Romerskt mästerverk i Languedoc-Roussillon

Pont de Gard
Upplev Pont de Gard på en resa till Frankrike. Foto: Dennis33053. CC BY 2.0

Reser du till den sydfranska regionen Languedoc-Roussillon, bör du inte gå miste om ett besök vid Pont du Gard. Akvedukten är ett imponerande exempel på romersk ingenjörskonst, och är ett spännande utflyktsmål för hela familjen.

Världens högsta romerska bro

De senaste utgrävningarna vid Pont du Gard, tuder på att akvedukten byggdes på mitten av det första århundradet e.Kr. Det har krävts en arbetsinsats från tusentals arbetare, att under flera år förvandla den 50.400 ton tunga kalkstenen till den nästan 50 meter höga och 360 meter långa trevåningsakvedukt som idag står som en vacker och välbevarad vittnesbörd om romaras ingenjörskonst.

Pont du Gard ingick ursprungligen som en del av en 50 kilometer lång akvedukt, som skulle leda vatten från en källa nära Uzès för att användas i den romerska staden Nemausus (idag Nîmes). Alla de tusen kubikmeter vatten som varje dag transporterades längs akvedukten, skulle bland annat användas till att förse stadens termalbad, bassänger, fontäner och till rinnande vatten i bostäderna. När du betraktar det vackra byggnadsverket, kommer du dock också förstå, att akvedukten också var ett prestigeprojekt för romarna.

Pont du Gard
Njut av cykelturer på Pont du Gard. Foto: Andrea Schaffer. CC BY 2.0

Akvedukten, som togs upp på UNESCOs världsarvslista år 1985, är idag en av Frankrikes största sevärdheter, och är ett populärt utflyktsmål för besökare i Languedoc-Roussillon. Tycker du att bron verkar bekant, är det kanske för att den pryder 5-eurosedlarna.

En utflykt för hela familjen

Även om den spektakulära akvedukten är värd en utflykt i sig själv, bjuder området runt omkring bron på flera andra intressanta attraktioner. I besökscentret nära bron, kan du till exempel dyka ner i brons och romarnas historia i Languedoc-Roussillon. Likaså kan barn (5-12 år) i det interaktiva museet Ludo med lek och aktiviteter lära sig om Romarriket och naturen i södra Frankrike.

Hela familjen kan också utforska Languedoc-Roussillons speciella växtliv och resterna av akvedukten på den 1,4 kilometer långa stigen Mémoires de Garrigue. De vackra omgivningarna ger de perfekta möjligheterna att ta med en picknickkorg på utflykten till Pont du Gard, och njuta av en förfriskning med vacker utsikt.

Du hittar mer information om öppettider, biljettpriser och mycket mer på den officiella hemsidan för Pont du Gard. Läs också mer om Hideaways resor till Languedoc-Roussillon där du bor på handplockade hotell runt om i regionen.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer