Sicilien – här skiner solen mer än på andra platser

Amfiteatern i Taormina på Sicilien.
Amfiteatern i Taormina på Sicilien

När på året är det bäst att resa till Sicilien? Och vart på Sicilien ska du ta vägen? Sicilien är den största ön Medelhavet, och här upplever du samma typ av klimat, nästan oavsett var du befinner dig: milda, våta vintrar och varma, torra somrar.

Catania på östkusten, har fler antal solskenstimmar än någon annan stad i Europa – cirka 2500 timmar i genomsnitt per år, eller nästan 7 timmar om dagen. Övriga städer på Sicilien kommer inte långt därefter, och detta pålitliga (och varma!) solsken, är en av de viktigaste attraktionerna på ön.

Sicilien är fullt av fruktbara områden, och en av anledningarna till detta, är den stora mängd regn som faller. De bergiga regionerna (framförallt Etna) tar emot störst mängd regn, men även städerna och kustområdena tar emot sin beskärda de. På sommaren, när det regnar, stiger fuktigheten och det kan vara utmanande att befinna sig i städerna.

Aktiv-vulkan-Etna-Sicilien-Italien-Hideways
På Sicilien skiner solen ofta – men du kan också uppleva snö på toppen av vulkanen Etna.

Generellt, är hela kuststräckan runt Sicilien varmare och en aning torrare än den centrala delen av ön där det till och med kan snöa på vintern.

Januari till december

Januari och februari är kalla månader med massor av nederbörd som generellt kommer som snö på höjderna. Frost kan förekomma, ofta i samband med en klarblå himmel och fantastisk sikt. Mars och april får fortfarande en del regn, men kylan försvinner på dagen och du kan uppleva många ljusa solskensdagar. Maj och juni är början på det verkligt varma vädret. Dagarna är långa, och havstemperaturen stiger långsamt.

Upplev de sicilianska städerna på vår och höst, när luftfuktigheten inte är så hög.

Juli och augusti är de varmaste månaderna, med värmeböljor, nästan inget regn, hög fuktighet i städerna och endast tillfälliga briser. September och oktober kan bjuda på lite regnväder, lägre fuktighet än de förgående månaderna, mer återkommande vindar (bra för seglarna), varma och soliga dagar och en hög havstemperatur. November och december är blöta månader, men det kalla vädret kommer inte förrän i mitten av december. Ofta kan du uppleva en indiansk sommar i november, då människor strömmar till stränderna för att njuta av de sista varma solstrålarna innan vintern kommer på riktigt.

 

Läs mer om resor till Sicilien med Hideaways, där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter på olika delar av ön.

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer