Rom på två sätt – Trastevere och Prati

Var i Rom är bäst att bo? Det är en fråga som många ställer sig när resan till Rom ska planeras. Oavsett om det är det första, andra eller sjunde besöket till staden, så vill nog de flesta vakna upp med utsikt till Pantheon, två minuters promenad till Tibern, en buss utanför dörren som tar dig till Colosseum, och en trevligt (och billig) restaurang runt om hörnet. Men faktum är, att i stort sätt varje kvarter i Rom har sin egen unika charm, så det finns många olika platser du kan bo på och uppleva det hela.

Se alla våra semesterbostäder i Rom här

Det handlar naturligtvis om resebudgeten, och det är ofta den som avgör om du vill bo lite avsides nära stationen, eller i en taklägenhet nära Piazza Navona. Men därutöver är valet också en fråga om vilken typ av aptit du har på Rom

Tradition och romantik i Trastevere

Ett perfekt område att slå dig ner i, är Trastevere. Då stora delar av Rom i början av 1900-talet, samt under Mussolinis styre, utsattes för en omfattande omläggning och stadsförnyelse, lämnades Trastevere i fred och framstår idag som Roms äldsta stadsdel. Här går du runt på smala och snirkliga medeltida gator, och det är lätt att gå vilse när du rundar gathörnen (men det är bara positivt, för det är på villovägar som du hittar pärlorna). På söndagar kan du besöka den jättestora gatumarknaden vid Porta Portese, och på övriga dagar kan du utan problem ta dig till Piazza Navona, Circus Maximus eller Forum Romanum – eller varför inte ta dig upp till Gianicolo-höjden där du kan njuta av en fantastisk utsikt över Roms historiska centrum?

Upplev pittoreska Trastevere på en resa till Rom
Upplev pittoreska Trastevere på en resa till Rom. Foto: Mario Sánchez Prada. CC BY-SA 2.0

Trastevere är också en plats, dit många gärna kommer för att äta. Stadsdelen är full av restauranger för var och ens smak – och alla olika plånböcker – och de flesta kvällar kommer Roms invånare hit i bilar, som de kämpar länge att hitta en parkeringsplats till (och det slutar ofta med en typisk italiensk felparkering, eller “smart lösning” som de själva nog skulle kalla det).

Vardag och närvaro i Prati

I den andra änden av skalan, hittar vi de stadsdelar – t.ex. Prati som ligger norr om Vatikanstaten – som är nyare stadsdelar vilka bebyggdes först efter Italiens enande 1861. Prati betyder ängar och för endast drygt hundra år sedan var stadsdelen en grönt område, dit romarna åkte på utflykt genom att korsa Tibern i små båtar. Men så bestämde man sig för att anlägga en stadsdel med snirkliga gator, som korsar varandra i räta vinklar. Bebyggelsen består framförallt av femvåningshus, och de “påvefientliga” stadsplanerarna anlade dessutom stadsdelen så att man inte kan se den närliggande Peterskyrkan. I gengäld är stadsdelen dominerad av det enorma – och otroligt trista, menar de flesta – Palazzo di Gustizia, vars arkitekt begick självmord efter all kritik han mottog av bygget.

Prati ligger precis norr om Peterskyrkan och Peterstorget
Prati ligger precis norr om Peterskyrkan och Petersplatsen. Foto: Camille King. CC BY-SA 2.0

Så vad kan Prati egentligen bjuda på? Massor. Först och främst är du endast ett par stenkast från Castel Sant’Angelo. Och tycker du om butiker, finns här en välsorterat handelsgata, Via Cola di Rienzo. Följer du denna gata över Tibern, befinner du dig på fem minuters promenad på Piazza del Popolo, Roms kanske vackraste torg. Från torget kan du ta dig upp till Roms största park, Villa Borghese. Här kan du njuta av parkens atmosfär, eller besöka en av de femstjärniga museerna. Eller ännu bättre: från toppen av trappan, kan du ta den stämningsfulla turen som leder till Den Spanska Trappan och bjuder på fantastiska utsikter längs vägen.

När du kommer tillbaka till Prati, trött efter dagens upplevelser, faller en ro över dig. Här finns inga souvenirförsäljare och knappt några turister – bortsätt från hotellgästerna. Du kan välja att äta middag på en av de många utmärkta restaurangerna, där du äter tillsammans med kvarterets invånare. Eller så kan du ta en kvällspromenad till Tibern och t.ex. beundra den lilla nygotiska kyrkan, Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio.

För- och nackdelar

Om Colosseum och Forum Romanum är huvudmål för resan, och om du gärna vill ha de sydländska, folkliga Rom serverat på ett fat, så ska du välja Trastevere. Kvarteret är dock inte oberörd av turismen, och risken för att besöka en restaurang som visar sig vara en dold turistfälla, är relativt stor. En stadsdel som Prati är för dig som har lust att besöka små specialbutiker, och njuta av kaffet på en bar tillsammans med de lokala. Samtidigt har du allt det du kanske vill se på en första resa till Rom – Castel Sant’Angelo, Augustus fredsaltare, Caravaggios målningar i kyrkan Santa Maria – precis runt hörnet.

Tar du turen förbi Trastevere en fredag kväll, kan området verkar överfullt och väldigt turistigt, och går du genom Prati en söndag förmiddag kan området verka överlämnat och tråkigt. Men för båda stadsdelar gäller, att det är svårt att inte tycka om dem, när du en gång har besökt dem…

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer