Så tyder du hotellstjärnorna

Hostal de la Gavina
Hostal de la Gavina i Katalonien.

Du är på jakt efter ett hotell till nästa semester, men vad är det egentligen för skillnad på ett hotell med tre eller fyra stjärnor? Det finns många olika kriterier för hotellstandarden, vilket gör att det ibland är svårt att hitta ett hotell som lever upp till dina förväntningar.

Många olika standarder för hotell

I teorin är målet med stjärnorna, att göra det lätt för gästen att se vilken nivå hotellet befinner sig på. Men i praxis betyder avsaknaden på gemensamma kriterier runt om i världen, att det inte är så lätt att säkerställa om du får den kvalitet och service du förväntar dig baserat på antalet stjärnor.

I Sverige till exempel, kan ett hotell högst tilldelas fem stjärnos, medan du i andra länder kan stöta på hotell med upp till sju stjärnor. I några länder kan kriterierna för klassifikationen till och med variera från region till region, och i USA har man helt och hållet valt bort ett officiellt klassificeringssystem.

Udsigt fra terrassen på Hotel Mediterraneo
Utsikt från terrassen på Hotel Mediterraneo

I ett försök att möta förvirringen, har några länder dock valt att samarbeta med Hotelstars Union, om ett gemensamt hotellkriterium, där målet är att du som gäst möts av en uniform standard oavsett land.

I Hotelstars Unions kriterier för hotellstjärnor, tilldelas ett hotell en stjärna om alla hotellets rum bland annat är utrustade med bad och toalett, samt städas dagligen. Därefter belönas hotellen med fler stjärnor, upp till max fem, bland annat baserat på om det finns en 24-timmars reception, parkering och om personalen möter sina gäster med en personlig hälsning och färska blommor på rummet.

Sverige deltar i samarbetet, med det är fortfarande en bra bit på vägen, innan alla populära reseländer är med. Du kan läsa mer om stjärnsamarbetet på den officiella hemsidan för Hotelstars Unions här.

Handplockade hotell hos Hideaways

Är du på jakt efter en resa, där själva hotellvistelsen är en viktig del av reseupplevelsen, är det därför inte alltid nog att lita på antalet stjärnor. Stjärnorna indikerar först och främst nivån på faciliteter och service, men ger inte uttryck för en personlig värdering av atmosfären och stämningen på hotellet.

Hotel Areias do Seixo i Portugal med 5 stjerner
Hotel Areias do Seixo i Portugal är ett av många hotell som våra gäster ger 5 stjärnor! 

Hos Hideaways kan du alltid se hotellets officiella antal stjärnor – men det innebär inte alltid att vi är eniga om antalet. Stjärnorna ger dig ett utmärkt underlag för jämförelse, men jag rekommenderar alltid att du läser vår beskrivning av hotellet – och inte minst vår personliga värdering. Som du nog redan vet, besöker vi personligen alla våra hotell och semesterbostäder, och vi väljer endast ut de hotell dit vi själva skulle kunna tänka oss att återvända på semester, och som lever upp till våra specifika krav.

Läs mer om Hideaways värdering av hotell här

Det är naturligtvis också otroligt viktigt att lyssna till vad våra gäster tycker om våra hotell, och därför är vi mer än glada att läsa våra gästers omdömen efter att de kommit hem från sin semester. Det kan du också göra, om du vill skapa dig ytterligare en bild av hotellet, och kanske få med dig ett tips eller två om lokalområdet på vägen.

Läs våra gästers omdömen om våra hideaways här

skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer