Sex charmiga städer i Grekland

Oia på Santorini
Oia på Santorini

Oavsett om du är intresserad av kultur, arkitektur, historia, shopping eller möjligheten att kombinera stadsliv med avslappning på stranden, är Greklands alla små och större städer värda sina besök. Det kan vara svårt att välja, så här har vi samlat sex av våra favoriter, som var och en har något unikt att erbjuda sina besökare.

Lindos på Rhodos: den vita staden på bergssluttningen

Den fina, lilla staden LindosRhodos, som ligger på en bergssluttning med utsikt över det Egeiska havet, har på många sätt och vis lite av allt som Grekland har att erbjuda. Staden kallas ibland för Den vita staden, och här kan du vandra på snirkliga gator, och låta stadens lugna puls och tempo förföra dig. I bukten, på kort avstånd därifrån, hittar du flera stränder som är perfekta när du behöver svalka av dig.

Lindos på Rohdos
Lindos på Rohdos

Och högt över stadens tak ligger imponerande Akropolis och påminner om Greklands tusenåriga historia full med kultur och spännande myter. Läs också: “Georgiuopolis – ett mysigt litet hörn på Kreta”

Oia på Santorini: vykortsvänlig stad, full av charm

OiaSantorini ses nästan bäst från ovan: ett vidunderligt myller av små, vita hus, kyrkspiror, blå kupoler, snirklande trappor och stora altaner, kryddor i krukor, pastellfärgade väggar och vackert blomstrande bougainvilleor… det är Grekland i kvadrat.

Oia stad på Santorini
Oia stad på Santorini

Den labyrintiska staden klamrar sig fast på toppen av ett berg, och är känd för sina magiska solnedgångar och exklusiva charm. Ett perfekt val för dig som har lust att strosa runt i ett vykort eller njuta av utsikten med ett kallt glas vin en av alla pittoreska tavernors terrass.

Naxos stad på Naxos: livlig hamnstad av det charmiga slaget

Förmiddag i Naxos stad: ett par fiskebåtar tuffar in i hamnen. De har varit tidigt ute för att säkra dagens fångs, som kanske landar – perfekt grillad – på din lunchtallrik senare på dagen. Det är liv och rörelse på hamnpromenaden, där både lokala och turister sipprar på kalla drycker (kanske en frappé kan smaka?). Tar du dig in på de smala gatorna, bland restauranger, grönsakshandlare, butiker och palats, når du så småningom det medeltida slottet Kastro som gett namn till den gamla stadskärnan.

Naxos stad
Naxos stad

På kvällen kan du ta dig över bron till den lilla ön Palatia, och uppleva solnedgången genom stadens kännetecken – den imponerande marmorporten Portara som man menar är rest för att ära guden Apollo.

Mykonos stad på Mykonos: tradition och jetset i härlig symbios

Mykonos stad förenar det traditionella grekiska med en touch av jetset och exklusivt nattliv. Här hittar du små tavernor, traditionella kyrkor och klassiska blå fönsterluckor sida vid sida med designbutiker, high end restauranger och boutiquehotell.

Mykonos by på Mykonos
Mykonos by på Mykonos

Utöver den bildsköna stadsmitten, där du kan låta spendera timmar på people watching, har Mykonos stad ytterligare ett par ess i rockärmen. Du kan t.ex. besöka stadens strand och starta dagen med ett morgondopp eller njuta av ett svalkande eftermiddagsdopp. Och när mörkret faller på, kan du ta en flaska vin under armen och beundra solnedgången vid de berömda vindmöllorna, Kato Milli. Läs också: “Fyra destinationer att besöka på det grekiska fastlandet”

Korfu stad på Korfu: venetiansk elegans och romantik

Det råder en elegant stämning över Korfu stad. Från den majestätiska esplanaden Spianada, anlagd av det franska styret, till de vackert formade valven på stadens centrala promenad, Liston, får du en känsla av storhet, stolthet och skönhet.

 Korfu stad
Korfu stad

Korfu stad har i århundraden varit under venetianskt styre och det italienska inflytandet är ständigt närvarande. Men också fransk, brittisk och romersk kultur präglar staden, som dock i själv och hjärta först och främst är grekisk. Njut av de fantastiska restaurangerna, bra shoppingmöjligheter och den lokala stranden – och ta en tur genom olika tidsperioder och kulturer på stadens gator där du på allvar känner av historiens vingslag.

Rethymnon på Kreta: stadsliv och badsemester i ett

Stadsliv kombinerat med kilometervis av strand. Låter det för bra för att vara sant?

Rethymnon på Kreta
Rethymnon på Kreta

Det är precis det du får, när du besöker Rethymnon, där den livliga stämningen utspelar sig i en charmig blandning av gamla och nya byggnader. Framförallt det gamla hamnområdet, där små tavernor ligger sida vid sida vid kajen, är värt ett besök när mörkret faller och middagen ska intas. Lägg sedan till, att du aldrig är mer än en kort promenad från bad och avslappning på de kilometerlånga sandstränderna i och utanför staden. Och så har du plötsligt förklaringen på, att Rethymnon blivit så populär bland både greker och turister.

Denna artikel är skriven i samarbete med den grekiska turistbyrån Visit Greece.

Visit Greece
Visit Greece

 

 

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

 

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Rhodos

>>> Läs mer om Santorini

>>> Läs mer om Mykonos

>>> Läs mer om Grekland

 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taggar från artikeln
, , , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer