter, som t.ex. städning – något du slipper du när du bor på ett hotell. Här städas rummet och sängen bäddas. Du kan själv välja om dina handdukar ska bytas ut dagligen, även om de flesta hotell uppmanar till att man tar hänsyn till miljön, och återanvänder sina handdukar några dagar. Kutym är, att om man lägger sina handdukar på golvet, så vill man gärna att de byts ut, medan om de hänger på krokarna, så vill man gärna återanvända dem.

Fra det øjeblik du ankommer til dit hotel og til du rejser igen vil der være nogen der tager hånd om dig. Her hotel Cellai i Firenze.
Från det ögonblick du ankommer till ditt hotell, och tills det att du reser hem igen, kommer det alltid finnas någon som tar hand om dig. Här hotel Cellai i Florens.

Som regel, köper du ditt hotelluppehåll inklusive frukost, och många gånger finns också möjligheten att köpa till middag. Du ska då bara sätta dig tillrätta i restaurangen och njuta av din måltid, utan att själv behöva stå i köket för att laga och diska. För det flesta är detta något härligt, att slippa några av vardagens plikter på semestern. Du ska dock vara uppmärksam på, att många hotell i Italien inte serverar en så rik frukost, som den vi är vana vid här hemma – och vid många tillfällen är också middagen en fast meny.

På hotell, kan du oftast boka uppehåll i färre än 7 dagar. Det vill säga, att om du har lust att resa runt lite från plats till plats, och besöka olika områden, är det perfekt att välja ett par nätter på flera olika hotell.

Varför välja den ena boformen framför den andra?

Den helt grundläggande skillnaden på att bo i lägenhet och hotell, är främst tillgången till ett kök. I lägenheten bestämmer du själv, när och var du vill äta, men du ska också själv stå för matlagningen – och inte minst städningen. Vid ett uppehåll på hotell, äter du på restaurang, antingen på hotellet eller ute. Här sätter du dig bara ner till dukat bord, och låter dig bli serverad mat, utan att behöva tänka på något. Det finns en kombination av hotell och lägenheter, kallade aparthotel. Här bor du vanligtvis i små lägenheter med ett litet tekök, och så finns det möjlighet för en eller annan form av pension (frukost och/eller middag) på stället.

Morgenmaden er normalt inkluderet, når du bor på hotel på din ferie...
Frukosten är normalt inkluderad, när du bor på hotell på din semester…

När du bor på hotell, ska du alltså inte spekulera på de praktiska sakerna, som städning och matlagning. Denna form av uppehälle väljer du normalt sätt för bekvämligheten. I gengäld bidrar städning och frukost till att göra uppehållet på ett hotell dyrare än i en lägenhet.

De flesta hotell, har rum, där det maximalt kan bo 4 personer. Om ni är en familj på över 4 personer, eller reser flera tillsammans, kanske ni kommer att föredra en lägenhet, där ni alla kan vara och bo tillsammans.

Det är alltså flera olika faktorer som spelar in på, om du väljer en lägenhet eller ett hotell. Normalt sätt väljer barnfamiljer, som söker en eller flera veckors uppehälle, en semesterlägenhet, medan par, som reser tillsammans och gärna vill uppleva flera olika områden, oftast väljer hotell.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer