Siciliens välsmakande rätter är inspirerade av många kulturer

sværdfisk
Grillad svärdfisk. Foto: Ralph Daily. CC BY 2.0

Siciliens kök innehåller element från alla de kulturer som genom tiderna har härjat på ön. Men även öns geografi och placering, skapar ramar runt en av Medelhavets mest intressanta matkulturer.

Det var grekerna som tog med sig oliver och vindruvor till Sicilien. Idag är oliven hörnsten i siciliens gastronomi. Även araberna har präglat den kulinariska traditionen på Sicilien – de hade med sig ris, som idag används i många av öns klassiska rätter, t.ex. risotto och arancini.

Ett smakfullt sammensurium

Med sin placering centralt i Medelhavet, har Sicilien i flera tusen år varit ett omstritt landområde. Fenicierna, grekerna, romarna, araberna, normanderna och spanjorerna har alla haft kolonier på ön, och de tog med sig sina matlagningstraditioner och recept till ön, vilka sedan gått i arv i generationer.

Arancini
Av arabernas ris har sicilianarna skapat goda arancini. Foto: stu_spivackCC BY-SA 2.0

Romarna odlade veta och korn på ön, och har därmed haft stor betydelse för bröd och bakverk på Sicilien. Men även om alla dessa olika kulturer tog med sina egna matvanor, och i viss utsträckning också råvaror, så var nybyggare också beroende av att kunna anpassa sina traditioner till Sicilien och de begränsningar som det innebär att bo och leva på en ö.

Några saker kunde gro på ön, andra inte, men begränsningarna tvingade nybyggarna att tänka utanför boxen, och kombinera sina kunskaper med de råvaror som fanns tillgängliga. Därför blev matkulturen på ön distinkt från koloniherrarnas ursprungliga länder, och maten på Sicilien är idag också distinkt från maten i resten av Italien. Den är både mer sammansatt av olika kulturer, men också präglad av att Sicilien är en ö.

Siciliens eget förråd

Sicilien har självklart massor av goda rätter baserade på fisk. Varje kustbit på ön, har sina egna fiskare, och det ligger alltid små fiskebåtar och guppar vid stränderna. Här kan du få smaka på helt nyfångad fisk, och de tillagas på många olika vis. Sardiner och ansjovis steks ofta i olja tills de är spröda och kan ätas med citron och lite kokt potatis. Enkelt, och fantastiskt gott.

Större fiskar gillas ofta. Gemensamt för rätterna, är att de är enkla. Och det är en lyx man kan tillåta sig, då man arbetar med råvaror i världsklass. Fiskarna har så mycket smak i sig själva, att det inte är nödvändigt att hålla på att fixa och trixa en massa med dem.

Caponata
Caponata. Foto: Kevin TaoCC BY-ND 2.0

Sicilien är också känd för sina fantastiska tomater. Några anser att det är de bästa tomaterna i hela världen. Dem kan du uppleva i den traditionella sicilianska rätten caponata tillsammans med aubergine, grönsaker, söt vinäger och kapris. Caponata passar perfekt som ett tillbehör till fiskrätter, men serveras också som huvudrätt, där den i några versioner innehåller bläckfisk eller svärdfisk.

Naturligtvis hittar du också pastarätter på Sicilien, ofta med såser med fisk – som pasta con le sarde – eller tomater – som pasta alla norma (som också innehåller aubergine).

Hideaways på Sicilien

Hideaways är specialist på resor till Sicilien, och erbjuder hotell och semesterbostäder i alla regioner på ön. Välj en resa med fast bas, eller upptäck flera delar av Sicilien på en av våra rundresor där du byter hotell eller semesterbostad under vägen. Gemensamt för alla hotell, är att de erbjuder ett bra kök med lokala rätter – du kan t.ex. bo på Hotel Donna Carmela, där du äter fantastiskt.

Se alla resor till Sicilien med Hideaways här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer