Recept på två sicilianska såser

Italienska såser är välkända världen över. Men det finns en region i landet, som erbjuder något helt unikt: Sicilien. Ön är naturligtvis en del av Italien, men Sicilien har ofta gått sin egen väg både politiskt, kulturellt och även matmässigt. Denna oberoende ställning hittas också olika recept på ön, kanske framförallt i deras såser.

En av hemligheterna bakom den goda, tjocka sicilianska tomatsåsen är strutto. Något du inte kommer vilja använda om du räknar kalorier – strutto är nämligen smält ister. Det gör ett fantastiskt jobb att göra såsen tjockare och använder du det med måtta ger det massor av smak och textur, som det annars skulle ta timmar att få fram i köket.

Det finns flera sätt att laga sicilianska såser på. Här får du ett exempel på en god sås baserad på tomater som är perfekt till fiskrätter.

Siciliansk sås med lök och vitlök

Ingredienser

  • 4 tomater
  • 4 vårlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 8 basilikablad
  • Några droppar Tabasco

Gör så här:

Såsen är väldigt enkel. Skölj tomaterna och skär dem i små kuber. Skiva vårlöken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Lägg ner alla ingredienser i en blender och mixa i 30-60 sekunder. Et voilà – såsen är klar.

Nästa recept kräver lite mer tid, men resultatet är värt att vänta på.

Siciliansk Lins-Salsa

Ingredienser

  • 1 liten zucchini
  • 2 portobello-svampar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 tsk olivolja
  • 3 dl vatten
  • 1 dl torkade linser
  • 200 g passerade tomater

Gör så här

Hacka zucchinin i små bitar och skär portobello-svampen i skivor. Pressa vitlöken och hacka löken. Värm olivoljan i en stor panna över medelvärme.

Värm olivoljan i en stor panna, över medelvärme. Stek alla grönsaker i cirka fem minuter, under omrörning. Häll ner linserna, vattnet och de passerade tomaterna och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Låt linserna puttra i cirka 45 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden, för att hindra att det kokar torrt. Resultatet blir en tjock, läcker sås som passar till flera olika rätter.

För en annan variant på denna enkla rätt kan du tillsätta lite röd chili. Eller varför inte lite hackade sardeller? Du kan också alltid bryta gränserna lite genom att lägga till lite färsk oregano i grytan. Även om det inte är en siciliansk ört, ger oregano rätten en fantastisk doft och smak.

Smaklig måltid!

Läs mer om resor till Sicilien med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer