Recept på italiensk chokladkaka med olivolja och fikonmarmelad

En chokladkaka med olivolja – hur klingar det i dina öron? Fantastiskt gott, spännande – eller bara väldigt märkligt? Ja, att ha olivolja i chokladkakan tillhör kanske inte vanligheterna, men det är ett strålande sätt att göra den “gamla hederliga chokladkakan” lite mer italiensk. Och, om du frågar mig, lite godare. Du behöver inte alls oroa dig för att chokladkakan kommer att smaka oliv – det gör den inte. Däremot tillför olivoljan en extra smaknivå vilket gör att resultatet blir extra gott.

Och som om det inte vore nog – den här chokladkakan passar dessutom alla som lider av laktosintolerans eftersom smöret just är ersatt av olivolja (undvik dock att servera med grädde i det fallet, och välj exempelvis havregrädde eller kokosgrädde istället).

Fakta:
Tid: cirka 40 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser:
150 g mörk choklad, gärna med havssalt
2 ägg
1 dl råsocker
1 dl olivolja
1 dl vetemjöl
1 krm salt
4 msk fikonmarmelad

Till servering: grädde och fikonmarmelad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj en form (ca 20×20 cm) med olivolja. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ägg och socker försiktigt, det ska inte bli fluffigt, då blir kakan torr. Blanda ner olivoljan, sedan vetemjöl och salt. Tillsätt den smälta chokladen och fikonmarmelad.

Häll ner i formen och grädda i cirka 20-25 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar, den ska vara kladdig, men inte rinnig.

Servera med grädde, gärna utblandad med mer fikonmarmelad.

Vill du smaka på mer italiensk mat?

Det finns ju inget bättre än att äta traditionella italienska rätter och efterrätter, än på plats i landet. Här hittar du våra semesterbostäder och hotell i Rom, där du bland annat kan smaka på den regionala rätten Spaghetti Cacio e Pepe, eller varför inte en lugn semester i en semesterlägenhet eller villa vid Gardasjön, där du helt klart också kommer få matlusten stillad.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer