Sambarytmer i London

Karneval London
Till och med Londons "bobbies" får ge sig hän karnevalsstämningen! Foto:

Engelsmännen är kända för deras strama överläpp och något diskreta humor, men bakom den lite konservativa fasaden gömmer sig massor av värme och en sprudlande livsglädje. Detta kan du också uppleva, om du reser till London i augusti när pulserande sambarytmer och långa parader av färgglada människor redo för fest intar gatorna i den västra stadsdelen Notting Hill.

Delta i Europas största gatufest

Vid den första utgåvan av Notting Hill Carnival år 1966, deltog endast 500 personer – de flesta av de var karibiska invandrare som ville skapa en motsvarighet till karnevalen hemma i Trinidad. Idag är karnevalen i det populära boheme-kvarteret fortfarande ett firande av anknytningen till Karibien. Londons karibiska befolkning har dock med tiden fått sällskap och uppbackning av resten av den engelska huvudstadens invånare, och karnevalen har utvecklats till en äkta kosmopolitisk gatufest.

Idag inkluderar de tusentals deltagarna i den stora festen bland annat grupper från Brasilien, som med deras fantastiska kostymer och inte minst noga koreograferade, energiska dansrutiner, alltid är en hit bland åskådare. Likaså ser de talangfulla orkestrarna – med deras ståltrummor och karibiska rytmer – till, att karnevalen är lika mycket en upplevelse för örat som den är för ögat.

Ståltrummorna är en fast del av karnevalen, där de bästa orkestrarna från hela landet nyttjar tillfället att tävla i den så kallade “Panorama National Steelband Competition”. Det är en enastående upplevelse att vara omgiven av ljudet från upp mot 70 ståltrummor på en och samma gång. Det är nästan omöjligt att inte bli tagen av de glada rytmerna och själv börja röra fötterna!

Karneval London kostume
Man lägger ner många timmar på att skapa de flotta kostymerna! Foto:
Kalexander2010, CC BY-SA 2.0.
Karneval Notting Hill
Karnevalen är en av årets största händelser i London. Foto:
Jasmine Halki, CC BY 2.0.

Reggae, calypso och kulinariska läckerheter

Karibisk kyltur rymmer naturligtvis mer än musik och dans. Karnevalen i Notting Hill har därför också blivit känd för dess kulinariska upplevelser, och du kan nyttja tillfället att upptäcka mat i över 300 matbodar, där man säljer en bred variation av rätter från det karibiska köket. Doften av “Jamaican Jerk Chicken” kommer säkert att få det att vattnas i munnen, men detta är bara en av många rätter du kan välja emellan.

Notting Hill Carnival har med åren blivit en fest som hela London deltar i. Utöver livemusik under paraden tar många spontana konserter – kallade “Sound System” plats på sidogatorna. Här bjuder många olika kända DJs upp till fest och spelar ett brett urval genrer som avspeglar det multikulturella London.

Karneval London optog
Både lokala och turister deltar i karnevalen. Foto:
Adrian Scottow, CC BY-SA 2.0.
Karnevals kylling
Bland hundratals matbodar, är det framförallt de som serverar “Jamaican Jerk Chicken” som är mest populära. Foto:
Adrian Scottow, CC BY-SA 2.0.

Tre dagars fest för alla

Man uppskattar, att fler än 1 miljon människor deltar i karnevalen i London, vilket inkluderar cirka 50.000 aktivt medverkande. Detta gör Notting Hill Carnival, som alltid äger rum den sen sista veckan i augusti (bank holiday weekend) till världens näst största karneval – endast karnevalen i Rio de Janeiro är större!

Reser du till London för att uppleva stadens andra klassiska sevärdheter, kan du absolut kombinera dessa med karnevalen i Notting Hill. Området, som ligger vid Hyde Parks nordvästra hörn, vänd dock upp och ner under de tre dagarna då karnevalen tar plats – så det är nog inte hit du ska åka om du endast vill avnjuta en still Afternoon Tea.

Det största karnevalståget går av stapeln på måndagen, då det därför normalt sätt också är mest liv på gatorna. Om du är på semester i London tillsammans med familjen, är det “Family Day” på söndagen, med familjevänliga aktiviteter och en normalt mer dämpad stämning. Öronproppar till de minsta är dock en bra idé. Man sätter in extrabussar i samband med karnevalen, men förvänta dig ändå att det kommer vara mycket folk som nyttjar kollektivtrafiken. Vill du ha en bra plats för den stora paraden, bör du därför åka i god tid.

Karneval Notting Hill kostume
De så kallade “Mas Bands” är karnevalens iögonfallande höjdpunkt. Foto:
Antonio Garcia, CC BY-SA 2.0.

Resor till London

Vill du säkra dig den perfekta utgångspunkten för en oförglömlig karneval i London? Väljer du att resa till London med Hideaways bor du på handplockade hotell där du får den bästa utgångspunkten för att utforska storstadens alla sevärdheter och kulturella utbud. Den stora karnevalen i slutet av augusti är bara en av många händelser du kan delta i under året.

Läs mer om resor till London med Hideaways, eller få mer inspiration till din semester i London i ett av alla inlägg om staden här på bloggen. Du kan t.ex. läsa om skräck och spänning för hela familjen i London i samband med Halloween här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer