Recept: Friterat ägg

Friteret æg

Uovo fritto al tartufo con crostone di pane e crema al Monte Veronese

Jag har tagit forbi en norditalienska regionen Veneto. Jag har mer precis kört den fina turen strax norr om Verona för att besöka den sympatiske ägaren till Locanda 800 i Valpolicella. Solen skiner, fåglarna sjunger och gräset gror runt detta lilla lantställe som i dag består av den mycket eftertraktade restaurangen Locanda 800 och de två rummen som gästerna kan boka på 2:a våningen. Det är hela är omgivet av ett mycket lantligt och äkta lokalsamhälle där man får känslan att det arbetas hårt för höja alla livskvalitet.

Att ankomma till Locanda 800, äta och förhoppningsvis även övernatta är ren njutning från början till slut. Inte minst om man går upp i detaljer. Här har man tänkt över dukningen, menyn och urvalet av viner. Det råder en sinnestämning och kärlek till det arbete som utförs.

Jag fick detta enkla lilla recept med mig hem som dock kräver lite kunskap, lite stålar (färsk tryffel är inte billigt) och lite kärlek till kulinariska förrätter. Så om du har mod tycker jag du ska kasta dig över Locanda 800:s Uovo fritto al tartufo con crostone di pane e crema al Monte Veronese (friterat ägg med tryffel och bröd på en ostkräm).

Tillagning: ca. 40 min.
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 250 g mjölk
  • 20 g smör
  • 20 g mjöl
  • 150 g av ostsorten Monte Veronese, riven (den omtalade osten är framställd på komjölk och fås i en mjuk och färsk utgåva samt en lagrad version. Du kan ev. använda en annan lagrad komjölkost, så som parmesan eller den mindre markanta grana-ost som ligger på hyllorna i våra mataffärer sidan om parmesan)
  • 4 skivor ljust bröd av god kvalitet
  • Ströbröd
  • Salt
  • Neutral olja till friteringen
  • Färsk tryffel

Tillagningen

Äggen: Sätt en gryta med vatten till att koka. Lägg i 4 ägg och koka dem i 6 minuter. När de kokat kyls de ner i kallt vatten med isbitat. Efter några minuter i det iskalla vattnet skalas dem försiktigt.

Rulla äggen i mjöl och doppa dem sedan i det sista ägget (som ska slås lätt med en gaffel). Rulla dem sedan i ströbrödet tills de är helt täckta.

Krämen: Ostkrämen är i grund och botten en bechamel. Så smält i en liten gryta, tillsätt mjöl och gör en mjölboll. Tillför mjölken (helt ljummen) och rör till en len kräm så du undgår klumpar. Till slut tillför du riven ost som geer den sista krämiga finish. Krydda med salt och eventuellt peppar.

Avslutningsvis: Värm frityroljan och smält samtidigt lite smör i en panna som brödskivorna vänds i, så att de får färg på båda sidor. När oljan är varm sänkes äggen ner i “önskebrunnen” där de ska ha ca. 1 minut vardera, så de precis får färg men fortsatt är mjuka inne i.

Servering

Förberedd varje tallrik för sig. Du börjar med brödskivorna som täcks med ostkrämen och toppas med ett friterat ägg. Sedan tillförs papperstunna skivor av färsk tryffel. Din rätt är du klar att servera.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer