Rundresa “Mitt i Portugal” 9 dagar inkl. flyg, hotell och bilhyra

Rundresa "Mitt i Portugal" på 9 dagar - läs mer om vad du kan uppleva här
Rundresa "Mitt i Portugal" på 9 dagar - läs mer om vad du kan uppleva här

Gör dig redo för stora och spännande upplevelser på denna rundresa i centrala Portugal, en plats som är full av gamla traditioner och en härlig livsstil. Här upplever du det ursprungliga Portugal, stifta bekantskap med intressanta historiska städer och får dessutom några fantastiska naturscenarion serverade på silverfat. Dessa härligheter kombinerar vi med en vistelse i vinlandet vid den otroligt vackra Dourodalen, och avslutar med ett besök i Portugals huvudstad, Lissabon, som är ett vidunderligt sammelsurium av hundratals år gamla historiska kvarter, en supermodern metro, något av det nyaste och hippaste inom arkitektur, en hamnfront med restauranger och nattliv – och mycket, mycket mer.

Program för rundresan

Nedanstående program är endast ett förslag på dagsutflykter på denna rundresa – du kan naturligtvis planera in en mängd andra stopp på vägen.

Hotell på denna rundresa:

 • Cooking & Nature i Centrala Portugal, 2 nätter
 • Quinta do Pego i Dourodalen, 3 nätter
 • Hotel Portugal i Lissabon, 3 nätter

Dag 1: Bom dia! Välkommen till Portugal

Välkommen till Lissabon, där du hämtar din hyrbil och beger dig iväg norrut längs motorväg A1, som leder nästan hela vägen fram (100 km av totalt 115 km) fram till hotellet med det något speciella namnet, Cooking & Nature Emotional Hotel. Och det är inte bara namnet som är speciellt. Rui, hotellet direktör, är en kreativ och nytänkande själ – något som återkommer i många av de roliga detaljer han installerat i inredningen. Vem hade till exempel kunnat ana att ett durkslag kunde bli en lampskärm i köket, eller att en rad safarihattar kan smycka ett rum? Det finns flera andra exempel på hans knasiga idéer – kom själv och se! Kreativiteten visar inte endast sig i inredningen.

Cooking and Nature hotel Portugal rundrejse
Cooking and Nature Hotel

Här på stället lagar du också din egen mat (om du då har lust), av färska råvaror, allt medan du njuter av ett gott glas vin – och det hela föregår under kunnig vägledning från kocken Nuno Barros. (Som parantes kan nämnas att förberedelserna av råvarorna samt disken, det står hotellets personal för).

Dag 2: Natur, dinosaurer, stränder och historiska städer

Här på Cooking & Nature Emotional Hotel bor du precis vid utkanten av nationalparken Parque Natural Aire e Candeejros, med dess fascinerande natur, imponerande droppstensgrottor och något så speciellt som världens största och mest tydliga fotspår från Sauropod-dinosaurerna som levde här under Juraperioden för cirka 175 miljoner år sedan. Parken passat utmärkt som förslag till dagens första utflykt. Föredrar du istället sand och hav, kan vi rekommendera fiskebyn Nazaré, som utöver en trevlig miljö, har några av centrala Portugals bästa och vackraste stränder.

Alcobaca-klostret-Beiras,-Portugal---hideaways.jpg
Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça

Turen hit kan du kombinera med en liten avstickare till det medeltida klostret i Alcobaça, vars hela namn är Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça, och som rymmer Portugals största kyrka – man påstår att klostret i perioder har bebotts av upp till 1000 munkar på en och samma gång. Du kan också ta en liten rundtur till pilgrimsstaden Fatima, som i den katolska världen rangerar i linje med Lourdes i Frankrike och Santiago de Compostela i Spanien, samt till ännu ett kloster i staden Batalha, som likt klostret i Alcobaça finns med på UNESCOs världsarvslista.

Dag 3: Turen till Dourodalen

Dagens etapp till Dourodalen, är på knappt 300 km, så ett stopp på vägen kan vara på sin plats. Och det kan du göra i en av världens äldsta universitetsstäder, Coimbra, som härstammar från slutet av 1200-talet då staden i ett på hundra år var Portugals huvudstad. Njut av den trevliga atmosfären i den gamla staden, där också nutidens unga studenter – de är över 20 000 stycken – präglar staden.

Du kan se fram emot ett par härliga dagar i den otroligt vackra Dourodalen, en av Europas äldsta vinregioner, som kännetecknas av Ria Douro, Guldfloden, som leder fram genom landskapet, omringad av bergssluttningar där vinrankorna skapar vackra mosaiker. Det är en syn som inte kan beskrivas – den måste upplevas!

Quinta do Pego Portugal rundrejse
Utsikt från Quinta do Pego

Denna enastående utsikt kan du njuta av från första parkett, för ditt hotell, Quinta do Pégo, ligger med panoramautsikt över floden och sluttningarna med vinfält – många av dem tillhör faktiskt hotellet, som inte bara är ett hotell, utan också en portvinsproducent. Det är faktiskt en dansk, Karsten, som har slagit sig ner här för att leva ut sin dröm om att kombinera sin passion för portvin med livet som hotellägare – och han har lyckats fantastiskt bra med båda delar.

Dag 4 och 5: Runt i Dourodalen

Nu är det ut i det blå som gäller, för detta landskap – som av många betraktas som ett av de vackraste i världen – måste upplevas på nära hand. Dourodalen är full av små trevliga städer, och naturligtvis mängder av vingårdar, där det är möjligt att smaka på de goda vinerna.

Du kan vandra hela dagen lång i de natursköna omgivningarna, eller varför inte stiga ombord på en av alla de flodbåtar som trafikerar floden, så att du kan njuta av synen av landskapet från vattensidan? Ett tips på ett utflyktsmål är staden Lamego, där framförallt den 250 år gamla kyrkan Santuário Nossa Senhora dos Remédios är intressant.

Nossa senhora dos remédios
Santuário Nossa Senhora dos Remédios är vacker att titta på – och bjuder också på en enastående utsikt. Foto: François Philipp. CC BY 2.0

Den står ståtligt högt upp över staden, och för att nå den måste du först besegra 686 trappsteg – men när du har överkommit dessa trappsteg, blir du belönad med en fullständigt fabelaktig utsikt, som gör hela mödan värd. Trappstegen är fördelade på två etapper, så du kan naturligtvis också nöja dig med att gå hälften. På väg till eller från Lamego, åker du igenom en av Dourodalens viktigaste städer, det administrativa centret för portvinsproduktionen, Peso de Réguna, där du i Casa do Douro kan se de vackra glasmålningarna som beskriver portvinets historia.

Som nämnt, har ditt hotell Quinta do Pégo en egen portvinsproduktion, och naturligtvis bjuds du som gäst in till provsmakning av husets egen produktion av de ädla dropparna – något att se fram emot, för i detta fall är ordet ädel inte en överdrift. Självklar kan du också köpa med dig en flaska eller två hem, så att du kan fortsätta njutningen på hemmaplan.

Dag 6: På väg till Lissabon

Så är det dags att ta farväl av den vackra Dourodalen, men säga goddag till Lissabon. Resan till Lissabon är cirka 360 km lång, och du ska räkna med cirka 4 timmars körning. Om du vill, kan du göra turen lite längre, genom att stanna i Portugals näst största stad, Porto, vars vackra historiska centrum finns med på UNESCOs världsarvslista. Och om du inte heller hann stanna i Coimbra på din väg till Dourodalen, så har du möjlighet att besöka både den och fiskebyn Nazaré, pilgrimsstaden Fatima eller tempelriddarborgen i Tomar.

Lämna tillbaka bilen och ta dig fram på ett mer traditionells vis...
Lämna tillbaka bilen och ta dig fram på ett mer traditionells vis…

När du kommer fram till Lissabon, rekommenderar vi dig att lämna tillbaka bilen, för här kommer den endast vara till besvär. Lissabon är dessutom välsignat med välfungerande kollektivtrafik som innefattar både metro, bussar, spårvagnar och tåg, så du kommer inte ha några problem att ta dig runt.

Dag 7: Lissabon på kors och tvärs

Hotel Portugal har ett fantastiskt läge på promenadavstånd till många av stadens sevärdheter. På bara fem minuter, befinner du dig i kvarteret Baixa, som är Lissabons riktiga, och mycket platta centrum. Detta kvarter uppfördes efter det stora jordskalvet 1755, som ödelade stora delar av staden. På var sida, och på varsin höjd (Lissabon är precis som Rom byggt på 7 kullar), ligger två gamla kvarter: Bairro Alto och Alfama, med snäva, kullerstensgator och små lutande hus, av vilka många är utsmyckade med kakel.

Det är också i dessa kvarter som du hittar otaliga fado-restauranger, där du kan lyssna till den traditionella melankoliska sången som ofta framförs av kvinnor klädda i svart. En tur med en av de gamla, gula spårvagnarna på linje 28, är en härlig upplevelse, då den snirklande tar sig fram på dessa kringliga gator.

Spårvagn i Alfama-kvarteret i Lissabon
Spårvagn i Alfama-kvarteret i Lissabon

Besök Lissabons kännetecken, fästningen Castello de Sâo Jorge och njut av den fantastiska utsikten över stadens tak, och ta en av de moderna spårvagnarna till stadsdelen Belém, där ett par andra stora sevärdheter väntar: dels Henrik Sjöfararens monument som är en hyllning till nationens alla upptäcktsresenärer, dels det imponerande klostret och kyrkan Jeronimus, som på tydligt vid avspeglar vilka rikedomar dessa sjöfarare tog med sig tillbaka hem till Portugal.

När du nu befinner dig i Belém, ska du inte missa att besöka ett unikt café, nämligen Pasteis de Belém, där man sedan 1837 har trollat fram en kaka som tar dig till himmelriket i varje tugga!

Dag 8: Lissabon med omnejd

Kanske har du bockat av allt du vill se i centrala Lissabon, och är redo att vidga dina vyer? Det finns några platser i närheten av Lissabon, som också lockar, och som är lätta att ta sig till med tåg. Ett förslag är att åka till staden Sintra, som ligger i bergen cirka 30 km nordväst om Lissabon. Tåget avgår från Rossio-stationen (endast 5 minuters promenad från Hotel Portugal) och turen tar cirka 40 minuter (2-3 avgångar i timmen). Sintra är en charmig liten stad, med kringelkrok-gator, som leder fram till ett litet torg där du kan slå dig ner på caféet med en god kopp kaffe. Här råder en otroligt mysig atmosfär, och i de små butikerna kan du köpa portvin, nötter, oliver och traditionellt portugisiskt konsthantverk.

Paladset-i-Sintra---Lissabon-kysten,-Portugal---Hideaways
Palácio da Pena i Sintra är ett riktigt sagoslott

Huvudattraktionen i Sintra, är dock tre palats: mitt i staden ligger Palácio Nacional, som i 500 år varit kunglig residens, och vars två markanta skorstenar nu är Sintras kännetecken. Fästningen Cstelo dos Mouros är det äldsta palatset i Sintra, och det mest spektakulära är Palácio da Pena, som står ståtligt på en backtopp och vakar över staden.

Dag 9: Hej då Portugal

Ja, så är det dags att ta farväl av Portugal. Jag hoppas du har haft en härlig semester, full med rätt kombination av upplevelser och avslappning, samt god mat och gott vin som ju också bidrar till att sätta sin prägel på en semester. Beroende på din flygavgång, åker du till flygplatsen och stiger ombord på ditt flyg hem. Kanske hinner du med en till läckerhet från Pasteis de Belém innan du åker hem?

Reseteman

Jag värderar denna resa speciellt relevant om du intresserar dig för följande reswteman:

 • Rundresa
 • Bra till par
 • Nära havet
 • Countryside

Läs mer om Hideaways olika reseteman här

Bilrundresan inkluderar

 • Flyg till Lissabon t/r inkl. alla skatter och avgifter
 • 2 övernattningar på Cooking & Nature i centrala Portugal
 • 3 övernattningar på Quinta do Pego i Dourodalen
 • 3 övernattningar på Hotel Portugal i Lissabon
 • 8 x frukost

Bildrundresan inkluderar inte (kan tillköpas)

 • Bilhyra, välj bland olika typer och storlekar
 • Bensin
 • Måltider utöver ovan nämnda
 • Avbeställningssskydd och reseförsäkring
 • Evt. bagage beroende på flygbolag
 • Entréer på utflyktsmål

Du hittar med information om bilhyra, samt eventuellt tillägg under steg 2 när du söker pris på din resa

Rundresor i bil

På Hideaways är vi specialister på bilrundresor, och du hittar ett stort urval av resor hos oss, där du bor på två eller fler gömställen. Du är alltid välkommen att kontakta oss, för att få ett skräddarsytt upplägg på en rundresa, precis efter dina önskemål. Kom ihåg att en rundresa med Hideaways, är alltid med fri reslängd och avresedatumet bestämmer du också själv – du kan resa från alla större flygplatser i Skandinavien.

Se alla bilrundresor med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer