Recept på Trionfo dello maresciallo – en siciliansk pastarätt med lök

Letar du efter en välsmakande och enkel vardagsrätt, som väcker minnena om Italien till liv, så borde denna rätt klara uppgiften galant. Pasta, vin och lök – mer ska det inte till för att tillaga en välsmakande maträtt i Italien.

Trionfu d’a maresciallo är det sicilianska uttalet, och faktum är att denna rätt är med på listan över de absolut mest berömda sicilianska matklassikerna. Rättens namn betyder marskalkens seger, men varför rätten har fått ett så speciellt namn vet jag inte. Själv fick jag receptet från en nära vän till familjen, en riktig husmor från vackra Verona, som inte nämnde något om de sicilianska rötterna. Kanske är det norditalienarnas seger över syditalienarna?

Tid: ca. 75 min
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 300 g spaghetti
  • 50 g smör
  • 3 lök
  • 1 vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tärning oxbuljong
  • 1 glas vitt vin
  • Salt och peppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök fint. Placera en kastrull på spisen (medelvärme). Smält smör, och fräs lök och vitlök försiktigt i den.

När löken börjar få färg tillsätts vetemjöl. Låt mjölet inkapsla löken och värmas på under ständig omrörning. När du fått fram en fin “röra” hälls vinet i kastrullen. Låt det avdunsta över fortsatt värme.

Lös upp oxbuljongen i kokande vatten. Häll sedan buljongen i kastruellen och krydda med peppar och lite salt. Låt sjuda på svag värme ca. 1 timme. Om det behövs, tillsätt ytterligare buljong.

När såsen har fått en god krämig konsistens, tillsätter du hackad persilja.

Koka spaghettin tills den är al dente.

Servering:
Häll din Trionfo dello maresciallo över pastan. Blanda och servera.

Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer