Sju saker du kanske inte visste om det italienska språket

Vi blir allt fler svenskar som studerar det italienska språket – i alla fall några enstaka meningar, så att vi kan försöka oss på att kommunicera med italienarna på semester i Italien. Men visste du att italienska har status som minoritetsspråk i Somalia? Eller att Dantes litterära verk standardiserade modern italienska? Här får du sju fakta, du kanske inte visste, om det italienska språket.

1.

Det italienska språket kan dateras tillbaka till en rad juridiska formler kända som Placiti Cassinesi från åren 960-963, även om Indovinello Veronese (gåtan från Verona), som sannolikt härstammar från tidigt 800-tal, innehåller en sen form av vulgärlatin, som kan ses som en tidig italiensk dialek, och därför anses av en del språkforskare vara den första vittnesbörden om det italienska språket.

Den egentliga utvecklingen av italienska, så som vi känner till språket idag, skedde dock först genom kanoniseringen (helgonförklaringen) av olika toscanska författares skrifter från 1100-talet, med det var först via de litterära verkan av Dante Alighieri från 1300-talet – skrivna med florentinsk dialekt – som en standardisering av det italienska språket tog plats. Hans språk i det litterära verket La Divina Commedia (ursprungligen kallad endast Commedia), blev den standard som alla utbildade italienare senare använde sig av.

2.

Italienska är ett officiellt språk i Italien, Schweiz, San Marino, Vatikanstaten och västra Istrien. Det har därutöver minoritetsstatus i Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Slovenien, Rumänien, Somalia, Eritrea och Libyen. Det har tidigare också haft officiell status i Albanien, Monaco och på Malta, var det fortfarande används som talspråk i många områden.

Folk
Italienska talas av många människor i världen, här av några lokal italienare på en strand.

3.

Italienska talas av cirka 85 miljoner människor. Utöver de länder där italienska har officiell eller semi-officiell status, talas språket också i de områden, som tidigare utgjorde italienska Östafrika och italienska Nordafrika, samt i utvandrar-enklaver i Europa (t.ex. Albanien), Australien och Syd-, Central- & Nordamerika.

4.

Italienska är det tredje mest talade språket i EU med cirka 65 miljoner italienska-talande. Därutöver har 14 miljoner européer italienska som andraspråk.

5.

Vad gäller regionala italienska dialekter eller språk, är den mest talade italienska dialekten napoletanska med över fem miljoner talande.

6.

Man säger ofta att italienare älskar dubbelkonsonanter, och det är inte helt fel. Några ord har hela fyra par konsonanter, t.ex. vissa böjningar av verben appallottolare (att rulla ihop något till en boll) och disseppellire (att gräva upp).

7.

Italien enades år 1861, kunde endast 2,5 procent av befolkningen tala språket – resten talade deras regionala språk eller dialekt. Idag ligger motsvarande tal på cirka 95 procent, men det finns alltså forfarande runt 5 procent av befolkningen som endast, eller övervägande, talar sin regionala dialekt.

Resor till Italien

Här du lust att testa dina italienskakunskaper i Italien? Då hittar du alla Escapeaways resor till Italien här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

 

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer