San Gimignano – staden med de vackra tornen

San Gimignanos "skyline" är imponerande.

San Gimignano är en av de mest besökta städerna i Toscana. Staden är en romantisk fästningsstad, som trots alla besökande turister, bjuder på en oemotståndlig toscansk idyll. Vägen till staden, som ligger 40 km från Siena, går via den snabbt växande staden Poggibonsi, och det är en oförglömlig upplevelse att se San Gimignanos torn dyka upp bakom olivträd, cypresser och vinrankor.

Tornen från 1100- och 1200-talen byggdes som borgtorn av magnati (aristokrater) under ödeläggande inbördesstrider mellan guelfer och ghibelliner. Den ursprungliga konfliken mellan den guelfiska Ardinghelli-familjen och den ghibellinska Salvucci-familjen resulterade i lokala sammanstötningar mellan rivaliserade fraktioner. Eftersom tornets höjd visade på prestige, makt och statur, var tornets höjd lika stort som aristokraternas egon. Idag finns 13 av de ursprungligen 76 tornen kvar.

San Gimignano tårnudsigt
En tur till toppen av ett torn bjuder på en vacker utsikt, men är inte för dig som har höjdskräck.

Bäst bevarade medeltida staden i Toscana

Folgóre (italiensk poet) från San Gimignano var lycklig som skrev sina verk i en relativt rik och fredlig period (1300-talet). Han har lämnat efter sig levande beskrivningar på stadens jordnära glädjeämnen. På vintern hjälpte sidenlakan, brända mandlar, bubblande vin samt kläder från Douai stadens invånare då sciroccon – den varma ökenvinden från Sahara – började att härja. År 1348 satte den svarta döden dock stopp för användandet av sidenlakan i San Gimignano, något som höll i sig hela vägen fram till vårt århundrade. Den stort reducerade befolkningen kom under florentinskt styre, och den viktiga staden blev en ekonomisk håla, som renässansen översåg. Medan de mer framstående städerna bytte ut sina torn mot palats för att adelsmännen urbaniserades, rev San Gimignano inte ner sina torn, och byggde inte heller något nytt. Stadens då olyckliga öde, har idag gjort den till en av de bäst bevarade medeltida städerna i Toscana.

Den romanska Collegiatan som är omgiven av torn och palats har inte längre status som domkyrka, då staden inte längre har en biskop. Dock bör freskomålningen av Benozzo Gozzoli som föreställer den feta San Sebastian som torteras, uppmärksammas. Sidoskeppen är vigda till två bildserier med bibliska freskomålningar, målade av två konstnärer på 1400-talet.

San Gimignano torv
Ett av medeltidsstadens charmiga torg.

Barnslig berättarglädje

Bartolo de Fredis målningar i den norra sidan, med motiv från gamla testamentet, är levande, förtroliga och fulla av våldsamma scener. Övergången över det Röda Havet är en livfull klump av flygande och flytande människokroppar. Du hittar en barnslig, men livlig, berättarglädje i alla målningar. För dem, som är uppfostrade med måna ord och lite religion, är det kul att försöka reda ut bibelhistorien och dess betydelse genom den bildliga framställningen. Bland Barna di Sienas målningar från det nya testamentet, finns en märkvärdig scen som visar en Kristus under vattnet med två änglar, och i Nattvarden ser det som som att lärljungarna äter en babysäl. Det nya testamentet uppfattas lite mer civiliserat, för här är det endast Jesus som lider.

Överflödet av bibliska djur är ganska förbluffande: kameler med uttrycksfulla huvuden, hundar och får visar oftare känslor än människorna. Liksom i domkyrkan i Siena, finns det ett tak med fallande stjärnor som kompletterar förtrollningen. Kanske var detta det sista, Barna di Siena såg, då han föll ner från byggnadsställningarna och slog ihjäl sig.

I kapellet Sana Fina vid det södra sidoskeppet hittar du Ghirlandaois freskomålningar, som nästan är för blomstrande. Sägnen säger, att då helgonet dog i mars 1253, växte violer fram från hennes kista och upp på tornen.

San Gimignano gade
Du kan passera långa stunder med att bara strosa runt på de mysiga gatorna…

Etruskiska skatter

Bredvid Collegiata ligger Museo d’Arte Sacra e Museo Etrusco, som utöver en liten samling etruskiska skatter, innehåller heliga kläder och andra religiösa fragment från 1200- och 1300-talen.

På Piazza del Duomo ligger också Palazzo del Popolo med kreneleringar som huserar Museo Civico med sina otaliga mästare och skolor. På tredje våningen innehåller rummet Camera del Podestrà världsliga och vardagliga scener av Filippuccio. Mellan harmlösa erotik ses ett halvnaket par med liknande ansiktsuttryck. Piazza della Cesterna är ett trekantigt torg med en brunn från 1200-talet och medeltida palats.

Den sista turen du tar, bör vara en kort promenad längs stadsmuren till borgen från 1300-talet. Denna halvt förfallna Rocca ger en utsikt över trädgårdar och rader av olivlundar som snirklar sig ner mot vinfälten Vernaccia. När du lämnar dem, ska du inte oroas över svavellukten – det är bara Monte Amiata som gör sitt arbete igen.

Åk på kulturresa till Toscana

San Gimignano utgör, tillsammans med städer som Siena, Florens, Pisa och Pienza, perfekta mål för en kulturresa i Toscana. Här finns byggnader, monument, gallerior och museum så att det räcker och blir över till många semestrar.

Få mer inspiration till din kulturresa till Toscana här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer