Recept på spaghetti med bacon- och tomatsås (all’amatriciana)

Spaghettirätten all’amatriciana – eller på romersk dialekt alla matriciana – härstammar ursprungligen från staden Amatrice i södra Lazio. Och många anser faktiskt, att några av de absolut bästa italienska rätterna, kommer precis från centrala Italien. Abruzzo, Lazio, Toscana – man blir sällan besviken på denna spaghettirätt, för vem tycker inte om bacon, tomat och ost?

All’amatriciana är också en av de absolut mest kända italienska pastarätterna, och är utnämnd som Lazios Prodotto Agroalimentare Tradizionale, alltså en äkta traditionell rätt. I staden Amatrice serveras såsen alltid tillsammans med spaghetti. I andra städer, framförallt i Rom, har den blivit känd genom att serveras till pastatypen bucatini, medan det är sällan den serveras till färsk pasta. Förresten, i Amatrice lagar man rätten utan lök, medan klassiska kokböcker från det romerska köket gör det motsatta – och det gör jag också. Ytterligare tillägg som är accepterade, är vitlök och chili, där jag väljer att lägga till chili i min amatriciana.

Fakta:
Tid: max 30 min.
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 350 g spaghetti
  • 250 g rökt bacon
  • Olivolja till stekning
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 burk flådda eller hackade tomater
  • ½ röd chili
  • 50 g pecorinoost, riven

Gör så här:
Stek bacon, skuren i grova skivor, i en panna med en liten gnutta olivolja. När baconet är krispigt, tas det ur pannan och ersätts av lök och chili. När löken är sauterad och blivit genomskinlig, tillsätt tomaterna. Detta ska nu puttra i cirka 10 minuter, varefter baconet hälls ner igen. Det hela kokas nu igenom , tills det uppnått en homogen konsistens.

Koka spaghettin enligt anvisningar på paketet – men kom ihåg rikligt med vatten och salt. Om såsen saknar lite vätska, kan du med fördel spä ut den med en del av pastavattnet. När spaghettin är al dente, blandas den ner i såsen.

Servering:
Servera i en djup tallrik med riven pecorinoost på toppen. Njut!

Intresserad av fler recept på italienska rätter? Besök då vår sida med recept och artiklar om italienska mat här.

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer