Sevärdheter i Umbrien – Italiens gröna hjärta

Medeltida stad i Umbrien
Medeltida stad i Umbrien

Om du redan har fallit för Toscanas charm och betagande landskap, kommer du helt säkert också falla pladask för Umbrien – de både regionerna påminner nämligen mycket om varandra. Dock finns det en skillnad, och det är att antalet turister är lägre i Umbrien, och prisnivån likaså. I följande text går vi igen om några få av alla de sevärdheter du kan uppleva på en resa till UmbrienItaliens gröna hjärta.

Många av städerna i Umbrien grundades av etruskerna år 750-500 f.Kr. och många städer är fortfarande relativt välbevarade med stadsmurar och stadsportar som fortfarande är intakta. När du kör runt i Umbrien, kan du plötsligt se en liten stad dyka upp mitt i det gröna och frodiga landskapet – ofta belägen på en kulle, omringad av en mur. I många av städerna kan du också tydligt känna av inflytandet från Medeltiden. Ja, generellt sätt finns det otroligt många sevärdheter att ta del av i denna fantastiska region.

Upptäck regionens huvudstad, Perugia

Regionens huvudstad, Perugia, är en livlig och charmig stad med cirka 165.000 invånare och många stundeter. Mitt i staden ligger torget Piazza IV Novembre, med en fontän från Medeltiden. Torget är samlingspunkt för både turister och lokala invånare – det är bland annat populärt bland ungdomarna att köpa med sig en pizza från favoritpizzerian och sedan slå sig ner tillsammans med vännerna på trappan som leder upp till domkyrkan på samma torg.

Några av de bästa museerna i Perugia hittar du i palatset Palazzo dei Priori, som bland annat rymmer konstmuseet Galleria Nazionale dell’Umbria som verkligen är värt ett besök. Därutöver finns flera andra spännande museum och kyrkor att besöka i staden – och om du har ett större intresse av choklad, går det också att besöka chokladfabriken Perugina (som bland annat producerar de omåttligt populära chokladpralinerna Baci (kyssar).

Chekoladefestival i Perugia
Inte nog med att Perugia har en egen chokladfabrik – staden är också värd för en chokladfestival varje år på hösten.

Öster om Perugia ligger staden Assisi, som är Umbriens andliga huvudstad. Det var här stadens berömda son och Italiens skyddshelgon, Franciskus av Assisi, föddes år 1181, och senare också grundade Franciskanordern. Varje år besöker många pilgrimer från hela världen Helige Franciskus stad, och framförallt den imponerande basilikan, Basilica Di San Francesco, som också finns med på UNESCOs världsarvslista. Assisi är den viktigaste religiösa staden i Italien, efter Vatikanstaten i Rom, och ett besök i Assisi är ett måste på en resa till Umbrien.

Naturupplevelser och andra vackra städer

Vid staden Terni hittar du Cascate delle Marmore – marmorvattenfallen. Det är en serie på tre konstgjorda vattenfall, konstruerade av romarna för att bevattna dalen. Enligt sägnen, ska de vara de högsta konstgjorda vattenfallen i världen.

Andra spännande städer att besöka, är Norcia med sina kända skinkor och korvar. Spoleto, som sedan 1958 har varit känd för sina årliga festival som kombinerar teater, dans, musik och andra konstformer. Orvieto, som är en trevlig stad med en imponerande gotisk katedral – en av de största och vackraste i ItalienGubbio och Umbertide är två spännande medeltida städer. Och Todi är en trevlig liten italiensk bergsort, som också är värt ett besök

I Norcia kommun ligger också Castelluccio di Norcia, omgiven av ett otroligt landskap.

Den största sjön, Lago Trasimeno, är också värd att se när du är på semester i Umbrien. Trasimenosjön är den fjärde största sjön i Italien. Här är mycket vackert, och inte alls så överfullt med turister som vid t.ex. Gardasjön och Comosjön i norr.

Reser till Umbrien

På Hideaways är vi experter på att handplocka unika hotell och semesterbostäder i många av södra Europas länder, däribland Italien och i Umbrien. Hos Hideaways kan du både boka resor som inkluderar flygresa, boende och hyrbil; eller så kan du välja att själv arrangera transporten till Umbrien och endast boka hotell eller semesterbostad. Hittar du ingen resa som uppfyller dina önskningar, skickar vi gärna dig ett skräddarsytt upplägg – utan extra kostnad – för en resa till Umbrien. Kom ihåg, att vi också erbjuder bilrundresor i Italien, t.ex. en 8-dagars bilrundresa där du både besöker Toscana och Umbrien.

Läs mer om resor till Umbrien med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer