Res till Frankrike och upplev… allt? 6 orsaker till varför alla älskar Frankrike

Landskap i Provence. En resa hit är en lisa för själen.
Landskap i Provence. En resa hit är en lisa för själen.

Frankrike lockar cirka 80 miljoner besökare varje år. Det är långt fler än något annat land i världen. Både svenskar, tyskar, britter, kineser och amerikaner reser ivrigt till Frankrike, år efter år.

Den engelskspråkiga, Frankrike-baserade tidningen The Local har funderat över, vad det är som gör Frankrike så oemotståndligt, och utav konklusionen har man skrivit en rolig och upplysande artikel där man sammanfattar och kokar ner anledningarna till sex punkter. Dessa har jag låtit mig inspireras av, och lagt till några av mina egna frankofila tankar.

1: En stor geografisk och kulturell variation

Frankrike har allt. Och det är enligt The Local också en av förklaringarna till varför så många fransmän väljer att resa inrikes i deras eget land när det vankas semester, istället för att åka utomlands. Frankrike har sandstränder, snötäckta berg, och vidsträckta områden med gröna backar, vinmarker, slott och pittoreska landsorter. Dessutom är det lika stor skillnad på klimatet, som på kulturen, i norr och söder. Där norra Frankrike har ett klimat som påminner mycket om södra Sverige – dock med lite varmare somrar och mildare vintrar – har södra Frankrike ett varmt klimat som påminner om Spaniens eller Italiens.

Rejs til Provence og lad dig glide ned i det krystalklare vand ved stranden ved Antibes. Foto: Hideaways
Ta ett dopp i det kristallklara havet vid stranden i Antibes i Provence.

Det sistnämnda avspeglar sig också i kulturen: du kommer att kunna hitta platser i södra Provence, där både kultur och mat påminner mycket om det du känner igen från Italien. Tänk på det: om du hade haft ett område som Provence inom ditt lands gränser, med allt det innebär av sol och värme, mjuka sandstränder, fantastisk mat, charmiga landsorter och backiga landskap, skulle inte du då också tycka att det var onödigt att resa på semester utanför ditt eget land?

2: Städernas stad

Paris är en ojämförbar huvudstad, och man blir snabbt så beroende av staden att man till sist måste lova sig själv att detta är sista gången jag besöker Paris (ett löfte man naturligtvis aldrig håller). Även om du har varit i Paris 100 gånger, kommer du gång på gång att upptäcka något nytt – men du kan också njuta av att återbesöka samma platser om och om igen, för det är Paris atmosfär, och den unika, milda, mjuka luften som gör Paris till ett nöje i sig själv. En café au lait på ett av stadens tusentals trevliga caféer, fönstershopping på Champs Elysées sidogator, en promenad längs Seine – det är ofta de enkla glädjeämnena som mer än något kännetecknar glada dagar i Paris.

En rejse til Paris indebærer mange gode gåture langs Seinen. Foto: Hideaways
Storslagen arkitektur och det livliga området runt Seine är något av det som kännetecknar Paris.

Utöver de uppenbara, stora sevärdheterna som Louvren eller slottet Versailles, kan du också ha som semestertema att utforska stadens alla små konstgallerior, eller varför inte ge dig iväg på jakt efter engelskspråkig litteratur i legendariska bokbutiker som Shakespeare & Co eller tidsmaskinen Tea and Tattered Pages. Reser du till Paris på vintern, kan du vara lyckligt och kunna sitta utomhus och njuta av ditt eftermiddagskaffe även i december. Du kan dock också uppleva kyliga dagar. Somrarna kan vara ovanligt heta i perioder, men också milda och behagliga andra perioder. Paris är inte alltid lätt att bli klok på – det gäller både vädret och stadens invånare. Men det är också precis det som är charmen med staden.

3: Frankrikes läge är som handen i hansken

Mitt i Europa, och bor du i Sverige och är på jakt efter ett semestermål där sommarvädret är något mer pålitligt än det vi har här hemma – men samtidigt inte vill spendera för lång tid på att köra eller flyga – så är Frankrike ett bra val. Tidigare på året, är södra Frankrike ett naturligt ställe att söka dig til, om du vill möta våren på varmare breddgrader. Och på vintern letar sig semestergäster från hela Europa till de franska bergen för att åka skidor och njuta av de snöklädda bergen på alla sätt och vid. Och om du är iväg på en bilsemester till Italien eller Spanien, leder ofta en del av din väg genom Frankrike – och det är ett ypperligt tillfälle att göra stopp på din resa och bara njuta av turen.

4: Lugnet på landet

Cirka 80 procent av Frankrike är lantligt, och bortsätt från Paris, är det den del av landet som merparten av semestergästerna kommer för att se. Slott, backar, landsorter och långa idylliska sträckningar endast befolkade av kossor som betar – det är semester med charm det! Enligt artikeln i The Local är det framför allt Provence och Loiredalen som lockar denna typ av besökare, det vill säga dem, som söker skönhet och lugn och ro.

I Provence kan du holde ferie ved vandet eller i landlig ro, og blandt andet se lavendelmarker. Foto: Hideaways
Denna vackra syn – ett lavendelfält – kan du uppleva på din semester i Provence.

5: Mat och dryck

Jag har rest mycket i olika länder, men Frankrike är det enda land, där jag aldrig har blivit serverad en misslyckad måltid. Fransmännen är berömda för deras gastronomi i världsklass och deras dyrbara viner. Men landet borde egentligen vara lika kännetecknat av att även den enklaste måltiden på en billig restaurang ofta kan få änglarna att sjunga i ditt öra.

Når du rejser i Provence, er maden noget af det, du vil elske - ligesom når du rejser i resten af Frankrig, gastronomiens hovedland. Foto: Hideaways
De läckra råvarorna är en stor del av förklaringen till varför fransk mat smakar så otroligt bra. En annan del av förklaringen är kanske lite överraskande för dig som älskar den “nyttiga” Medelhavsmaten – det är nämligen inte en tillfällighet att bröderna Price alltid predikar “massor av smör”. Fett ger nämligen smak, och i Frankrike steker man ofta maten i stora mängder smör. Mums!

Många gånger kan de bäste restaurangupplevelserna fås i de mindre landsoreterna, där en kock i världsklass “gömmer sig” på en restaurang som är långt ifrån världsklass. Fråga dig fram lokalt. En rolig detalj är, att mycket tyder på att fransk kokkonst egentligen härstammar från norra Italien – något fransmän och italienare kan spendera många timmar på att diskutera.

6: Kultur, konst och historia

För dig som är konstintresserad, finns det ingen avsaknad på museum och gallerior i alla större, franska städer. Här kan både de största, klassiska konstnärerna samt de moderna, experimenterande verken njutas. Europas turbulenta historia är synlig över hela landet, som rymmer berömda minnesmärken över till exempel Slagget vid Somme och D-dagen. Arkitekturen i de medeltida städerna, i de gotiska katedralerna och på broar och amfiteatrar från Romartiden, påminner dig om att människor har bott i Frankrike i flera tusen år.

Frågar du mig, är Frankrike ett land du aldrig blir riktigt klar med…

Res till Frankrike med Hideaways

Vill du också uppleva allt Frankrike har att erbjuda, och samtidigt ha en härlig utgångspunkt varifrån du kan åka på alla dina utflykter? Då ska du åka till Frankrike med Hideaways och bo i en av våra handplockade semesterbostäder eller hotell.

Läs mer om resor till Frankrike med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer