Recept på Ribollita – en toskansk klassiker

Ribollita är en av de oundvikliga klassikerna från Toscana – och rätten har flera olika namn. Denna tjocka soppa kallas nämligen också zuppa di fagioli eller minestra di pane – men det är Ribollita som är det mest erkända namnet. Ribollita betyder bokstavligen att rätten är kokt två gånger, vilket är vad som gör denna soppa så god. De rustika ingredienserna bröd, bönor, kål, olja och örter smakar nämligen ännu mer över tid, och är godare när de serveras dagen därpå.

Soppans namn och sammansättning kommer ursprungligen ifrån att man tog gårdagens grönsakssoppa, tillföljde lök, paprika och olivolja, och därpå kokte upp den igen. Det karaktäristiska med denna tjocka soppa, är också att man använder bröd i soppan för att göra den tjockare – ungefär som i en klassisk fransk löksoppa.

Här är mina personliga tips och råd för hur du lyckas med din ribollita.

Fakta:
Tid: ca. 4 timmar (inkl. bönornas koktid)
Antal portioner: 6

Ingredienser:

 • 300 g cannellini-bönor eller andra vita bönor
 • 6 msk olivolja
 • 2 gula lökar
 • 1 msk tomatpuré
 • 2 potatisar
 • 2 morötter
 • 2 stänger bladselleri
 • ¼ savojkål
 • 2 nävar cavolo nero (svartkål)
 • 2 nävar mangold eller spenat
 • Salt
 • Nymalen peppar
 • 300 g ljust, dagsgammalt bröd

Gör så här:
Dag 1: Lägg bönorna i blöt under natten

Dag 2: Skölj bönorna i ett durkslag. Lägg dem sedan i en kastrull med 2 liter vatten och koka dem i 2 timmar under lock på medelvärme. Gör en puré av två tredjedelar av bönorna samt lite av kokvattnet. Spara övriga bönor som de är. Obs, släng inte kokvattnet.

Finhacka en gul lök och sautera den i olivolja i en stor kastrull. Rör ut tomatpurén i ett glas med lite ljummet vatten. Skala potatis och morötter och skär dem i kuber/skivor. Skär även sellerin i skivor. Häll ner tomatpurén och grönsakerna i kastrullen och tillsätt 1 liter vatten efter några minuter. Tillsätt också kokvattnet från bönorna samt bönpurén. Skär savojkål, svartkål och mangold/spenat i strimlor och häll ner i soppan. Lägg på ett lock och låt kokan puttra i 1 timme.

Häll ner resten av bönorna i soppan och smaka av med salt och peppar. Koka i ytterligare 10 minuter. Skär brödet i skivor och resterande lök i ringar. Placera brödet och lökringarna i en lergryta eller vacker serveringsgryta och häll över soppan tillsammans med en skvätt olivolja.

Låt soppan vila i minst 10 minuter – men gärna längre – och koka sedan upp den igen innan den serveras, så att brödet är helt mjukt och enkelt att äta med sked tillsammans med soppan.

Servering:
Soppan serveras med rå rödlök och en god olivolja vid sidan om. Till dryck rekommenderas ett enkelt, men gott, glas rött vin, t.ex. en Chianti.

Ett litet tips till dagen efter: om du har rester över kan du hälla i lite mer fond och koka upp soppan igen. Servera soppan utan att tillföra mer bröd.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer