Siena och Florens: Två toscanska rivaler

Toscana är hopplöst bortskämt. Var annars hittar vi så många spännande städer rika på kultur och god mat, och inte minst med starka personligheter, pittoreska landskap och vin som få andra ställen i världen kan matcha?

Det är särskilt städerna som gör Toscana till något helt unikt. Städerna med en historia som minst kan spåras tillbaka 1000 år är enastående, och ligger så tätt intill varandra att du upplever känslan av historien vingslag överallt. Invånarnas sätt att älska sina städer är också märkbar, som en följd av många års rivalitet mellan dem. För en utomstående kan detta idag tyckas märkligt, men när du har stannat en längre tid i någon av städerna kommer du förstå att de verkligen är mycket olika. Atmosfär, ton och klädsel kan ofta variera betydligt mellan två städer, även om de ligger inom en timmes bilresa från varandra!

Sublimt kaos och harmonins mästare

Hur kan jag med några få ord beskriva skillnaden mellan Siena och Florens? Det är nästan en omöjligt för mig att göra, men tvingas jag, så blir det med ett par nyckelord. Florens är på alla sätt större än Siena: här finns fler butiker att gå i, mer underhållning, flera restauranger att äta på, fler vackra byggnader att beskåda osv. Priset för denna kvantitativa styrka är en kvalitativ svaghet

Ponte Vecchio i Firenze
Florens lockar med en värld av historiska monument och byggnader – här den berömda bron Ponte Vecchio.

Där Florens innehar både det sublima som det fula på alla dessa område, är Siena och dess harmoni en större vinnare. Där Florens ofta är kaotisk och plågas av föroreningar från den intensiva trafiken, är Siena tillbakalutad med behaglig, frisk luft. Där Florens är en modern stad med en naturlig tillströmning av människor från resten av landet (och världen), är Siena fortfarande på sitt eget provinsiella sätt harmonisk – vilket naturligtvis också blir negativt då det är svårt att hitta arbete i staden, och därmed har många svårt att betala hyran i Siena.

Historisk motsättning

Det har funnits en uttalad rivalitet mellan Siena och Florens sedan medeltiden. Då, på grund av att de två oberoende kommunerna konkurrerade om marknadsandelar, politiskt inflytande och territorium. Flera gånger gång ledde det till väpnade konflikter, vilka det starkare Florens ofta gick ur som segrare. Men en gång, vid slaget i Montaperti, vann Siena en förkrossande seger över ärkefienden. Det hände för 756 år sedan, den fjärde September 1260, men är än idag är det något varje sienare minns väl och gärna talar om.

Udsigt ud over Firenzes tage
Utsikt ut över Florens takåsar och katedralen Santa Maria del Fiore.

När Siena möter Florens på dagens “slagfält” för diverse sportevenemang är det inte ovanligt att höra ropet “Kom ihåg Montaperti!” från den senesiska sidan. Det sker också en årliga minnesstund på slagfältet (men man är visserligen inte riktigt säker på var exakt det var, men det spelar mindre roll), och i år var dagen särskilt festlig. Under två dagar festade vi (om min sympati inte varit tydligt tidigare, så kommer jag härmed ut ur garderoben och förklarar mig som anhängare av den senesiska sidan) på slagfältet med tal, luncher, middagar, poesi, förolämpningar om Florens och ett nattligt fackeltåg med några tusen deltagare. Det var otroligt att se unga människor springa runt och få stearin på sina märkeskläder en varm lördagskväll, istället för att hänga i en trendig bar, men detta är Siena, trots allt.

Fest, gemenskap och gästfrihet i Siena

Båda städer besökts av miljontals turister varje år, och trots att det verkar som att de är mer närvarande i Siena, då staden är betydligt mindre än Florens, så är de flesta bara i staden över dagen, då hotellkapaciteten är betydligt lägre än Florens. När dagens hemska invasion av turistföljen och bussar är över, tar den lokala befolkningen över på gatorna och plötsligt ser man inte till några turister.

Siena set fra luften
Siena sett från ovan.

Kvällen är den bästa tiden i Siena. Detta gäller hela året men aldrig är det mer sant än under sommaren, då det sällan passerar en kväll utan festligheter någonstans innanför murarna. Vid den här tiden på året firas stadens 17 stadsdelar – som kallas le Contrade – växelvis. Man försöker samla in pengar till socialt arbete i stadsdelen, bland annat för att sammansvetsa sitt folk närmare varandra genom gemensamma måltider, dans och olika underhållning. Dessa festligheter äger rum på gatan eller i stadsdelarnas privata trädgårdar och alla är välkomna (även florentinare) att delta. När du har gjort det några gånger kommer du bara skaka på huvudet när andra, vare sig det är italienare eller turister hävdar att seneserna är arroganta, slutna och reserverade.

Även om Siena har en omedelbar charm med sin pittoreska och välbevarade medeltida fasad, dess nästan utan undantag utmärkta restauranger (under 18 år har jag lyckats äta dåligt endast en gång i stan men den restaurangen är sedan länge stängd) och dess fantastiskt vackra omgivningar, så tar det tid att förstå staden. Men den förtjänar både sin uppmärksamhet och tid.

Hestevæddeløbet Il Palio di Siena
Siena är fyllt av traditioner – varje sommar hålls till exempel den traditionella hästkapplöpningen Il Palio på Piazza del Campo.

Låt mig bara varna dig att du kan komma att utveckla ett beroende som gör regelbundna besök till nödvändiga för ditt välbefinnande.

Vill du veta mer om Siena och Florens?

Du kan läsa mer om Siena och alla våra hotell och semesterboende här. Om du är mer intresserad av en storstadssemester i Florens, kan du läsa mer om staden här.

Du är också varmt välkommen att ringa oss på 040 60 60 499 eller skriva till oss om du har frågor om en semester i någon av dessa två toscanska pärlor.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Filippo

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer