Res till magiska Piemonte

Tag på oplevelse i Piemonte
Upplev de härliga vinfälten i Piemonte.

Så fort man har kommit över Alpernas bergstoppar så fångas ögonen av glittrande vatten och blomstrande parker. Precis här vid gränsen ligger nationalparken Parco Nazionale Val Grande. Historiska Domodòssola med den charmerande Piazza del Mercato är en bra utgångspunkt för utflykter i det gröna mot olika väderstreck. Du får heller inte missa S. Maria Maggiore och Malesco, båda ligger i dalen Val Vigezzo vid nationalparkens norra sida, eller Mergozzo, som har gett namn åt en pytteliten sjö söder om parken.

Piemonte är Italiens näst största region och gränsar mot både Frankrike och Schweiz. Det romantiska sjödistriktet är de inledande delarna av regionen mot norr.

Lago Maggiore och Po-slätten

Lago Maggiore heter den största sjön och det är just vad även namnet betyder. Vid sjöns pittoreska västra del ligger några av dess absoluta pärlor så som Stresa, Pallanza och Arona. Öarna Isole Borromee (Isola Madre och Isola Bella) är uppenbara utflyktsmål med överdådiga barockpalats och exotiska prunkande trädgårdar. Stresa har en lång tradition att arrangera klassiska konserter under bar himmel, och en semester här vid sjön är på alla sätt rent balsam för själen.

Lago Maggiore bjuder på otroligt vackra små städer.

Nere på Po-slätten har man ytterligare en glimt av vatten i allt det spirande gröna. Här finns nämligen utbredda risodlingar runt nästa provinshuvudstad, Vercelli. I Vercellis gamla stadskärna ligger den tidiga gotiska kyrkan S. Andrea, som är den helt klara huvudattraktionen, kulturintresserade besöker även Museo Borgogna, som huvudsakligast ställer ut verk av regionala renässansmålare. Och vid lunchtid? Jo njut en risotto här i risets huvudstad, kanske rent av vid det måleriska torget Piazza Cavour.

Turin

Piemonte är en region som ofta har legat i framkant och under den industriella boomen i Italien uppstod ett av de viktigaste centrumen här. Många känner Turin som Fiats hemstad, men det är inte lika många som vet att Turin lämpar sig väldigt väl för ett weekendbesök. Turin är idag huvudstad i regionen Piemonte, men från 1500-talet var staden huvudstad i kungariket Sardinien. När Italien förenades 1861, blev Turin Italiens första huvudstad. Staden har därför bland annat flera vackra palats (framförallt Palazzo Reale och Palazzo Madama), runt omkring staden ligger ett antal kungliga jaktvillor och barockslott som bara de är en semesterupplevelse i sig. Slotten Venaria och Rivoli är intressanta exempel på hur man gärna experimenterar med moderna konstuttryck som kontrast. Båda slotten står med på UNESCOs världsarvslista.

I Turin är Alperna ständigt närvarande…

Inne i Turin kan du shoppa av hjärtans lust under arkaderna, dricka en “bicerìn” på ett av de klassiska cafeerna, besöka det fantastiska filmmuseet (Museo Nazionale del Cinema) som ligger i stadens mest kända byggnad Mole Antonelliana och kanske smaka på ett glas vin. Om du är historiskt intresserad bör du avsätta tid för det fina, egyptologiska museet (Museo Egizio), den konstintresserade får heller inte missa att besöka Galleria Sabauda. Du bör äta åtminstone en middag i den mer rustika stadsdelen “Quadrilatero romano” vilken korsas av Europas längsta gågata Via Garibaldi och där Teatro Regio bjuder på en fin repertoar för operaälskare. Gourmeten gör klokt i att avlägga en visit i det gastronomiska centrat Eataly vid mässområdet Lingotto.

Choklad blev en viktig produkt i Turin på 1700-talet och även idag hålls den hantverksmässiga traditionen vid liv. Inget besök i Turin är komplett utan att få minst en ask “giandujotti” med sig hem i resväskan!

Monferrato och Langhe-Roero

Öster och söder om Turin ligger distrikten Monferrato och Langhe-Roero. Här är landskapet vackert kuperat och lövskogsområden växlar med ett lapptäcke av odlade marker. Här befinner vi oss i de stora vinernas distrikt och det är även den dyra vita tryffelns domäner. Städerna är genomgående trevliga och inbjudande, små slott pryder kullarnas toppar och här finns många lantgårdar som tar emot turister för övernattning eller en genuin måltid – håll utkik efter skylten med “Agriturismo”. I september månad äger många (vin-)skördefester rum.

Upptäck goda viner – och vackra landskap – i Langhe-Roero och Monferrato.

Asti är huvudstaden i Monferrato. Stadens medeltida centrum har även barockinslag och här flanerar man gärna länge längs Corso Alfieri och dess sidogator från Rotonda di S. Pietro i den ena änden till katedralen i den andra. Hitta ditt favoritvin i vinbutikerna (den röda Barbera och den mousserande Moscato är exempel på världsberömda viner från området), prova även en tryffel panerad schnitzel, vilket är en lokal specialitet. Folkfesten “Palio di Asti” med historiska förtecken lockar många besökare till stan i september. Cocconato är en välbevarad liten hemlighet i den nordliga delen av provinsen, medan Casale Monferrato med sin stolta historia ligger halvvägs mot sjöarna och Milano, på perfekt avstånd för en paus.

Alessàndria längst ut i öster är en stad med en militär historia och en bykaraktär som huvudsakligen härstammar från 1700- och 1800-talet. Du kan påbörja din shoppingtur vid Piazza della Libertà, om du är på det humöret. Ända sedan antiken har folk vallfärdat till kurorten Acqui Terme för att njuta av det hälsobringande vattnet och den lilla staden fungerar utmärkt som utgångspunkt för utflykter i vinets och gastronomins tecken. Avsluta dagen med en avkopplande och välgörande spa-behandling.

Södra Piemonte

Alba är södra Piemontes juvel, en riktigt mysig stad som står i världens rampljus under den årliga tryffel-festivalen i oktober. Det är klokt att boka hotell i god tid. I området odlas även nebbiolo-druvan som blir till det eftertraktade Barolo-vinet, “the king of wines, the wine of the king”. Vad sägs om en vandringstur mellan byarna genom vinodlingarna? Detta är även Slow Food-rörelsens hemtrakter med sitt centrum i Brà.

Alba är också den vita tryffelns huvudsäte i Piemonte…

Vartannat år arrangerar Slow Food en ostfestival i sin hemstad. De gastronomiska upplevelserna är inte särskilt svåra att hitta på små trevliga ställen som Cherasco, Nèive och Barolo, och missa för all del inte det intressanta vinslottet Grinzane Cavour. I Saluzzo råder en naturlig 1400-tals-atmosfär. Besök renässanspalatset Casa Cavassa, och gå den vackra turen upp till slottet.

Om du är på väg söder ut mot havet kan du göra halt i den lilla staden Mondovì med den måleriska och högt belägna stadsdelen Piazza. Bèrgolo är ett annat intressant ställe att stanna till på längs vägen mot regionen Liguria. Här i det lilla medeltida centrumet (en gata och ett torg) ställer man ut modern konst under bar himmel, bland annat i form av väggmålningar. Du får inte heller missa den prisbelönta hasselnötstårtan.

Alperna i Piemonte

I Alperna som bildar gräns mot väster finns det flera bra skidorter. Längst åt söder och bara en timme med bil från rivieran ligger den vackra orten Limone Piemonte. Du kan även åka hit på badsemester under den varmaste sommarperioden om du känner för att svalka av dig i den friska alpluften.

På höjd med Turin ligger städerna som fick äran att arrangera Vinter-OS 2006. Längst in i dalen Val di Susa ligger skidorten Sauze d’Oulx med en karakteristisk alpatmosfär. Här har man åkt skidor sedan urminnes tider. Den ännu äldre bebyggelsen hittar du i Oulx 5 km från pisterna. Ännu längre väster ut och bara ett snöbollskast från gränsen ligger Bardonecchia, en skidort som man även kan ta sig till med tåg.

Alperna i Piemonte gömmer på många härliga skidorter…

Bardonecchia har en lång och dokumenterad historia med välbevarade kvarter från medeltiden. Sestriere rakt söder ut härifrån var ett ultramodernt byggprojekt på 30-talet och hotellen i form av runda torn är ett intressant tidsdokument. Pragelato och Claviere är två mindre och ganska lugna skidorter i området. Inte långt från Pragelato ligger det historiska Fenestrelle, som är en bra utgångspunkt för utflykter på sommaren i ett vidunderligt naturreservat. Fenestrelle har bl.a. en enastående fästning, den största i Europa.

>> Här kan du hitta din nästa resa till Piemonte

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer