Panpepato – juliga småkakor från Umbrien

Idag vill jag ta med mig till den centrala, gröna regionen Umbrien, varifrån dessa traditionella och juliga småkakorna ursprungligen kommer ifrån. Två av ingredienserna i småkakorna är väldigt vanligt förekommande i Umbrien, nämligen chokladen från universitets- och chokladstaden Perugia, samt den torkade frukten.

Du kan ofta se Panpepato också på de romerska julbordet, då man har tagit till sig receptet så till den grad att man ibland menar att det härstammar från Lazio. Och det är egentligen inte så märkligt att de små kakorna skapar julstämning på andra platser än i just Umbrien, för trots att de är relativt kostsamma att tillverka på grund av de många dyra ingredienserna, så är de både doftmässigt och smakmässigt mycket juliga.

Fakta:
Tid: 35 min

Ingredienser:

  • 50 g sultan-russin
  • 50 g rostade hasselnötter
  • 50 g skållade mandlar
  • 50 g kanderad frukt
  • 50 g valnötter
  • En nypa salt och peppar
  • Muskotnöt eller kanel efter preferens
  • 50 g mörk choklad, smält över vattenbad
  • 400 g flytande honung
  • 220 g vetemjöl

Gör så här:
Hacka russin, hasselnötter, mandlar, kanderad frukt och valnötter grovt. Detta kan eventuellt göras i en blender. Blanda därefter ner en nypa salt, peppar, riven muskotnöt och tillsätt den smälta chokladen samt 300 gram flytande honung. Vänd till sist i mjölet och arbeta degen så att den blir hård att hantera. Du kan med fördel låta degen vila en stund, eller till och med över natten, men det är inget måste. Du kan också välja att forma kakorna först och sedan låta dem vila en stund.

Forma därefter kakorna – du kan forma dem som vanliga, runda eller fyrkantiga småkakor, eller så rullar du ut en längd som du plattar och sedan skär i skivor.

Pensla varje kaka med honung och baka därefter kakorna i en 190 grader varm ugn, i cirka 15 minuter. Alternativt kan du baka dem i en 100 grader varm ugn i 1 timme. De är klara när de har fått färg och blivit hårda.

Du kan eventuellt toppa kakorna med florsocker då de har svalnat, för att ge dem ett snö-liknande uttryck.

Kakorna är riktigt goda dagen efter de är bakade – men också dagarna därpå, då de får en god konsistens och kompakt smak.

Drick dessertvin till
Servera gärna småkakorna med ett gott glas passito, exempelvis den gula umbriske utgåvan Muffato della Saka, som bland annat framställs av vinhuset Antinori.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer