Res till Kroatien och upplev landets hemliga öar

Kroatien

Kroatiens popularitet som resmål har ökat betydligt de senaste åren. Vad som tidigare ansågs vara ett lugnare och lite mer prisvänligt alternativ till Italien, tar idag emot en massa semestergäster – och vi på Hideaways är inte rädda för att beskriva landet som ett av de vackraste vi har besökt.

Läs mer om resor till Kroatien med Hideaways här

Har Kroatien Europas bästa stränder?

Om du har lust att njuta av en fridfull stund på en paradisisk strand, där du inte behöver trängas med andra semestergäster om platserna i solen, så finns det många möjligheter i Kroatien. Landets bländande vackra kustlinje, är nämligen rik på exotiska småöar och diskreta stränder.

Låt mig börja med att introducera dig för den lilla ön Lopud. Det är lätt att falla pladask för denna charmerande lilla ö, som är beströdd med vajande palmer och omgiven av kristallklart, turskost vatten. De mest förnäma människorna har älskat Lopud i århundraden, och ön var en favorit-getaway för Dubrovniks aristokrater på 1600-talet.

Øen Lopud i Kroatien
Ön Lopud

Lopud: Privat strandliv och upplevelser i närliggande stad

Idag behöver du lyckligtvis inte vara adlig för att spendera semestern på Lopud, och under de senaste åren har ön så smått blivit återupptäckt som det perfekta stället att leka Robinson Crusoe – dock under lite mer bekväma former än i boken om den stackars skeppsbrutna mannen. Samtidigt som det nästan känns som att du befinner dig på din egen, privata ö när du ligger på Lopuds sandstränder och lyssnar till palmbladen rassla i vinden, är du endast en halvtimmes seglats från Dubrovnik. Den vackra, gamla staden, där kulturella och historiska upplevelser väntar på dig, kan du alltså lätt ta dig till när ö-livet ska kompletteras med stadsliv.

Lopud är endast en halvtimmes seglats från Dubrovnik

Lopud får ordet avkoppling en helt ny betydelse. Det finns inte mycket annat att göra på denna bilfria ö, än att gå på avslappnande promenader på det små stigarna, medan du plockar vildvuxna fikon på vägen. Det skulle i så fall vara, att ligga på stranden eller balkongen med en bra bok, eller studera de aristokratiska villorna som gömmer sig mellan palmer och cypresser. Ön har också ett par bra restauranger, och massor av möjligheter för att snorkla eller utöva vattensport.

Stranden ved Lafodia Sea Resort
Stranden vid Hotel Lafodia på Lopud

Vis: Femstjärnig mat på en fjärran ö

Klippön Vis utstrålar något mystiskt och dragande, när du kommer seglanes och ser ön resa sig från havet som en kungakrona på en klipptopp. Här befinner du dig på den ö, som ligger längst bort från den kroatiska kusten, och du kan se fram emot en simtur i äventyrligt klart och rent havsvatten, utforskning av grottor och vandringsturer i öns vilda, frodiga inland. En del jämför ön med Capri utanför södra Italiens kust – men på Vis slipper du den massturism som kännetecknar den vackra, italienska ön.

Kroatien er et fantastisk ferieland. Vandet er så klart, at man har svært ved at tro sine øjne. Foto: Hideaways
Begreppet “klart badvatten” får en helt ny betydelse när du är på semester i Kroatien

Att du befinner dig långt från huvudlandet betyder dock inte, att du lever primitivt eller måste undvara toppklassen inom något av det bästa Kroatien har att erbjuda: maten. Det finns en pärlrad av bra restauranger på Vis, och skulle det vara fullbokat på några av de mest kända bland dem (såsom Vila Kaliopa), finns det ingen anledning att ge upp hoppet: på de mindre, lokala restaurangerna kan du få ytterst vällagade rätter med färsk fisk, som du kan skölja ner med ett – eller några – glas gott lokalt vitt vin. Kroatiskt vin är fantastiskt, och maten likaså!

Stiniva Beach på Vis
Stiniva Beach på Vis. Foto: dronepicr. CC BY-SA 2.0

Vis är fullt med historiska minnesmärken från alla de imperier som har styrt på ön. Grekiska och romerska mosaiker, venetianska villor och gamla fort byggda av österrikare och britter bidrar till att göra ön till en plats där historien fortfarande är levande.

Fler öar i Kroatien där du kan njuta till fullo

Det finns flera andra öar än charmiga Lopud och majestätiska Vis utanför Kroatiens kust, där du kan leva ut drömmen om en (nästan) helt öde ö, långt från massturism och tingeltangel-försäljare. Bland dessa kan vi nämna förförande Miljet som ligger i närheten av Dubrovnik, samt den dramatiska klippön Pag i norra Dalmatien.

Miljet
Miljet

Om du har lust att utforska dessa exotiska sidorna av Kroatien, så förstår jag dig gott och väl! Men Kroatien har också mycket mer att bjuda på, än bara ö-liv. Missa till exempel inte vackra och historiska Dubrovnik, där du bland annat kan bo på lyxiga The Pucic Palace mitt i den gamla stadsdelen.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer