Så här möter du påven på en storstadssemester i Rom

Många hängivna katoliker reser inte till Rom, endast för att besöka Colosseum, gå runt på Forum Romanum, eller sitta på Den Spanska Trappan. Ofta är resans primära föremål, att se påven när han håller audiens på Petersplatsen. Även om du själv inte är katolik, eller troende för den sakens skull, är audiensen med påven en intressant upplevelse. Det är svårt att inte drabbas av stämningen i den spända folkmängden, när påvemobilen närmar sig.

På audiens hos påven

Vid den stora midnattsmässan den 24 december i Peterskyrkan, råder en helt unik stämning, men om du inte vill vänta till jul för att besöka Rom, är det möjligt att möta påven även på andra tidpunkter på året. När han befinner sig i Vatikanen, håller påven audiens varje onsdag, vilket är en möjlighet för pilgrimer och andra besökare att bli välsignade.

På sommaren tar audiensen normalt plats på Petersplatsen, med start klockan 10.30. Vid dåligt väder, kan det dock hända att ceremonin flyttas till audienshallen Sala Nervi som ligger till höger om Peterskyrkan. Dock väljer Påve Franciskus inte denna lösning så ofta – kanske för att det inomhus finns plats till betydligt färre åhörare än utomhus. Så ta med ett paraply, om det ser ut att bli regn.

 

Hela ceremonin varar normalt 60-90 minuter. Inledningsvis hälsar påven ofta på åhörarna på olika språk, men därefter talar han italienska.

Pave Frans
Pave Franciskus föddes i Argentina, och är därmed den första påven från den nya världen, d.v.s. från Nord-, Central- och Sydamerika. Foto: Long Thiên, Public domain.

Boka din entrébiljett hemifrån

För att delta i audiensen med påven, är det nödvändigt att boka en biljett – som dock är gratis. Det stora torget framför Peterskyrkan kan rymma flera tusentals åskådare, men om du vill ha plats på en av stolarna nära trappan, bör du vara på plats i god tid. Det är först till kvarn som gäller. Dörrarna öppnar normalt sätt klockan 08, och då är det redan lång kö.

Du kan boka din biljett hos Prefettura della Casa Pontificia. Du hämtar den på kontoret som du hittar genom att gå in genom Bronsporten (under arkaden till höger om Petersplatsen). Hit kan du också bege dig för att se om det finns några lediga biljetter – om du skulle ha missat att boka dem hemifrån.

Paveaudiens
Audiens av påven lockar många åhörare. Foto: bici, CC.

Inga shorts eller korta kjolar

För att släppas in på torget, ska du gå genom en säkerhetskontroll som liknar den vi känner igen från diverse flygplatser. Observera också, att det är dresscode som gäller för att komma in. Det vill säga, du ska täcka dina axlar, och måste ha shorts/byxor/kjol/klänning som täcker knäna. Påvens vakter, Schweizergarden, håller hårt på klädkoden.

Angelus på söndagen

Om du är på storstadssemester i Rom över helgen, kan du passa på att se påvens Angelus på söndagen. Här håller han ett tal till församlingen från sitt lägenhetsfönster ut mot Petersplatsen. Det är inget krav på biljett till detta event.

Du kan se om påven är i Rom under ditt besök, genom att kontrollera påvens kalender. Du hittar också mer information om påven på hemsidan www.papalaudience.org.

den_spanske_trappe_rom_italien
Kvällsidyll vid Den Spanska Trappan.

Hitta ett hotell eller semesterlägenhet i Rom

Escapeaway har ett brett urval av semesterbostäder i alla de centrala delarna av Rom, nära berömda, historiska sevärdheter och Vatikanen. Bor du centralt kan du ta dig runt till de flesta sevärdheterna till fots, och inte minst kan du utforska stadens alla kvarter i ditt eget tempo.

Hitta ditt semesterboende i Rom här

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer