Semester och utflykter vid Kotorbukten i Montenegro

Kotorbugten Montenegro
Det vackra och bergiga landskapet bjuder på spännande städer och utflyktsmöjligheter

Montenegro är kanske inte den första destinationen du tänker på när du planerar din nästa semester i Sydeuropa. Den mer kände grannen Kroatien har nämligen en tendens att överskugga andra populära resmål på Balkanhalvön. Montenegro har emellertid också mycket att erbjuda sina besökare. Här hittar du trevliga små städer med historiska sevärdheter, en vacker natur med berg och havsvikar samt massor av utflyktsmöjligheter.

Det är framför allt längs kusten som många av våra favoritdestinationer i Montenegro ligger. En av dessa destinationer är den vackra bukten, Kotorbuten, som utgör en del av Adriatiskahavet i den sydvästra delen av Montenegro. Bukten täcker en yta på omkring 87 kvadratkilometer och har en kuststräcka på cirka 107 kilometer som omges av berg och frodig vegetation.

Besök Kotorbuktens pärlor

Den vackra bukten i den kuperade terrängen har vid sin kust flera mysiga små städer och områden där det finns mycket att se och uppleva. Man kan säga att bukten är timglasliknande och består av en inre och en yttre del som är förbundna av en smalare del. Kuststräckan längs den inre delen är mer bergig och framför allt mot norr är det branta bergssidor med enstaka städer som Perast och Orahovac. Denna del av bukten passar därför bäst för dig som vill ha en semester i fridfulla omgivningar nära naturen i de små lokala samhällena.

Kotor Montenegro
Den trevliga staden Kotor i den inre delen av Kotorbukten

Mot söder är terrängen mindre brant och kusterna mer platta och det är här du hittar den kanske intressantaste staden i den inre delen av Kotorbukten nämligen Kotor som också har gett bukten dess namn. Staden erbjuder ett trevligt och historiskt centrum med gamla medeltidsbyggnader, monument och kullerstensgator samt vackra kyrkor som Saint Michaels kyrka och katedralen Svetog Tripuna.

Är du intresserad av historiska byggnader och stadskärnor så får du inte heller gå miste om att besöka Herceg Novi vid den yttre delen av Kotorbukten, utöver en trevlig medeltida stadskärna finns där även flera borgar.

Badstränder längs Kotorbukten

Den inre delen av Kotorbukten bjuder på små stränder lite här och var bland annat vid Kotor och Orahovac. Den sista av de två är bara en liten by men här nära vattnet och en liten strand ligger det underbara lilla hotellet Boutique Hotel Casa del Mare – Amfora. Vid kusterna i många av de små städerna har man längs vattnet byggt solterrasser och badbryggor mellan pirar där de lokala fiskarna lägger till med sina små fiskebåtar. Även om det här kanske inte finns någon egentlig strand i närheten så har du goda möjligheter att ta dig ett dopp på många ställen.

Stad och kust längs Kotorbukten

I många av de små städerna längs kusten finns det som tidigare nämnt badbryggor och solterrasser vid hamnarna. Skulle du vilja ha bättre och större badstränder så finns det gott om möjligheter i den yttre delen av bukten bland annat vid städerna Tivat och Herceg Novi. På dessa platser har vi flera hotell som ligger inom gångavstånd från fina badstränder. Vill du på din semester ha möjlighet till lata dagar med sol, saltvatten och tårna i sanden kan du med fördel boka en vistelse till exempel på Hotel La Roche i Tivat eller Lazure Hotel and Marina i Herceg Novi.

Upplev lämningar från Medeltiden i det bergiga landskapet

Kotorbukten är som sagt omgiven av berg och frodig natur som erbjuder många spännande upplevelsemöjligheter. På en del ställen leder små vägar fram till hus och små kyrkor vilka du kan gå eller köra till men området erbjuder även många vandringsleder och stigar som ger dig möjlighet till aktiva utflykter i närhet med naturen. På många ställen belönas du med imponerande utsikter över bukten så fort du kommer lite högre upp.

San Giovanni borg ved Kotor
Gå en tur upp bland höjderna och upplev den gamla Medeltidsborgen San Giovanni vid Kotor

Besöker du Kotor så har du ytterligare en given utflykt att göra, gå en tur upp och titta på den gamla borgen San Giovanni som ligger cirka 250 meter över havet på ett närliggande berg. Denna borg är inte det enda medeltida underverket som du kan uppleva i det kuperade området. På många av de omkringliggande bergen hittar du nämligen gamla medeltida lämningar så som borgar, ruiner och andra historiska byggnader. Framför allt i bergen omkring staden Skaljari vid Kotor hittar du många av dessa lämningar.

Har läsningen gett dig lust till en semester i Montenegro så hittar du vårt utbud av resor och hotell vid Kotorbukten genom att klicka här.

Det finns naturligtvis många andra spännande destinationer i Montenegro. Du hittar en översikt över våra resmål i Montenegro genom att klicka här.

Mer av Sofia Frederikke Bach

Från Romarnas Barcino till Kataloniens Barcelona

Barcelona är en storstad och är som så många andra full av...
Läs mer