Scala på Amalfikusten bjuder på vackra utsikter

Amalfikusten är lyckligtvis mer än bara chartergäster och endagsturister. Den är också en hel värld av små oförstörda samhällen, som imponerade på både konstnärer och andra artister under Guldåldern. Och hela kusten är full med pittoreska vandringsleder som leder till oförglömliga upplevelser.

För de flesta är Amalfikusten söder om Neapel, essensen av ogripbar skönhet, medan andra mest sammankopplar kusten med de horder av turister från hela världen, som strömmar hit på sommaren.

Ge dig iväg på en upptäcktsfärd

Amalfikusten kan väl i verkligheten bäst jämföras med en typisk svensk sommarort, där de lokala invånarna kryper in i sina hålor i juli månad, för att sedan först dyka upp när den sista turisten har åkt hem. Men kusten är mycket mer än hamnen i Positano och domkyrkan i Amalfi. För dig, som har modet att åka på upptäcktsfärd runt omkring på kusten, dyker en hittills okänd värld upp av små, lokala samhällen, vidunderliga vandringsleder, kastanjeskogar, hemliga badorter, grottor både på land och till havs, och mycket mycket mer. Det finns okända pärlor i överflöd, och den lilla staden Scala är endast en av dessa.

Intresserad av en resa till Amalfikusten? Besök då denna sida och se alla våra semesterlägenheter och hotell på Amalfikusten

Scala – den okända pärlan

Scala ligger cirka 250 meter över havet, och den närmaste kända staden är Ravello, som fågelvägen endast ligger några hundra meter bort – men städerna är åtskilda av den mystiska och sägenomspunna Dragedalen, som idag också rymmer vägen från Amalfi.

Scala
Scala hade en gång fler än 30.000 invånare och 300 vakttorn. Idag andas allt lugn och ro…

På medeltiden utkämpade man krig och kamper i Dragedalen, och det kan vara svårt att föreställa sig, att Scala under den perioden hade fler än 30.000 invånare och 300 vakttorn. Idag andas allt lugn och ro, och här bor inte många fler än cirka 2000 invånare, om man räknar alla – inklusive herdarna.

Scala är en perfekt utgångspunkt för vandringsturer. De trevliga småstäderna ligger så tätt, att du kan gå från den ena till den andra, och i de flesta fall går det snabbare att promenera än att köra. Det kan dock hända, att man hamnar i ett samtal med de lokala, som antingen försöker sälja på en några kaniner eller en ryggsäck full med citroner. De små grannstäderna Minuta och Pontone, är helt klart måsten att besöka – men också de spännande försvarstornen Torre dello Ziro. När du är där uppe (tonen ligger på ett litet berg mellan städerna Atrani och Amalfi, och turen börjar i Pontone), har du den mest vidunderliga utsikten över bägge städer.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Scala här

Äventyrlig soluppgång

Väl hemma i Scala igen, kan du njuta av en välförtjänt middag och ett gott glas vin på terrassen. Och som en extra bonus, kan du här börja dagen som en kung eller drottning. Nästa morgon kan du nämligen ligga i din säng, och som en av mycket få utvalda människor i världen, kan du se solen gå upp över bergen – och som ett trollslag förvandlas Ravellos kolsvarta siluett till ett festfyrverkeri av pastellfärger…

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mette Rem

Lyx för en spottstyver!

Lyx för en spottstyver! Är denna tes egentligen en paradox, eller är...
Läs mer