San Gimignano – tornens stad

Medeltidsstaden San Gimignano i Toscana
Medeltidsstaden San Gimignano i Toscana

Drygt 50 kilometer söder om Florens, ligger en av Italiens bäst bevarade medeltida städer, San Gimignano, mitt i Toscanas vidunderliga landskap. Staden, som fram tills på mitten av 1300-talet var en viktig mellanstation för pilgrimer på väg till Rom, är idag främst för sina medeltida torn – vilka har gett staden smeknamnet “Toscanas Manhattan”. Besök San Gimignano för dess enastående medeltida arkitektur, och gå på upptäcktsfärd i spännande butiker med lokala läckerheter.

Symboler på välstånd

San Gimignano är uppkallat efter en biskop från Modena, som en gång försvarade staden mot Attilas angrepp. På medeltiden innebär placeringen på pilgrimsvägen Via Franciagena, att staden växte sig stor och rik. Under denna period hade San Gimignano upp mot 13.000 invånare, där framförallt familjerna Salvucci och Ardinghelli – vilka stöttade kejsaren respektive påven – kämpade om den politiska makten.

Som en symbol på makt och välstånd kämpade stadens familjer om att bygga de högsta och vackraste tornen. Av de ursprungliga 72 tornen finns idag endast 14 kvar – som dock fortfarande ger staden en imponerande profil där de sträcker sig upp mot himlen på sin backtopp.

Världsarv och mästerverk

Det historiska centrumet i San Gimignano blev år 1990 upptaget på UNESCOs världsarvslista som en “enastående vittnesbörd om Medeltidens civilisation, då den på ett litet område innehär alla de konstruktioner som var typiska för den tidens liv: torg och gator, hus och palats, brunnar och fontäner”.

Piazza della Cisterna
Det centrala torget Piazza della Cisterna i San Gimignano

Därutöver framhäver UNESCO, att du i San Gimignano har möjlighet att se åtskilliga unika italienska konstverk från 1300- och 1400-talen, i deras ursprungliga omgivningar.

Läs mer om aktuella händelser i San Gimignano på stadens officiella hemsida.

Ett populärt utflyktsmål i Toscana

Då San Gimignano ligger inom räckvidd från både Florens och Siena, är det riktigt många turister som kommer hit – och är du på besök under högsäsongen ska du därför vara beredd på att dela staden med många andra besökare. Försök eventuellt att besöka staden så tidigt eller sent på dagen, när turistbussarna inte har kommit – eller redan har lämnat. På kvällen intar de lokala invånarna staden igen, och det råder en mer avslappnad stämning.

Du kan läsa mycket mer om sevärdheter och städer i Toscana på bloggen, och du kan naturligtvis också se alla resor till Toscana med Hideaways, där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder, här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer