Så mycket dricks ska du ge på resan

Kvinna serverar kaffe
Dricks är som utgångspunkt ett tack för god utförd service...

I Sverige är det inte längre fast kutym, att ge dricks till anställda på restauranger och hotell. Det är det dock fortfarande på många platser i utlandet. I denna artikel kan du läsa mer om, hur mycket du normalt förväntas ge i dricks, när du reser till olika platser i Europa.

Varför ska du ge dricks?

Den äldre generationen kommer kanske ihåg den tid, då det också i Sverige var helt normalt att lägga dricks till servitören, eftersom han eller hon inte hade någon hög fast lön.

Reser du till utlandet under semestern, kommer du på många platser fortfarande att uppleva att en så kallad “service charge” redan är inkluderad på notan. När det sker, finns ingen direkt förväntning om att du ska lägga ytterligare dricks. Det finns dock fortfarande många platser, där service-avgiften inte är inkluderad, eller där lönenivån är så låg, att servitörerna och andra i servicebranschen är mer eller mindre beroende på den dricks du väljer att ge.

servering på restaurant
De oskrivna reglerna för dricksen är bra att känna till innan du ger dig av på semester…

Dricks-kulturen i Europa

Om du någon gång har rest i USA, vet du att dricksen spelar större roll där, än vi är vana vid i Europa. Det är tillhör t.ex. normen att ge 15-20 procent extra när notan kommer vid ett restaurangbesök. Och vid en rad andra tjänster som du typiskt tar emot som turist i USA, är förväntningarna också stora från den som utför tjänsten, att få mottaga dricks.

Om du spenderar din semester på ett av Hideaways resmål i Europa, kommer du som regler inte uppleva samma “krav” på dricksen. Inte desto mindre, har man i många Europeiska länder till viss mån byggt upp en dricks-kultur i samband med att turismen vuxit starkare.

Här nedan kan du se den typiska nivån för dricksen, på populära europeiska resmål.

Cypern: 10 procent till servitören vid tillfredsställande service. En serviceavgift är dock som regel inkluderad i priset. Dricks till hotellpersonal är normalt.

Frankrike: Även om dricksen ofta är inkluderad i notan (service compris), är det bra att lägga några par extra euro per person till servitören, om servicen varit tillfredsställande. På hotellet lägger man endast något till städpersonalen vid god service, samt några euro per väska, om en eventuell piccolo har hjälpt till med dem.

Grekland: 5-10 procent på restaurangen, även om serviceavgift är inkluderad. Inte normalt med piccolos utanför Athen, men ge gärna ett par euro per person/per vecka till städpersonalen för tillfredsställande städning och service.

Italien: Serviceavgift (coperto) är oftast inkluderad på notan, men lägg gärna några euro extra, eller mer om du har fått bra service. Är där en piccolo på hotellet, ger man oftast 1-2 euro per väska. Lägg lite extra till städpersonalen vid god service.

Kroatien: Turister förväntas ge cirka 10 procent på restaurang. Dricks till hotellpersonal.

Malta: Enligt den officiella turist-hemsidan ger man normalt mellan 5-10 procent i dricks på restauranger, om servicen varit bra, samt 1 euro per väska till piccolon och 2-3 euro per natt till städpersonalen – om du är nöjd.

Portugal: 5-10 procent. Normalt får en piccolo 1 euro per väska, och städpersonalen 5 euro per vecka. Servitörer förväntar sig dessutom generellt dricks.

Spanien: 5-10 procent. De lokala ger oftast väldigt lite dricks, men vid en större måltid på en restaurang anses det bra att ge lite extra, även om det är inkluderat en serviceavgift på notan.

Turkiet: 10 procent på restaurangen. Normalt ger du också dricks till städpersonalen (per vecka), och till piccolon (per väska) på hotellet. Taxichaufförer förväntar sig inte dricks, men det värdesätts om du rundar upp.

Kvinder drikker vin
Låt inte osäkerheten om dricksen förhindra dg att njuta av de kulinariska upplevelserna på ditt resmål.

Den säkra lösningen

Många av oss, som inte är vana vid att ge dricks i vardagen, kan lätt bli osäkra, när vi är på semester i utlandet. Om du är tveksam över det rätta beloppet, är det alltid bättre att ge lite för mycket, än för lite i dricks.

Kom dock ihåg, att även om dricks på några platser kan utgöra en stor del av lönen för t.ex. servitören, är det inte något du automatiskt ska känna att du är tvungen att ge. Dricks är som utgångspunkt något du ger, som ett tack för god service. Om du inte är nöjd, eller om notan redan inkluderar serviceavgift, är det ok att endast runda upp, eller helt enkelt inte ge något alls.

Är “turistpriser” ok?

Det är inte ovanligt, att du på många populära resmål kommer att uppleva, att man från officiellt håll har infört särskilda turistavgifter, eller att man helt enkelt kräver lite mer betalt av turister. Likaså kan du uppleva att dricks förväntas av dig som turist, men inte av de lokala. Omedelbart kan en sådan särbehandling verka orimlig, men det kan faktiskt vara precis det, som ska till för att säkra att sevärdheter och autentiskt stadsliv bevaras.

Skulle de lokala alltid betala samma priser som turisterna, skulle man högst sannolikt uppleva, att turismen på de mest populära resmålen trängde bort befolkningen, och därmed också den autentiska, pittoreska atmosfär som gör platserna intressanta från början.

Man ska dock naturligtvis inte acceptera, dricksen skulle få en karaktär av korruption, eller blir en förutsättning för att få den service, som borde vara en del av normalt pris. Dessutom bör du också tacka nej, om turistpriserna på en plats är helt orimliga.

Vingårdsferie Toscana
Vingårdssemester i Toscana? Hitta din semesterbostad här hos Hideaways.

Unika semesterupplevelser

Drömmer du om unika semesterupplevelser och lugna stunder på handplockade, stämningsfulla hideaways, bort från massturismen? Då ska du gå på upptäcktsfärd bland vårt stora urval av semesterbostäder, som alla är besökta och kvalitetssäkrade av oss.

Här hittar du inga, stora, anonyma hotell, utan får t.ex. möjlighet att bo på en vingård i Toscana, eller en quinta i Portugal, där det råder en hemtrevlig och charmig atmosfär. Därutöver erbjuder Hideaways ett stort urval av mindre hotell ute längs kusterna, vilka är perfekta till en badsemester, eller inne i storstäder som Rom, Lissabon och Istanbul – där vi lagt extra fokus på läget.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer