Rundresa i Piemonte: En skattkammare för vin- och matentusiaster

Läs mer om Piemonte, berättat av vinnaren av vår tävling till regionen.

Piemonte i Italiens nordvästra hörn – vid Alpernas fot – är den perfekta destinationen om du älskar god mat och gott vin. Med en värld av lokala vingårdar och unika delikatesser, som tryffel och svamp, har Piemonte ett överflöd att erbjuda smaklökarna. Lägg därtill, att Piemonte är en fröjd för ögat, med ett böljande landskap, skog och utsikt till bergstoppar – och dessutom är regionen rik på kultur och historia. Det är nästan omöjligt att uppleva allt Piemonte har att erbjuda endast på en resa, men alla de små städerna och den varierade naturen, gör att regionen är en perfekt destination för en rundresa med flera stopp.

Hösten är en vidunderlig tidpunkt för att besöka Piemonte. Läs mer om en höstsemester till Piemonte längst ner i inlägget.

Tips om Piemonte från vinnaren av Hideaways och Teslas tävling

Just en sådan rundresa i Piemonte, var priset i tävligen som Hideaways höll i samarbete med Tesla under våren 2019. Den lyckliga vinnaren, Bent Alling, vann en veckas semester i Piemonte med besök på härliga Hideaways-hotell i städerna Gavi, Pollenzo, Benevello och Baveno, och tog med sin sin fru Helle på färden. I detta inlägg delar han med sig av sina upplevelser och ger tips och inspiration till en semester i denna givmilda och välsmakande del av Italien.

“Yes”-upplevelse på Hotel L’Ostelliere Villa Sparina Resort i Gavi

Bent och Helle Alling flög till Milano, där en Tesla väntade på dem och skulle utgöra transportmedel på deras tur i Piemonte.

Hotel L’Ostelliere Villa Sparina Resort ligger vackert omgivet av det piemontesiska landskapet.

“Efter att ha spenderat cirka en halvtimme på att ta oss ut från Milano, fick vi äntligen brukbar asfalt under däcken och styrde mot vårt första stopp på vår “Giro di Piemonte” – Gavi. Den sista sträckan mot vårt hotell gick genom ett pittoreskt vinlandskap, som gav visuella upplevelser och förde oss förbi platser där det kändes som man befann sig 50-60 år tillbaka i tiden – på ett bra sätt! Själva ankomsten till Hotel L’Ostelliere Villa Sparina Resort gav direkt en “yes”-upplevelse. En känsla som genomsyrade hela besöket, vilket präglades av hög service och en leende, effektiv personal. Vi bodde här två nätter, men om man kan åka hit när vinsäsongen går i gång i höst, så är man på 3-4 nätter säkrad en helhetsupplevelse!

Den unika atmosfären på Albergo dell’Agenzia i Pollenzo

Nästa stopp för Bent och Helle Alling, var på Albergo dell’Agenzia i Pollenzo i utkanten av staden Bra.

Hotel Albergo dell’Aegnzia delar historiska byggnader med ett universitet för gastronomi. Behöver vi säga, att mat är nyckelordet?

“VI hade tre övernattningar på Albergo dell’Agenzia. Det är en plats, som gör sig väldigt vackert på bilder… och som bestämt inte gjorde oss besvikna. Själva hotellet delar byggnad med en del av universitetets campus, vilket innebär, att här råder en speciell atmosfär. Under besöket arrangerade man ostprovning på eftermiddagen, och en 4-rätters lokal meny på en restaurang samma kväll. Vi fick använda alla våra resurser för att äta upp all den goda maten!  När vi inte var upptagna med olika arrangemang, spenderades dagen vid poolen eller i skuggan vid baren. En liten tur eller två runt parken, fanns det också tid till. Den sista kvällen gick vi ner till den lokala pizzerian (10 min), vilket visade sig vara ett riktigt bra beslut!

Lyx på Relais Villa D’Amelia i Benevello

Tredje stoppet på rutten var på Relais Villa D’Amerlia i Benevello, som ligger cirka 12 kilometer söder om staden Alba, som är känd för att vara lite av en gourmetstad full med vita tryfflar.

Ursprungligen en bondgård från 1800-talet, nu uppdaterad till lyx i vackert landskap.

“Relais Villa D’Amelia visade sig vara det lyxigaste av alla fyra hotell vi besökte. Lyx, på ett avslappnat sätt, med anställda som hela tiden förstod balansen mellan när vi behövde hjälp och när vi bara ville vara för oss själva. Vi bodde här endas en natt, så vi spenderade dagen vid poolen, endast avbrutet av en god lunch – den godaste club sandwich vi någonsin ätit. På kvällen åt vi på ställets restaurang, som har 1 Michelinstjärna (augusti 2019). Fantastisk mat och gott vin, duktig personal och massor av skratt i barens mjuka fåtöljer efteråt.

Grand Hotel Dino på bredden av Lago Maggiore

Utöver berg, dalar och vinfält, bjuder Piemonte faktiskt också på vatten. I den östra delen av regionen ligger nämligen den lite hemliga Lago d’Orta samt den mer kända sjön Lago Maggiore, precis på gränsen mellan Piemonte och Lombardiet. Den östra sjöbredden tillhör Lombardiet, medan den västra tillhör Piemonte. Och det var just här, som Bent och Helle hade sitt sista stopp på deras “Giro di Piemonte”.

Utsikten över Lago Maggiore är det inget fel på, på Grand Hotel Dino i Baveno.

“Vårt sista stopp, innan vi åkte tillbaka hem igen, var vid Lago Maggiores bredd, på Grand Hotel Dino i Baveno. Här kan man snacka om ett hotell med stort H. Stort och pompöst i förhållande till de andra hotellen i närheten, men detta hotell vinner helt klart på läget nere vid kanten (bokstavligen) av Lago Maggiore och längs stadens strandpromenad. Hotellet överraskade mest med dess goda mat. Ett rum med utsikt över sjön är helt klart att föredra!”

Höstsemester i Piemonte: Ljumna temperaturer, tryfflar och vinskörd

Även om Piemonte är härlig året runt, som berättelsen ovan är ett tydligt bevis på, är det på hösten som regionen verkligen kommer till sin rätt: vinsäsongen! På de ändlösa finfälten arbetar vinbönderna med att plocka druvor som ska bli till utsökt vin. Mogna frukter växter på träden, hasselnötsbuskarna är fulla med nötter, och i skogen växer vilda svampar. Och för att inte tala om tryfflarna, den lyxiga och dyrbara råvaran, som också växer på hösten.

På hösten visar sig naturen i Piemonte från sin allra vackraste sida, och bjuder på ett hav av färger.

Ja, på hösten utvecklas Piemonte till ett skafferi med färska råvaror och delikatesser. Allt detta kan du smaka på, på regionens lokala restauranger. Faktiskt kan Piemonte skryta med flera Michelin-restauranger, så oavsett om du vill smaka på mat av internationell gastronomisk nivå, eller föredrar att äta en god tallrik pasta på en lokal trattoria, så har du möjlighet till det i Piemonte. Naturligtvis ledsagas rätterna av lokala viner, som Barolo och Barbaresco.

På hösten är temperaturerna i Piemonte fortfarande ljumna, och solen stålar över landskapet där bladen långsamt skiftar färg från grönt till gyllene och rött. Hösten i Piemonte bjuder på en semester i livnjutarens tecken, med kulinarisk särklass i ett autentiskt och vackert område av Italien. Behöver vi säga mer, eller är du redan sugen på att ge dig av?

Läs mer om Piemonte och boka din resa med Hideaways

Få mer inspiration inför din semester till regionen, i dessa blogginlägg om Piemonte

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer