Res på våren och upplev påsken i Kroatien

Dubrovnik
En liten ö utanför Dubrovnik. Foto: Tambako The Jaguar. CC BY-ND 2.0

Vi svenskar är generellt inte särskilt religiösa, så för oss är påsken kanske främst förknippad med semester, påskkärringar och påskägg till barnen. Men enligt Kristendomen är påsken då vi firar Jesu uppståndelse faktiskt den viktigaste högtiden på året – till och med viktigare än julen. Påsken firas mer eller mindre intensivt i olika kristna länder, och även om många traditioner går att uppleva i de flesta länder, finns det också de traditionerna som är unika för varje land, region eller stad.

Upplev Kroatiens varierande påsktraditioner

I Kroatien är större delen av befolkningen katoliker, så påsken är inte en högtid som tenderar att bli översedd – snarare tvärtom. Påsken firas till hundra procent, och traditionerna har många olika, spännande och lokala uttryck i landet 20 regioner. I många städer tar ceremonier och processioner plats varje kväll.

I kuststäderna i vidunderliga och exotiska Dalmatien, kan du t.ex. uppleva att invånarna tar på sig traditionella dräkter och sjunger historiska psalmer. Man sätter upp amatör-teatrar baserade på bibliska berättelser och stadsportarna välsignas. Det andliga väsendet kommer verkligen upp till ytan under påskveckan i Kroatien, och festligheterna börjar redan på Palmsöndagen, alltså söndagen innan själva påskveckan.

Kroatien er både historie og krystalklart havvand. Her muren ind til den gamle by i Budva Montenegro. Foto: Hideaways
Kroatien är både historia och kristallklart hav. Här är muren in till den gamla staden Budva i Montenegro.

Det är dock inte endast är andaktsfullt med Bibeln är i fokus. Ljud ska också till, när kroaterna markerar högtiden. Enligt en utbredd tradition skickar man iväg “stök-sändare” kallade klepeteljke eller cegrtalkie, vilka varierar från region till region. Det är ofta en gammal träleksak med en pinne, ett hjul och något som gör att den kan svänga. Meningen är att denna sändare ska skapa ett våldsamt ljud, och det är säkert en leksak du hittar bland många barn (och som inte direkt faller deras föräldrar i smaken).

Bål, pistoler och rödbetsägg

En tradition som vi i Sverige inte sammankopplar med påsken, är mycket utbredd i centrala Kroatien. Man bygger jättestora bål – ungefär som vi gör på Valborgsmässoafton – kända som askrijes, kres eller vuzmenica. Medan bålet brinner, skjuts det från en gammeldags pistol kallad kubura.

Något du däremot kommer att kunna känna igen från Sverige, om du spenderar påsken i Kroatien är de färgrika och dekorerade äggen, vilka är en stor och viktig del av den kroatiska påsken. Innan målning blev allmänt utbrett, använde man naturens material för att färga äggen. Därför var röda påskägg vanligast förekommande då det var vanligt bland bönderna att odla rödbetor…

Farvede æg er en integreret del af påskefestlinghederne, også i Kroatien. Foto: Hideaways
Färgade ägg tillhör påskens traditioner. Också i Kroatien.

Detta är bara några av alla de sätt du kan fira påsken på i Kroatien. Det bästa du kan göra, är helt enkelt att åka dit och uppleva allt på plats – så kan du också smaka på några av de lokala läckerheter som kroaterna skämmer bort sig själva med under påskveckan.

Se alla resor till Kroatien med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer