Siciliens kust och stränder

Det är något speciellt med Cafalù...
Det är något speciellt med Cafalù...

Sicilien är Medelhavets största ö, och har därför en kustlinje som är flera kilometer lång. Läs mer om Siciliens kustlinje och dess stränder här, och få tips på saker du kan uppleva på en rundresa på Sicilien.

I detta inlägg kommer jag berätta om några av de stränder jag har njutit av på mina bilresor runt om på Sicilien. Dock är det ju inte bara stränderna som gör Sicilien unikt, för på din resa runt om på ön, kommer dina ögon få syn på den ena vackra synen efter den andra. Sicilien är vackert, och det är en fantastisk upplevelse att se hur landskapet skiftar från stora breda sandstränder till höga klippor och berg. Jag hoppas att du i följande text hittar inspiration till vad du vill uppleva på Medelhavets största ö.

Du kan bada året runt

Du kommer nog inte hitta många av de lokala invånarna i havet, mellan oktober och maj, men faktum är att denna period är så pass varm, att de flesta av oss nordbor med glädje skulle ta oss ett dopp. Vattnet är kallast mellan december och april, så under dessa månader ska du nog vara beredd på att simturen blir kort – men det kan absolut låta sig göras.

Boats in Mondello, near Palermo_shutterstock_586983179
Båtar i Mondello

Kuststräckan bjuder på stor variation – beger du dig österut från Palermo, kommer du fram till den härlig sandstranden Mondello, som i flera år har fungerat som en magnet för människor från Palermo med omnejd. Den bästa säsongen är i maj-juni, och i september-oktober, då det är proppfullt här på sommaren.

Vi börjar rundresan i Palermo

Kör du västerut från Palermo, kommer du till sandstranden vid Castellammare del Golfo. Här kan du besöka naturreservatet Lo Zingari och Scopello, och uppleva den vackra naturen på några av de fantastiska vandringslederna som löper längs havet, med utsikt till det kristallklara vattnet och de isolerade bukterna. Väster om Lo Zingaro hittar du den långa sandstranden San Vito Lo Capo, som är en av de vackraste sandstränderna på Sicilien, vilket innebär att stranden är välbesökt av turister och invånare i Trapani.

San Vito Lo Capo
Den vackra stranden San Vito Lo Capo

Saltvattenslagunen mellan Trapani och Marsala har levererat salt i över 2000 år, och området är intressant att uppleva. Inne i lagunen finns en liten ögrupp, där du bland annat hittar ön Mothya, som en gång fungerade som högborg för Karthago. Lite längre ut från lusten, ligger Egadi-öarna, som du kan skåda vid klart väder, och som är värda ett besök om du är i närheten – båtresan dit tar cirka 15 minuter.

En skiftande kustlinje

Siciliens södra kust är en skiftande kustlinje, med små sandstränder som t.ex. stränderna i Triscina, Selinunte, Porto Palo di Menfi, Sciacca och Eracelea Minoa. Stränderna skiljs åt av klippor, som t.ex. de fascinerande vita kalkstensklipporna vid Scala dei Turchi nära Agrigento.

Längre ner längs kusten, du du har passerat industristaden Gela, hittar du återigen de långa sandstränderna. Här kan du besöka den nästan 60 kilometer långa sandstranden, som leder till den sydöstra delen av Sicilien, och bland annat delas in i Scoglitti, Marina di Ragusa, Donnalucata, Cava d’Aliga, Sampieri och Marina di Modica. Därpå kommer de ändlösa sandbankerna var de allierade gick i land under Andra Världskriget.

Sampieri
Fiskebåtar i Sampieri

På den sydligaste spetsen av Sicilien hittar du Isola Delle Correnti, där landskapet nästan påminner om Afrika – vilket kanske inte är så konstigt, för spetsen ligger faktiskt längre söderut än Tunisien.

Nära Siciliens södra spets, kan du besöka naturreservatet Vendicari, där du kan få uppleva sköldpaddor som kommer för att lägga ägg, liksom flamingos som håller till här vissa tidpunkter på året.

Sandstränder och vackra klippor

Lite längre upp för kusten, i området runt Siracusa, finns en del sandstränder att välja emellan, såsom La Pineta del Gelsomineto, Arenella och Fontane Bianche.

De läckra stränderna längs golfen vid Catania, ersatts av stränder med sten ju längre norrut du tar dug. Det ligger många små fiskelandsorter längs kusten, bland annat Aci Treza, där du hittar vackra klippor, t.ex. vid Polyfemos.

Stränderna runt Taormina består av fin småsten, och kustlinjen här är helt förtrollande. De populäraste stränderna i området, är Giardini Naxos, Isola Bella, Mazzaro och Letoianni.

Isola Bella ved Taormina
Isola Bella vid Taormina

Kusten fortsätter norrut mot Messina, där du kan se över till det italienska fastlandet från sandstränderna över Messinasundet.

Kör du runt spetsen vid Messina, och fortsätter längs den klippiga kuststräckan, ankommer du till Milazzo och de läckra badstränderna som omger den 5 kilometer långa tunga som sträcker sig ut i det Tyrrenska havet.

Tindari och den norra kusten

Nästa stop är Tindari, som är berömt för sin sandbank och för stränderna vid Oliveri. Därefter kan du fortsätta till San Gregorio, Capo d’Orlando och Torrenova, med de vidunderliga sandstränderna varifrån du kan skåda de Eoliska Öarna.

Den norra kusten mellan Capo d’Orlando och Cefalù bjuder på ett blandat landskap med klippor och stenstränder, bland annat på stränderna vid Sant’Agata di Militello, Marina di Caronia och Castel di Tusa.

cefalu harbor in Sicily-shutterstock_54371722
Kusten vid Cefalù

Därefter ankommer du till landskapet runt Cefalù, och en lång rad av sandstränder som fortsätter förbi Lascari till Termini Imerese.

Fortsätter du västerut, ankommer du till det dramatiska landskapet vid Capo Zafferano och Capo Mongerbino, vilket är ett tecken på att du nu har ankommit till Palermo och Conca d’Oro.

Om du kommer till Sicilien för att hålla en badsemester, så ska du vara beredd på att det är mycket folk på stränderna när de italienska skolorna håller sommarlov mellan juni och september. I denna period vallfärdar många unga människor till stränderna, och i augusti ansluter de vuxna sig till mängderna. De är dock fortfarande möjligt att hitta en lugn och stilla strand, men du ska vara beredd på att spendera lite tid på transport för att hitta rätt.

Bilrundresor på Sicilien

En bilrundresa är det bästa sättet att uppleva Sicilien på, och det är oavsett om du vill köra längs kusten eller in i landet. Vi på Hideaways har rest mycket på Sicilien, och arbetat fram flera olika typer av bilrundresor. Kom ihåg, att Sicilien är en stor ö, och det tar tid att köra från norr till söder, eller från öst till väst. Därför är mitt råd att, såvida du inte har 2 veckors semester, dela upp ön, så att du hinner ta långa pause och njuta av allt du ser.

Läs mer om bilrundresor på Sicilien med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer