Saker att tänka på före, under och efter semestern i Italien

Semesterbostaden är beställd och tiden för avresa närmar sig. Men vad ska du vara uppmärksam på, innan turen går söderöver? Jag har här samlat relevant information och praktiska upplysningar som du ska förhålla dig till innan din avresa till Italien.

Vad täcker min försäkring?

Innan du lämnar ditt hem, bör du se över din hemförsäkring. Överväg, om det inte kan vara bra att utöka den med en reseförsäkring. Din allmänna försäkring täcker nog många olyckor, men skulle någon bli sjuk här hemma, eller skulle du själv bli sjuk under semester, kommer endast få standardförsäkringar att ersätta din räkning.

Biler i kø
Det finns många saker att komma ihåg, innan du ger dig av med flyg, tåg eller – som här – bil till Italien på semester…

Ska jag ta med mitt pass till Italien?

Även om du som EU-medborgare inte ska behöva visa ditt pass när du reser från ett Schengenland till ett annat, ska du ta med ditt pass. Passet fungerar som legitimation så att du, vid förfrågan, kan bevisa vem du är. Om du reser genom Schweiz är det obligatoriskt att ta med ditt pass.

Vad är viktigt att ta med hemifrån?

Kom ihåg att skriva ut ditt bokningsbekräftelse, samt vägbeskrivning, och ta med dem till Italien. Med hänsyn till inventarier i semesterbostäderna, så är köken som regel mycket spartansk utrustade. Det är således sällan du hittar en bra skarp kniv eller en osthyvel, liksom att glas och tallrikar kan saknas – även vinglas trots att du befinner dig i vinets land. Saker som salt/peppar, socker, diskborste, tvål och toalett papper bör tas med. Diskhanddukar och disktrasor kan du inte heller vara säker på att hitta i lägenheten.

Bestik, tallerkener m.m.
Vad ska du ta med hemifrån på en resa till Italien?

Euro?

Euron är det standardiserade betalningsmedlet i största delen av Europa. Dock inte i Schweiz. Det är en bra idé att ha växlat till dig Euro hemifrån till bland annat betalning för motorvägsskatt, vilket dock också kan betalas med kreditkort. Vid ankomst till semesterbostaden krävs ofta en deposition i kontanter, eller kontant betalning för andra tillägg. Var uppmärksam på, att du i många italienska kommuner ska betala en turistskatt, vilken betalas på stället vid ankomst. Hur hög denna skatt är, beror på kommun, men framgår av din bokningsbekräftelse.

Viktigt att komma ihåg när bilen ska packas!

I både Italien och Frankrike är det obligatoriskt att ha en säkerhetsväst liggandes i bilen. Denna ska du ta på dig i händelse av olycka. En sådan väst kan bland annat köpas på en bensinstation. Hyr du en bil, ska det finnas en väst i bilen.

Är det tillåtet att köra bil i de historiska centrumen?

I flera städer har man infört restriktioner för bilkörning i de historiska centrumen. Förbudet gäller som regel under dagen, från kl 8 till kl 18, men det kan variera från stad till stad.

Trafikskilte i Italien
I flera italienska städer är det infört begränsad bilkörning…

Om du kör in i dessa zoner utanför tillåten tidpunkt, kommer du att få en bot. Det är därför en bra idé att undersöka redan på hemmaplan, inom vilken miljözon din semesterbostad ligger.

Läs mer om miljözoner här.

Sen eller tidig ankomst till bostaden

Om du redan på hemmaplan vet, att du kommer att anlända till semesterbostaden utanför normal ankomsttid, ber vi dig upplysa oss om detta så att vi kan undersöka om det går bra eller inte. Normalt sätt går det inte att få tillgång till bostaden innan normal check-in då den ska städas efter föregående gäster innan det lämnas över till de nya. Om du under vägen blir försenad, ombeds du att med detsamma ta kontakt med din uthyrare, eller med oss. Det kan inte garanteras att du kan checka in efter normal ankomsttid, och du bör därför beräkna så att du har gott om tid för att komma fram till din semesterbostad – räkna exempelvis med långa köer genom Europa under sommarsäsongen.

Äntligen framme

Om du vid ankomsten till bostaden hittar allvarliga fel, som avviker från vår beskrivning på hemsidan, ombeds du ta kontakt med uthyraren eller oss på info@escapeaway.se

Vad ska du köpa med hem från Italien?

Lokalt hantverk, eller andra specialiteter är fina minnen att ta med sig hem efter en resa i Italien. I alla regioner i Italien hittar du specialiteter som precis den regionen är känd för.

Barolo-vin
Att köpa med dig några flaskor gott rödvin hem från Italien är nästan en självklarhet.

Är du på semester i området omkring Genova, ska du köpa med dig grön pest hem, från Sardinen ska du köpa med dig Mirto (en sardisk likör gjord på bär) hem, från Venedig ska du köpa Murano-glas, från Toscana de små kända småkakorna Cantuccini och dessertvinet Vino Santo, och från Piemonte några av de goda röda vinerna från Barolo-området. Därutöver hittar du massor av lädervaror och delikatesser överallt i landet.

FÅ svar på (nästan) alla dina frågor om din semester i Italien i vår FAQ

I vår FAQ – ofta ställda frågor – har vi samlat en massa nyttig information till dig som ska åka på semester till Italien med Escapeaway.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer