Se upp för köer vid Brennerpasset – alternativa vägar till och från Italien

Då har det äntligen blivit dags för mig att börja planera själva resan fram och tillbaka till “la bella Italia”, något som är lika spännande varje år eftersom jag i tankarna redan sitter på uteplatsen med ett glas vin i handen och njuter av vädret och vyerna. I år går nämligen min resa till Toscana, där vi hyrt ett pyttelitet hus som heter Il Nido del Cu-Cu (gökboet) och trots att huset bara har plats för två, finns här en stor terrass med utomhuspool, jacuzzi och en helt underbar utsikt över dalen.

Vinmark i Toscana
Att få komma ner till vinmarkerna i Toscana gör den långa bilfärden värd…

Så vårt boende är på plats och det har nu blivit hög tid för oss att börja planera resvägen ner och hem. Och det är just denna biten som för mig kan vara en personlig utmaning eftersom det finns så mycket jag vill se och göra på vägen. I år har jag redan bestämt att jag vill göra ett stopp i någon av städerna längs med Romantische Strasse eller i någon av de typiska Österrikiska alpbyarna, där jag kan höra kobjällrornas vackra klingande färdas mot högre höjder.

Vilken väg ska vi ta?

Med lång erfarenhet i bagaget av bilande genom Europa brukar vi ha ganska klart för oss vilken väg vi ska ta och var vi ska övernatta. Normalt sett när vi ska till Italiens östra eller centrala del brukar vi ta en övernattning runt Innsbruck för att sedan ta oss vidare genom Brennerpasset, så att vi passerar mysiga Gardasjön. Och så kommer det att bli även i år, men vi kommer att ta ett annat håll hem eftersom vi hört och läst om de noggranna gränskontrollerna som numera utförs mellan Italien och Österrike, och de väntetider som kan uppstå i samband med detta.

Biltrafik
För att undvika eventuella köer vid Brennerpasset, kan det vara en bra idé att kontrollera alternativa vägar.

Läs även vår artikel om 10 saker du ska tänka på innan resan går till Italien här.

Därför har vi valt att det får bli Tysklands östra sida upp mot Skandinavien. Vi kommer att köra igenom den vackra italienska regionen Friuli Venezia Giulia och staden Udine och vidare upp mot Österrike (Villach och Salzburg), för att sedan fortsätta mot München, Nürnberg, Leipzig, Potsdam och upp mot Berlin. Detta håll blir förvisso ca 20 mil längre för vår del, men vi har inte så stort tålamod att sitta stilla en längre stund.

Tycker du att det är en för lång omväg kan du alltid testa den gamla Brennervägen, men risken att fler än du har tänkt på denna kan vara tämligen stor och vi tänker i alla fall inte chansa. Sedan finns det ju alltid mindre landsvägar du kan ta, både väster och öster om passet. Fast å andra sidan vi vet ju inte heller hur gränsövergångarna kommer att bli vid de övriga, så det bästa kanske är att planera in gott om tid och ta tillfället i akt att njuta av den storslagna natur denna del av Europa har att bjuda på.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer