Ska du resa till Madeira? Här är 10 saker du måste uppleva!

Den portugisiska ön Madeira, som ligger utanför Marocko, skiljer sig mycket från huvudlandet Portugal, och även mycket från övriga Europa. Geografiskt tillhör ön Afrika, men politiskt är ön en självstyrande enhet under den portugisiska regeringen.

Ön har en fantastiskt rik natur, med en stark exotisk närvaro. Dramatiska branta klippkuster, frodiga bergslandskap, vacker arkitektur, doften av blommor och ett unikt djurliv kännetecknar ön. Här kommer du känna, att du har kommit långt bort från vardagen – på bästa möjliga vis. Res hit, om du önskar dig en oförglömlig semester i omgivningar vars skönhet du sällan skådat. Du kan med fördel resa till Madeira på vintern, eftersom klimatet på ön är milt året om.

Madeira är inte bara namnet på huvudön, som är den mest befolkade ön, utan också på hela ögruppen. Totalt bor det cirka 250.000 människor på öarna, som också inkluderar obebodda ögrupper

Efter en semester på Madeira, kommer du hem med en resväska full av minnen, och här nedan har vi samlat 10 exempel på vad du med fördel kan uppleva på den frodiga ön. Men listan är långt ifrån heltäckande – Madeira är ett semesteräventyr som väntar på dig!

Läs mer om resor till Madeira

1: Spendera en dag i Funchal

Madeiras huvudstad är inte så stor, så du kan enkelt uppleva Funchal på en dag – även om många får lust att stanna längre, för staden är vacker och behaglig, och här finns många saker att se på och uppleva. Funchal bjuder bland annat på en enastående arkitektur och en färgrik marknad, där de lokala invånarna köper färsk frukt och nyfångad fisk. Det finns också flera riktigt bra restauranger, där du kan njuta av den lunch eller middag och smaka på den traditionella maten från Madeira.

På Rua Santa Maria kan du uppleva spännande och uppmuntrande gatukonst. Här har en rad lokala konstnärer gjort det till ett projekt att smycka gamla dörrar med spännande street art. Projektet är döpt till ”Projecto Arne Portas Abertas” och betyder fritt översatt de öppna dörrarnas konst. Tanken är, att de gamla dörrarna ska ge liv till gator och byggnader, som var på väg att förfalla.

I Funchal kan du också besöka ett av vinhusen, som producerar det berömda Madeiravinet – och ja, det finns gott om smakprover till dig och ditt resesällskap. Läs mer om vinet och dess betydelse för öns historia här.

Om du inte är rädd för fart, så får du inte missa en tur på en av Funchals ikoniska kälkar. Du sitter skönt på en sorts kälke, som susar fram över asfalten på träspår. Två vitklädda, äldre herrar iförda traditionella stråhattar styr dig säkert fram genom Funchals branta och snirkliga gator i full fart – och använder sina skor med gummisula för att bromsa. Ett roligt sätt att komma ner från landsorten Monte som ligger högt i bergen över Funchal. Hastigheten kan komma upp till 48 kilometer i timmen – med det är en ganska säker form av transport, och lite mer originellt än att ta linbanan!

Har du gröna fingrar, eller bara vill uppleva blommor och andra växter i alla tänkbara färger, är ett besök i en av de vackra parkerna och trädgårdarna ett måste. De ligger utspridda lite överallt i stan – besök t.ex. den botaniska trädgården, Palheiro-trädgården eller Monte Palace-trädgården.

Besök en färgglad marknad i Funchal, och upplev färsk frukt, kött och fisk på plats.

2: Besök Monte

Landsorten, som numer kan räknas som en förort till Funchal, ligger vackert placerat i bergen bakom huvudstaden. Tidigare var Monte en kurstad för de rika och berömda. Den vackra kyrkan är stadens kännetecken, och varje år den 15 augusti besöker tusentals pilgrimer kyrkan för att markera Jungfru Marias färd till himlen. I Monte hittar du också den botaniska trädgården, där du kan titta på exotiska blommor och plantor i alla möjliga färger.

När du besöker Monte, kan du med fördel ta linbanan, som avgår från Funchals centrum. Här får du en fantastisk utsikt över Funchal, på den 3,8 kilometer långa turen, som tar cirka 15 minuter och leder dig hela 560 meter över Funchal. Utsikten från Monte är fantastisk, och om det är riktigt varmt i Funchal, kan det vara skönt att ta sig upp här på höjden för att njuta av den friska luften. En av de roligaste sakerna med att besöka Monte, är naturligtvis turen i kälke tillbaka till Funchal.

3: Hyr en bil och utforska ön

Madeira är ingen stor ö, men dess landskap är mycket varierat och de intressanta platserna ligger utspridda över hela ön. Därför är det att rekommendera att hyra en bil. Framförallt nordkusten är känd för sina spektakulära klippkuster, och det är en minnesvärd upplevelse att bege sig ut på upptäcktsfärd längs kusten, med de branta klipporna på ena sidan, och det klara blå havet på den andra.

Med en hyrbil har du också möjlighet för att komma bort från storstaden och uppleva den natt som Madeira är så känd för. Du har också många charmiga städer att besöka, som t.ex. Ponta do Sol, Ponta Delgada, Santana (med de karaktäristiska trekantiga husen) och São Vicente. Kör du längs kusterna på Madeira, kan du också alltid stanna vid ett av alla havsbad, om du vill svalka av dig i värmen.

Du kanske resan har hört talas om Nunnornas Dal? Det är en av de mest välbesökta naturområdena på ön, och det är ingen hemlighet att det beror på det fantastiska utsiktspunkterna från sluttningarna mot den lilla isolerade staden längre ner i dalen, Curral das Freiras. Så, om du inte redan har besökt Nunnornas Dal på andra besök på Madeira, kan jag varmt rekommendera att du för en tur med sikte på just denna dal, som kanske är en av öns mest frodiga, med tusentals av anlagda terrasser och sällsynta växtarter.

Hyr en bil på din resa på Madeira. Madeiras norra kust är så här spektakulära, och den upplevs bäst i egen bil.

4: Titta ner i avgrunden från Cabo Girão Skywalk

Madeira är rik på utsikter som får dig att tappa andan. Från Cabo Girão Skywalk kan du se hela 589 svindlande meter ner genom glasgolvet (men bara lugn – det är ett mycket stabilt golv). Det gör den till världens näst högsta skywalk – bara Grand Canyon är högre (1450 meter högt – svårslaget).

5: Bada i naturliga havspooler

Madeira hittar du många intressanta naturfenomen, vilka bidrar till att göra din resa till en annorlunda upplevelse. Ett av dessa fenomen är de naturliga havspoolerna vid landsorten Porto Moniz. De är omgivna av vulkaniska klippor, och är en både vacker och unik syn, där trapporna ner i vattnet är inbyggda i de karga klipporna, som egentligen består av stelnad lava som har formats till vad de är idag genom årtusenden. Här kan du ta dig ett kallt och uppfriskande dopp.

På din semester på Madeira kan du ta ett dopp i en naturlig lava-pool vid Porto Moniz.

6: Lyssna till Fado-musik

Detta är ett måste, oavsett var i Portugal du åker på semester. Fado är en portugisisk, melankolisk musikstil, som härstammar från 1800-talet. En av de platser du kan lyssna till Fado i Funchal, är på restaurangen Sabor a Fado; ett personligt och intimt ställe med endast 6 bord. Restaurangen är ägd av en familj, och hela familjen turas om att spela och sjunga Fado för gästerna. På Snack Bar Vila i Calheta kan du få en liknande upplevelse. Missa inte chansen att njuta av tonerna av denna känslosamma musik.

7: Aktiv semester

Madeira är en lekplats för både barn och vuxna, och här kan du utöva aktiviteter både till havs och i luften. Här nedan kan du se ett urval av alla de aktiviteter som har gjort Madeira till ett favoritresmål för gäster med tycke för sport, utmaningar och adrenalin:

 • Paragliding
 • Mountainbiking
 • Canyoning
 • Bergsklättring
 • Golf
 • Båthyra
 • Val- och delfinsafari
 • Dykning
 • Big game fishing
 • Stand up paddle
 • Surfing
 • Vandring
 • Jeepsafari

8: Val- och delfinsafari

Välkommen till en av de platser i världen, där du kan få ut mest av att åka med på val- och delfinsafari. Madeiras rika djurliv finns lika mycket under havsytan runt ön, där hela 29 olika valarter lever. Du kan med 90 procents säkerhet se delfiner, och om du har tur också en valfamilj. Kom ihåg kamera, solkräm och vattentåliga kläder.

9: Vandra längs levadorna

Madeira hämtas vattnet fortfarande från bergen, via det unika nätverket av vattenkanaler, kallade lavador. Här, i världens största lagerskog, som finns med på UNESCOs världsarvslista, kan du spendera många timmar på att välja lavadornas kurvor och njuta av bergens frodiga natur. Och om du tar dig upp till toppen på berget, kan du dessutom njuta av den storslagna utsikten.

Madeiras vackra natur, där du också hittar levadorna
Madeiras vackra natur, där du också hittar levadorna

10: Dyk ner i Madeiras akvarium

Det är en oförglömlig upplevelse att dyka ner i den enorma bassängen med 500.000 liter vatten i Madeiras akvarium, där du kan simma med hajar, rockor och hundratals andra fiskarter. Du blir upplärd av en erfaren instruktör innan du dyker ner i bassängen. Familj och vänner, som inte själv är med och dyker, kan ta bilder på dig på andra sidan glaset – så kan du uppleva tillvaron från en akvariefisks perspektiv.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Madeira

>>> Läs mer om Funchal

>>> Läs mer om Portugal

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer