Semester i otraditionella italienska storstäder

När vi behöver en liten paus från vardagens tomrum, slutar en stor del av oss med att åka på en efterlängtad weekend till en storstad. I många storstäder kan vi berikas med konst och kultur, vi kan äta gott på bra restauranger, och inte minst kan vi lätt ta oss till dessa metropoler av upplevelser.

Men varför är det alltid städer som London, Paris och Barcelona, samt i Italien; Rom, Florens och Venedig som står överst på önskelistan över storstadssemestrar? Är det för att vi själva vill uppleva de där bilderna vi återkommande ser – att stå framför Buckingham Palace i London, bestiga Eiffeltornet i Paris, inandas Gaudì i Barcelona, märka gudomligheten i Peterskyrkan i Rom, fördjupa oss i renässanskonst i Florens och segla gondol i Venedig – eller är det helt enkelt bara så, att vi tror och har hört, att dessa är de bästa städerna till denna typ av semester?

I denna artikel ska jag försöka visa, att du absolut kan bli begeistrad, äta gott och komma lätt till tre andra storstäder i Italien, och dessutom slippa den stora mängden turister som följer med i kölvattnet av att hålla semester i ovanstående nämnda städer.

Turin

Upplev Piemontes huvudstad, som är staden vid foten av Alperna, där mycket av den italienska kulturen har sin början, såsom produktionen av FIAT-bilar, Nutella, italiensk film och det där med att ta en aperitivo innan maten. En låghelg från torsdag till måndag i denna spännande norditalienska stad skulle kunna se ut så här:

Torsdag: Avresa och inkvartering
Avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Milano, och vidare med tåg till Turin, som tar under två timmar från stationen i Milano. Vad angår hotell, eller semesterbostad i Turin, rekommenderar jag dig att besöka vår sida om Turin där du kan se alla våra hotell och semesterbostäder i staden.

Fredag: Tid att uppleva fashionabla och kungliga Turin
Mittpunkten för Turins pulserande liv är den fashionabla shoppinggatan Via Roma med alla sina både exklusiva, men också allmänna, butiker och vackra arkader – och det är det ställa som många shoppingsugna turister kan få många timmar att gå. VIa Roma sträcker sig från Turins centralstation Porta Nuova till Palazzo Reale, och på sin väg genom staden passerar den två av stadens vackraste torg, Piazza San Carlo och Piazza Castello. På sistnämnda torg, ligger palatset Palazzo Madama, som rymmer konstmuseet Museo Civici di Arte Antica, och barockkyrkan San Lorenzo som tidigare var kungafamiljens kyrka.

På det närliggande torget med samma namn ligger Palazzo Reale, där det är möjligt att uppleva en guidad tur i de kungliga boningarna, samt njuta av de kungliga trädgårdarna som ligger bakom palatset. Nära Palazzo Reale, på Piazza San Giovani, ligger stadens domkyrka i renässansstil, och sidan om den står klocktornet. Av särskilt intresse inne i kyrkan är Capella della Sacra Sindone som är ett förnämt exempel på barockarkitektur.

Lördag: Tid till egyptisk konst, italiensk filmhistoria och det gröna Turin längs Po-floden
Nära Via Roma ligger Palazzo dell’Academia delle Scienze, där stadens egyptiska museum håller hus. Museet har den största samligen egyptiska föremål utanför Egypten. Stade kan också stoltser med Museo Nazionale del Cinema, som är ett nationellt filmmuseum i Italien, och likaså ett av det viktigaste i världen. Museet håller till i Mole Antonelliana, som är ett torn med en fyrkantig grund och en hög spira, som har kommit till att bli Turins kännetecken. Byggnaden har tagit sitt namn efter dess upphovsman, arkitekten Alessandro Antonello, och skulle ursprungligen ha varit en synagoga, men har faktiskt aldrig använd till detta föremål. Vid dess färdigställande 1889 var det den högsta murstensbyggnad i världen med sina 167 meter, och idag är den fortfarande Turins högsta byggnad.

Floden Po strømmer smukt gennem Torino
Floden Po strömmar vackert genom Turin
Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger
Castello del Valentino är en av Turins många historiska byggnader
En af Torinos smukke, gamle gader
En av Turins vackra, gamla gator

Efter ännu ett par timmar i kulturens värld, kan det vara härligt att slappna av i det gröna. Det bästa stället att göra det på i Turin, är i Parco del Valentino, som är en härligt grön park där du kan starta med en promenad, innan du slår dig ner och äter lunch eller njuter av en kaffe på en av alla snackbarer eller restauranger, som ligger längs Po-floden. Under lunchen kan du njuta av stillheten och utsikten vid floden. Innan middag, kan du med fördel sätta dig på ett av alla vackra caféer i staden och njuta av en aperitivo. Det var nämligen i Turin, som produktionen av Vermouth på mitten av 1800-talet hade sin början, och denna blev sedermera till den världsomspännande succén Martini, som vi känner till idag. Att njuta av en aperitivo är fortfarande en tradition i staden, och har spridit sig till hela Italien.

Söndag: Bilar, fotboll eller de Olympiska Vinterspelen
Det är inte bara Martini, som startade sin succé i Turin. En av Italiens mest framgångsrika exportvaror – bilarna från producenten FIAT (Fabbrica Italiana di Automobili Torino) grundades här 1899, vilket självklart är anledningen till att också museet dedikerat till bilar finns här i stan – Carlo Biscaretti di Ruffa Museo dell’Automobile. På museet finns utställt inte mindre än 150 originalbilar, här ibland den första FIAT som 1907 vann världens längsta bil-kapplöpning mellan Paris och Peking. En av stadens tidigare FIAT-fabriker heter Lingotta, och efter det att produktionen flyttades till annan plats, har fabriken blivit omgjord till ett centrum för många olika aktiviteter, såsom mässor och konstutställningar.

Tycker du mer om fotboll än bilar, kan du besöka stadens stadion, Stadio delle Alpo, var serie A-laget Juventus har hemmaarena, och kanske får du till och med möjligheten att njuta av stämningen under en äkta italiensk fotbollsmatch. År 2006 var Turin värd för de Olympiska Vinterspelen. Innan tävlingarna startade, gjorde man mycket för att göra det historiska centret attraktivt för alla besökare, vilket gav området ett ansiktslyft, som du fortfarande kan njuta av. Önskar du att besöka några av städerna, där vinterspelen tog plats, kan du åka antingen till Bardonecchia, Pinerolo eller Sestriere, som alla ligger cirka 100 km från Turin.

Måndag: Choklad innan avresan
Innan turen går till Milano med tåget, och vidare mot Skandinavien, kan du spendera de sista timmarna på ännu en promenad i det historiska centrumet. Dessutom får du inte missa att provsmaka den läckra chokladen – eventuellt stadens stolthet Gianduiotti, som produceras i regionen och som finns i diverse specialbutiker och caféer runt omkring i staden. Är du en riktig gottegris, kan du köpa ett ChocoPass, som ger möjligheten att smaka den bästa chokladen staden har att erbjuda på historiska caféer och pasticcerie (konditorier).

Bologna

Bologna är utöver att vara huvudstad i regionen Emilia-Romagna, en kulinarisk intressant stad, en universitetsstad, samt staden med de berömda övertäckta trottoarerna. En storstadssemester i denna kulturella centralitalienska stad från torsdag till måndag, skulle kunna se ut så här:

Torsdag: Avresa och inkvartering
Avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Bologna. Vad angår hotell, eller semesterbostad i Turin, rekommenderar jag dig att besöka vår sida om Bologna där du kan se alla våra hotell och semesterbostäder i staden

Fredag: Konst och promenad i det historiska centret
När du går runt i staden centrum, är det två sammanhängande torg, du inte kommer att kunna missa – stadens huvudtorg Piazza Maggiore och Piazza del Nettuno med den berömda fontänen Fontana di Nettuno från 1500-talet. Efter att ha upplevt dessa stadsrum i det fria, finns det två sevärdheter som är värda sina besök. Den ena är kyrkan San Petronio, och den andra är Palazzo d’Accursio.

San Petronio är Bolognas största kyrka, och då den byggdes, hoppades stadens invånare att den skulle bli större än Peterskyrkan i Rom. Drömmen blev dock aldrig verklighet, då en del av materialet skulle användas till att bygga det närliggande Palazzo Archiginnasio som en gång var en av Bologna Universitets viktigaste byggnader, och som nu huserar stadens bibliotek.

Palazzo d’Accursio heter också Palazzo Comunale, och på den andra våningen kan du hitta salarna “Sala Ercole” och “Sala Rossa”. Härifrån har du en vacker utsikt över Piazza Maggiore. På tredje våningen hittar du konstmuseet Mueso Morandi, som framförallt ställer ut bilder av stadsbarnet Giorgio Morandi. I huset hittar du också en enorm trappa, som blev byggd för att kunna föra upp en hel hästvagn. Om du blir trött i fötterna, är det möjligt att njuta av en espresso eller cappuccino i det trevliga caféet på markplan i Palazzo del Podestà.

Lördag: Shopping, universitets-stämning och konst
Om du tycker om att shoppa, finns det två platser i Bologna som du måste besöka. Den ena är det exklusiva shoppingcentret Galleria Cavour, där du hittar alla märken, som t.ex. Armani, Versace, Gucci och så vidare. Centret ligger nära Palazzo Archiginnasio. Om din budget inte tillåter dessa butiker, finns också Via Ugo Bassi, som har allt hjärtat kan behaga då det kommer till kläder, smink och skor – och både billigare och dyrare butiker. Via Ugo Bassi ligger nära Bolognas Universitet, som grundades på 1000-talet och därmed är Europas äldsta. I kvarteret ligger många trevliga barer och caféer. Det kan också varmt rekommenderas att avlägga ett besök på Bolognas berömda utomhusmarknad, kallad “La Piazzola”, som tar plats på fredagar och lördagar.

Om du tycker att din powershopping kräver lite kulturella inslag, ligger Pinacoteca Nazionale nära universitet, och här kan du njuta av en spännande och allsidig samling italienska målerier. Framförallt bör du inte missa Rafaels mästerverk “St. Cecilia” eller Perugions “Madonnan i himlen”. Vill du ha lite mer kultur, kan du ta en tur till en teater, till exempel Teatro Comunale, där det ofta uppförs opera.

Söndag: Trevlig söndagsstämning och de berömda tornen
Medan du njuter av den trevliga söndagsstämningen i staden, har det blivit hög tid att gå en tur under stadens berömda arkader “I Portici”. Det finns totalt 35 km arkader runt omkring i staden, som kan vara härliga att gå under på regniga dagar, eller när solen skiner för starkt och skugga behövs. Arkaderna byggdes ursprungligen så att gäster som kom utifrån, kunde sova torrt när de kom på besök i staden.

Bologna er en universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove
I Bologna finns Europas äldsta universitet och staden är också känd för det övertäckta trottoarerna
Bolognas legendariske marked La Piazzola
Bolognas legendariska marknad La Piazzola
Udsigt fra tagterrassen på hotel San Donato
Utsikt från takterrasen på hotel San Donato, som är ett av de hotell du kan boka hos Escapeaway

På Piazza di Porta Ravegnana ligger stadens två berömda “lutande torn”. Man började att bygga tornen på Medeltiden, då det vid en tidpunkt fanns 180 torn. Ida är det dock endast ett dussin som står kvar. Två släkter tävlade om vem som kunde bygga de största och vackraste tornen – Asinelli och Garisenda – och det är dessa två torn, som nu är de mest berömda. Fundamentet till Torre Garisenda visade sig vara för svagt för tornet, och det blev endast 48 meter högt, vilket var lägre än man först hade planerat. Den svaga grunden gör dessutom att tornet idag lutar cirka 3 meter åt ena hållet. Torre degli Asinelli står fortfarande i din fulla höjd på 97 meter, och lutar endast 1 meter. Det är möjligt att besöka dessa torn pch från toppen har du en fantastisk utsikt över staden.

Bologna är känt för sitt goda kök, och du kan njuta av en tallrik “tagliatelle al ragù” (den lokala köttfärssåsen) på en av de många restaurangerna i den gamla stadsdelen, och för att fullända upplevelsen rekommenderar jag att ta en drink på Le Stanze, som är en både hip cocktailbar och en stämningsfull kaffebar. Den är inredd i familjen Bentivoglios kapell från 1500-talet, med fresker och stora kandelabrar. I många kretsar har baren rykte om sig att vara bland det flottaste och hetaste baren i hela Italien. Inredningen är verkligen lyckad, för Le Stanze har lyckats kombinera historiska detaljer med vintage och modern inredning och färger.

Måndag: Shopping och avresa
Så är det dags att samla på sig de sista intrycken av staden. Om du inte har köpt alla de saker du önskar ta med hem, är de större affären öppna, så att de sista inköpen kan göras innan turen går tillbaka hem.

Napoli

Njut några dagar på sydliga breddgrader i huvudstaden i regionen Campania, som omtalas som Syditaliens huvudstad med sitt livliga gatuliv, dess konst och musik, och inte minst det azurblå havet. En långweekend från fredag till tisdag i denna pulserande stad, skulle exempelvis kunna se ut så här:

Fredag: Avresa och inkvartering
Avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Napoli. Vad angår hotell, eller semesterbostad i Napoli, rekommenderar jag dig att besöka vår sida om Napoli där du kan se alla våra hotell och semesterbostäder i staden

Lördag: Upplev några av Napolis konstskatter och stadens hjärta
Starta dagen med ett besök på t.ex. Museo Archeologico Nazionale, som är specialiserat på förhistoriska fynd och/eller Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte, som visar kungliga angelägenheter och samtidskonst. Efter några timmar med museumbesök, är det tid att uppleva stadens äldsta och mest berömda kvarter – Spaccanapoli-kvarteret. I detta kvarteret ligger stadens domkyrka, och stadsbilden präglas av specialbutiker med bland annat böcker och smycken.

Om det är möjligt, kan kvällen spenderas till att njuta av en föreställning i Teatro San Carlo, som är Italiens största och ett av de finaste i världen. Innanför är det täckt med guldig och röd sammet, och teatern har en akustik som är näst intill perfekt!

Söndag: Tid till att strosa längs vattnet
Ett av Napolis stora plus – i förhållande till andra italienska storstäder som t.ex. Milano och Rom – är dess placering nära vattnet. Du ska därför unna dig en hela dag till att röra dig längs vattnet, där du kan låta dig betagas av buktens vackra panorama med den jättestora vulkanen Vesuvius i bakgrunden, och uppleva den lulla hamnen Santa Lucia med moderna hotell och exklusiva caféer och restauranger.

Vue over Napoli-bugten oppe fra Vomero-kvarteret
Vy över Napoli-bukten uppe från Vomero-kvarteret
Til trods for sønderbombningen af byen i slutningen af 2. Verdenskrig, har Napoli formået at bevare mange af sine historiske levn, såsom den store borg Castel Nuovo, der ligger ned til havnen.
Trots sönderbombningen av staden i slutet av 2:a världskriget, har Napoli lyckats att bevara många av sina historiska lämningar, såsom den stora borgen Castel Nuovo som ligger nere i hamnen.
Napoli er fyldt med smukke monumenter; her med udsigt til Napolibugten bagved
Napoli är fullt av vackra monument, här med utsikt till Napoli-bukten i bakgrunden

Utanför hamnen, förbunden med en brygga, kan du besöka ön Megaride med Castel dell’Ovo, där det hålls skiftande konstutställningar. Längtar du efter att få slappna av i det gröna, kan du göra detta tillsammans med lokalbefolkningen i parken Ville Communale, som sträcker sig längs hamnpromenaden.

Måndag: Upplev moderna Napoli
Om du är kungligt intresserad, kan du besöka Palazzo Reale, vars majestätiska hall med tvillingtrappan är en arkitektonisk pärla. Flera av de förnäma salarna har fri utsikt över Napolis hamn. Palatset ligger på Piazza del Plebiscito, där också kyrkan Basilica di San Francesco di Paolo befinner sig. Från torget kan du få en vacker blick över bukten och medan då slår dig ner och betraktar folklivet.

Nära torget ligger Caffé Gambrinus, nära den lyxiga handelsgatan Via Ghiaia. Caféet serverar, enligt sägnen, stadens dyraste kaffe i en överdådig 1800-talsinteriör, som är bevarad i både det “stående” caféet och i den “sittande” te-salen. Vill du ha mer lyx, kan du besöka det övertäckta shoppingstråket Galleria Umberto I med mosaikgolv och exklusiva butiker.

Tisdag: Till till de sista intrycken och avresa
Om det finns tid till det innan turen går hem igen, kan denna sista dag med fördel spenderas på att få köpt in de sista sakerna, känna av stadens till tiden kaotiska puls, och äta en äkta pizza. Det är ju från Napoli pizzan kommer, och på Piazza Sannazzaro i Mergellina-kvarteret ska man enligt sägnen hitta de bästa!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer