Resa med barn i Thailand

Marcus och familjen på väg ut till havs på Koh Samet
Marcus och familjen på väg ut till havs på Koh Samet

Många småbarnsföräldrar tar sig ofta en funderare när semestern ska planeras. Vilken destination är intressant och vad är drömresmålet? Är det barnvänligt? Får både barn och vuxna ut något av semestern? En annan stor fråga är om man verkligen vågar resa utanför Europas gränser med små barn. I detta blogginlägg berättar jag om mina goda erfarenheter då jag och min fru reste med vår till tiden ett årige son i Thailand.

Drömmen om Thailand

Redan när vår son var nyfödd började vi inom familjen tala om en vinterresa över Nyår till Thailand. Förutom vår familj på tre personer skulle min bror och hans flickvän samt vår mamma följa med. Vi hade tidigare varit i Thailand men det var drygt tio år sedan. Vi mindes väl den vänliga befolkningen och deras höga servicenivå. Dessutom visste vi att majoriteten av hotellen i Thailand är ytterst barn och familjevänliga. För att undvika två flygresor samt inrikesflyg föll valet på den lilla ön Koh Samet.

Strand vid Ao Prao Resort på Koh Samet
Strand vid Ao Prao Resort på Koh Samet
Koh Samet
Atmosfären och den lokala prägeln gör att Koh Samet skiljer sig från flera av de mer turistpräglade destinationerna i Thailand

Vi bokade vårt flyg i väldigt god tid (direktflyg från Köpenhamn till Bangkok med Thai Air) redan i juni året innan. Hotellet på Koh Samet och avslutningsvis i Bangkok bokade vi ca. ett halvår innan avresa.

Lyckad flygresa och säker transfer

Flygresan med Thai Air gick över förväntan och den lille sov gott i vår famn stora delar av resan, samtidigt som vi satt på bra platser med extra benutrymme. Detta gav oss extra plats för Theo att röra sig på när han var vaken. Koh Samet ligger endast ca. 2,5 timme med privat transfer från Bangkoks flygplats och en kortare båttur från fastlandet till ön.

Bangkok på kvällarna
Flygresan gick till Bangkok

Theo satt i ett anpassat babyskydd i bilen där chauffören innan avresa försäkrade sig att Theo satt bra. Detta kändes både tryggt och professionellt. Efter bilturen väntade en ca. 15 minuter kort båttur ut till ön där vi alla inklusive Theo hade flytvästar. Säkert och tryggt hela vägen.

Koh Samet var perfekt

Koh Samet som destination för oss som barnfamilj var helt perfekt och alldeles underbart. En liten, exotisk och fridfull ö där vi alla trivdes som fisken i vattnet. Vi delade upp oss på två hotell som låg bredvid varandra på den vackra stranden Ao Prao Beach. Min familj samt min bror och hans flickvän bodde på det genuina Lima Coco Resort där det bodde en skön mix av par och barnfamiljer.

Solstolar och havsutsikt vid Lima Coco Resort
Solstolar och havsutsikt på Lima Coco Resort
Ao Prao Resort i skön harmoni med den gröna tropiska djungeln
Ao Prao Resort i skön harmoni med den gröna tropiska djungeln

Min mamma bodde på Ao Prao Resort där majoriteten av gästerna var par. Vi kunde röra oss fritt på båda hotellen och nyttjade pooler och restauranger på båda hotellen, vilket höjde upplevelsen.

Kom ihåg UV-dräkt till småbarn

Solens strålar är betydligt starkare i Thailand än vad vi är vana vid hemma i Sverige och Europa. Därför försedde vi Theo med en heltäckande UV-dräkt när han badade och var ute i solen på stranden samt vid poolen. Vi kompletterade med solkräm med högt UV-skydd som vi köpte på apoteket innan avresan.

Säkert badande med UV-dräkt på Koh Samet
Säkert badande med UV-dräkt på Koh Samet

Detta gjorde att vi föräldrar kunde koppla av utan att hela tiden känna oro för solens varma strålar. Theo badade glatt i både havet och poolen och älskade verkligen det sköna klimatet.

…och myggnät

Mygg i Thailand och övriga delar av Asien kan vara besvärliga om man inte skyddar sig. Vi hade köpt med oss både myggstift (heter Mygga och kan köpas på apoteket), barnanpassat myggmedel för spädbarn samt myggnät till Theos vagn så han kunde sova säkert på kvällarna när vi åt middag. Förutom Mygga finns det även en Djungelolja som är effektivt skydd mot mygg, fästingar och knott.

"Happy family" på Koh Samet
“Happy family” på Koh Samet

Denna olja ska dock ej användas på barn under 3 år. Trots alla möjliga skydd är det naturligtvis ingen garanti för att man och ens barn går fria från myggbett, heller inte vi. Både vi vuxna och Theo fick myggbett. För Theos skull tog vi det säkra före det osäkra och gick till ett apotek i Bangkok där vi avslutade vår semester. Vi köpte en bra salva som snabbt dämpade myggbetten. Dock märkte vi aldrig av att han var besvärad av dem vilket var väldigt skönt.

Ta med familjen till Thailand!

Våra erfarenheter av att resa med småbarn i Thailand är endast positiva. Vi är så glada att vi åkte på resan och inte minst den extremt serviceinriktade personalen gjorde vår resa oförglömlig. En fantastisk upplevelse var en kväll då vi hela familjen skulle äta på en bättre restaurang, alá ”fine dining”. Theo som nästan varje kväll somnade i sin vagn när vi åt kunde denna kväll inte komma till ro. När jag började vagga vagnen var hovmästaren snabbt framme och påpekade att jag minsann skulle sitta ner och njuta av middagen. Han fick en av de anställda som med glädje gick och vaggade Theo till sömn i sin vagn. Service när den är mer än fantastisk. Frågan är inte om utan när vi återvänder till Thailand.

Läs mer om resor till Thailand här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer