Recept på malfatti… eller heter de möjligen gnudi?

Har ni någonsin hört talas om gnudi? Ordet kommer från italienska ordet nudi vilket betyder nakna, för det är nämligen naken pasta det handlar om – det vill säga endast raviolins fyllning, utan själva pastan som omger den. Gnudin kokas i saltat vatten, som dumplings eller gnocchi. Om du dock gör gnudin lite större, så flyttar du dig från Toscana där gnudin uppfanns, till Lombardiet där malfattin sägs komma från. Malfatti är alltså exakt samma sak som gnudi, men en annan storlek – är det inte typiskt italienska regioner att ändra en pyttedetalj för att sedan kunna göra anspråk på ursprungsbemärkningar som DOC (denominazione di origine controllata) och DOP (denominazione di origine protetta)? Malfatti betyder dåligt gjorda eller dåligt formade. Men jag tycker inte de är förtjänta av det namnet, för de här dumplingarna är alldeles, alldeles perfekta!

De är faktiskt fantastiskt goda! Normalt sätt binds smeten ihop med lite mjöl, men här har jag gjort en glutenfri variant med fiberhusk och det blev super! Om du vill stanna inom italienska matlagar så ska de bestå av spenat, inte basilika och persilja som i mitt fall – men jag tycker att basilikan ger mer smak än spenaten.

Du kan servera dina gnudi/malfatti antingen med brynt smör med salvia, eller med en enkel tomatsås, som jag gör här.

Fakta:
Tillagning: Ca 40 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

 • 30 g basilika
 • 1 stort ägg
 • 200 g ricotta
 • 1 dl färskriven parmesan
 • 1 msk fiberhusk
 • 3 msk finhackad persilja
 • 3 dl passerade tomater
 • 3 dl vatten
 • 2 tsk socker
 • 1 tsk soja
 • 1 tsk Worcestershiresås
 • Salt & peppar

Tillagning:
Grovhacka basilikan, och lägg ner i en mixer tillsammans med ägget. Mixa tills basilikan blivit hel inkorporerad med ägget – oroa dig inte om färgen är grå och tråkig – när malfattin senare kokar kommer basilikans gröna färg tillbaka – som magi!

Lägg ägg- och basilikavätskan i en bunke och blanda ner ricotta, parmesan, fiberhusk och finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Rör om. Låt stå och svälla medan du fortsätter med tomatsåsen.

Häll ner passerade tomater, vatten, socker, soja, Worcestershiresås, salt och peppar i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt koka ner till hälften.

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta. När vattnet kokar formar du malfatti med hjälp av två skedar och lägger ner i vattnet. När malfattin stiger till ytan är de klara, men de kan gärna ligga kvar i vattnet 30-60 sekunder extra. Ta upp med hålslev. Fortsätt så till hela smeten är slut, det blir ca 12-14 malfatti beroende på hur stora du gör dem.

Häll upp tomatsåsen i två djupa tallrikar. Toppa med malfatti och dekorera eventuellt med lite persilja.

Buon appetito!

Rekommendationer från vår vinexpert Johan Seifert Teide

Jag tycker normalt sätt om att hålla mig till de regionala vinerna, varifrån rätten kommer, och då det här är på tal om Malfatti kommer jag titta närmre på de regionala vinerna från Lombardiet.

Först och främst ska vi hitta något som kan ackompanjera tomaten (som har en lätt kryddig “värme” från Worcestershiresåsen), utan att den dock ska ta över de delikata tonerna från basilikan och persiljan.

Jag skulle antingen välja ett lättare rödvin, såsom en Barbera som inte är lagrad på ekfat, t.ex. en från Oltrepp Pavese om det går att finna. Alternativt finns det många Barbera från Piemonte på hyllorna på Systembolaget – se dock till att den inte är lagrad på fat.

Ett annat gott alternativ är en frisk Rosato, som med sina lätta och friska bärnoter kompletterar tomaten fantastiskt – här finns goda möjligheter från Toscana, t.ex. Sangiovese Rosato.

Har du tur, kan du hitta en vit Nebbiolo, som produceras i härliga Valtellina i norra Lombardiet – det är alltså ett vitt vin gjort på röda druvor, vilka ger en frisk och ren fruktsyra, samtidigt som den avger sina röda bärnoter i vilka rimmar utmärkt med sötman från tomaterna.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer