Panpepato – juliga småkakor från Umbrien

Idag vill jag ta med mig till den centrala, gröna regionen Umbrien, varifrån dessa traditionella och juliga småkakorna ursprungligen kommer ifrån. Två av ingredienserna i småkakorna är väldigt vanligt förekommande i Umbrien, nämligen chokladen från universitets- och chokladstaden Perugia, samt den torkade frukten.

Du kan ofta se Panpepato också på de romerska julbordet, då man har tagit till sig receptet så till den grad att man ibland menar att det härstammar från Lazio. Och det är egentligen inte så märkligt att de små kakorna skapar julstämning på andra platser än i just Umbrien, för trots att de är relativt kostsamma att tillverka på grund av de många dyra ingredienserna, så är de både doftmässigt och smakmässigt mycket juliga.

Fakta:
Tid: 35 min

Ingredienser:

  • 50 g sultan-russin
  • 50 g rostade hasselnötter
  • 50 g skållade mandlar
  • 50 g kanderad frukt
  • 50 g valnötter
  • En nypa salt och peppar
  • Muskotnöt eller kanel efter preferens
  • 50 g mörk choklad, smält över vattenbad
  • 400 g flytande honung
  • 220 g vetemjöl

Gör så här:
Hacka russin, hasselnötter, mandlar, kanderad frukt och valnötter grovt. Detta kan eventuellt göras i en blender. Blanda därefter ner en nypa salt, peppar, riven muskotnöt och tillsätt den smälta chokladen samt 300 gram flytande honung. Vänd till sist i mjölet och arbeta degen så att den blir hård att hantera. Du kan med fördel låta degen vila en stund, eller till och med över natten, men det är inget måste. Du kan också välja att forma kakorna först och sedan låta dem vila en stund.

Forma därefter kakorna – du kan forma dem som vanliga, runda eller fyrkantiga småkakor, eller så rullar du ut en längd som du plattar och sedan skär i skivor.

Pensla varje kaka med honung och baka därefter kakorna i en 190 grader varm ugn, i cirka 15 minuter. Alternativt kan du baka dem i en 100 grader varm ugn i 1 timme. De är klara när de har fått färg och blivit hårda.

Du kan eventuellt toppa kakorna med florsocker då de har svalnat, för att ge dem ett snö-liknande uttryck.

Kakorna är riktigt goda dagen efter de är bakade – men också dagarna därpå, då de får en god konsistens och kompakt smak.

Drick dessertvin till
Servera gärna småkakorna med ett gott glas passito, exempelvis den gula umbriske utgåvan Muffato della Saka, som bland annat framställs av vinhuset Antinori.

Buon appetito!

Vill du har fler tips och råd om italiensk mat?

- tryck då här och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer