Cannoli siciliani – krispiga rör från Sicilien fyllda med ricotta

Cannoli är en klassiker på det sicilianska dessertbordet (tillsammans med den likaså populära Cassata) och är ursprungligen en kaka som knyter ann till karnevalen. Men som det som oftast sker med verkligen läckra kakor, så utökas den säsongspräglade klausulen, och därför äter man numera Cannoli året runt, och inte bara på Sicilien, utan i hela Italien. Med sina festliga färger, tycker jag att den passar ypperligt på julbordet, tillsammans med andra söta saker, förstås!

Cannoli består av ett friterat, krokant skal, som är format runt ett rör. Kakhöljena fylls sedan med en ricottakräm och kanderad frukt – och choklad!

Beroende på varifrån på Sicilien man kommer ifrån, dekoreras man sin cannoli olika. Vid Palermo brukar man pryda rörets “rygg” med ett kanderat apelsinskal. På östkusten använder man däremot hackade pistagenötter som dekoration av ändarna, och på andra platser toppar man med kakao eller chokladbitar, avslutar med kanderad frukt – eller hela kanderade körsbär. Bara fantasin sätter gränser…

Cannoli sicilina
Med sina festliga färger, passar Cannolin ypperligt på julbordet

Detta recept har jag fått av min mor, och även om det är lite utav ett projekt att göra cannoli-rören, så är det bestämt inte omöjligt – men avsätt en eftermiddag och läs igenom receptet innan du börjar!

Fakta:

Tid:
Dag 1 – Ricottakrämen rörs samman på 5 minuter
Dag 2 – 2 timmar, inkl. vilotid

Antal kakor : cirka 15 stycken

Ingredienser:

Ricottakrämen:

 • 500 g ricotta
 • 300 g florsocker
 • 100 g kanderad citrusfrukt, finhackad
 • 40 g mörk choklad, finhackad
 • Evt. vaniljfrön från en halv stång, eller vaniljsocker

Rören:

 • 150 g vetemjöl (typ 00)
 • 1 tsk kakao – för att ge rören färg
 • 1 tsk starkt kaffe – för att ge rören färg
 • 1 tsk socker
 • 1 liten knivsudd salt
 • 20 g smör
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • 2 msk torrt vitt vin
 • 1 äggvita
 • 1 äggula (till att fästa ändarna)
 • Solrosolja till fritering

Dekorering, mitt förslag:
Florsocker
Kanderade körsbär
Osaltade pistagenötter

Utrustning:
Metall-, trä- eller specialframställda rör med en diameter på 2 cm och längd på 13 cm (eller så att de får plats i en gryta). Såga eventuellt en rundstock i passande längder – ju fler rör du har, desto fortare går processen. Du behöver också en spritspåse.

Gör så här:

Ricottakrämen:
Du bör förbereda ricottakrämen dagen innan, så att sockret löses upp helt och krämen uppnår en fast konsistens. Den ricotta man köper i Sverige, är klar till användning, men också så fin i konsistensen att den lätt blir flytande. Rör därför försiktigt ricottan med florsockret (och eventuellt vanilj), och vänd därefter ner hackade ingredienser. För över krämen i en spritspåse och lägg på kylning till dagen efter.

Cannoli ingredienser
Det krävs många ingredienser för att göra cannoli, men det lönar sig till sist…

Rören:
Blanda samman de torra ingredienserna: mjöl, socker, kakao och salt. Arbeta in smöret i degen och tillsätt sedan kaffe, äggvita och vin. Knåda tills degen blir sammanhängande och kompakt, och elastisk. Späd eventuellt ut med mer vitt vin, om degen inte händer samman. Den ska dock inte vara klibbig. Packa in degen i plastfilm och låt den vila en timme i kylen.

Rulla ut degen i en pastamaskin, till en av de tunnaste inställningarna, eller med handkraft och kavel på ett lätt mjölat bord. Den ska endast vara cirka 1 mm tjock. Sikta lite mjöl över och under degplattorna, så att de inte fastnar.

Använd en skål eller en form med en diameter på 10 cm och tryck ut 15 cirklar.

Värm upp solrosoljan i en stor kastrull, tills den uppnår 170 grader – den får inte koka. Ta fram dina rör (som nämnt ovan under “utrustning”). Smörj in dem i olja och vik runt en cirkel i taget, tog inte för tight. Pensla kanten på den ena innersidan med äggula och pressa samman kanterna där de möts. Fritera skalen medan de sitter på rören i mycket varm olja. Prova med ett rör i taget.

Cannoli siciliani
Kak-höljena fylls med ricottakräm och kanderade frukter och choklad.

Så snart skalen uppnått en gyllenbrun färg och har svullnat upp lite, är de klara. Låt dem svalna på hushållspapper som suger upp överflödigt fett, och låt dem sedan vila ett tag, innan du försiktigt tar bort rör-formen. När skalen är helt kalla, strösslas de med florsocker.

Avslutningsvis fyller du höljena med ricottakrämen med hjälp av spritspåsen. Jämna ut kanterna med en kniv eller spatel. Se bilderna för färdigt resultat. Därefter pyntas de efter smak, exempelvis genom att placera dem i en pyramid, strö över florsocker, pynta med apelsinskal och riva lite choklad över.

OBS: Kakorna ska i princip ätas upp direkt så att de inte förlorar sin krispighet, men klarar sig i kylen upp till 5 timmar.

Förvaring:

Du kan frysa skalet, om det blir för många. Är du ute i god tid kan skalen förvaras torrt och i en öppen påse till dagen efter, utan att de blir trista (utan fyllning).

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer