Sevärdheter i norra Portugal

Vackra Dourodalen i norra Portugal.
Vackra Dourodalen i norra Portugal.

Den norra delen av Portugal är den äldsta delen av landet och har varit bebodd sedan förhistorisk tid, och ändå är området glesare befolkat än den södra delen, och därmed också mindre påverkat av turism. Här kan du läsa om några av alla de sevärdheter du kan uppleva i norra delen av Portugal.

Dourodalen

Men en stor produktion av både vin och portvin, är Dourodalen – längs floden med samma namn – en av de mest natursköna sevärdheterna i norra Portugal. I detta område kan du köra längs snirkliga vägar i bergen, och övernatta på vingårdar där du kommer så nära produktion av Portugals bästa viner, som det bara är möjligt. Du kan också njuta av en båttur på floden, där du i lugn och ro kan njuta av den frodiga naturen. Nära Dourodalen ligger barockstaden Lamego, som anses vara den kulturella huvudstaden i regionen. Här finns många spännande monument, varav de mest imponerande är katedralen och kyrkan.

Casa de Mateus

Detta slott är framförallt känt från etiketten på Mateus Rosévin, det mest sålda vinet någonsin. Slottet är från 1700-talet, är fortfarande ganska välbevarat, och är ett av de bästa exemplen på arkitekturen från barocken i Portugal. Inne på slottet kan du bland annat se möbler från olika tidsepoker, samt kläder och keramik.

Casa de Mateus
Casa de Mateus. Foto: François Philipp. CC BY 2.0

Bakom slottet ligger också en fantastisk trädgård från gammal tid. Slottet ligger cirka tre kilometer norr om staden Vila Real. Olika kulturella aktiviteter och händelser tar ofta plats här.

Côa-dalen

En annan sevärdhet i norra Portugal, är Côa-dalen. På slutet av 1980-talet hittade man här tusentals graveringar i klipporna i dalen och det visade sig att dessa härstammar från år 25.000 f.Kr. De föreställer djur, människor och tecken. Idag är området en arkeologisk park, och är det största fyndet från stenåldern i världen. På grund av alla hällristningar finns platsen också med på UNESCOs världsarvslista.

Staden Braga

Denna stad är känd som Portugals religiösa huvudstad, då den fungerar som en samlingspunkt för katolska pilgrimer. Portugals äldsta domkyrka ligger i Braga, och runt staden ligger totalt 37 kyrkor.

Byen Braga
Staden Braga har många kyrkor, men också en mysig stadsmiljö. Foto: manuelfouce & anaramos. CC BY 2.0

I Braga hittar du också imponerande byggnader i barock stil. På grund av alla pilgrimer i och runt staden, kan du gå eller köra längs olika pilgrimsleder i norra Portugal.

Nationalparken Peneda-Gerêz

Detta är den enda nationalparken i Portugal, men i gengäld också en av Europas största naturattraktioner. I denna park hittar du ett helt unikt landskap, dr det bland annat finns en bergskedja på fyra bergstoppar, bestående av granitblock. Det högsta berget ligger precis vid den spanska gränsen. Det är ett område som är rikt på mineraler, floder och dammar, samt djur som t.ex. vilda hästar, hjortar och ulvar.

Unika hideaways i norra Portugal

Om du har lust att uppleva några av norra Portugals sevärdheter på en semester, så har du möjlighet att bo på unika hotell och semesterlägenheter, som vi på Hideaways har handplockat personligen. Alla våra unika hideaways i norra Portugal kan bokas online till konkurrenskraftiga priser.

Se alla resor med Hideaways till norra Portugal här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer