Här får du recepet på panna cotta

Äntligen ska vi laga en dessert tillsammans; och det är inte vilken dessert som helst, utan en som gör sig fantastisk året runt. Jag har dock lust att äta den nu, med rårörda bär, precis som man gör i södra Toscana.

I Italien kallas denna typ av dessert för Dolce al Cucchiaio – alltså sked-dessert – och då man är mycket oenig om ursprunget till denna läckerhet, håller jag mig till att säga: fram med skedarna, för det är inte möjligt att stoppa sig förrän fatet är tomt!

Lycka till i köket!

Fakta:
Tid: 20 min + ett par timmar i kyl
Antal portioner: 4 st

Ingredienser:

  • ½ l grädde
  • 50 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 3 gelatinblad
  • Smaksättning i form av rårörda bär, sirap, karamell eller tillsatt citronskal (som kokas upp med grädden)

Gör så här:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kornen med en liten kniv. Lägg vaniljkornen, vaniljstången och socker i en gryta och häll på grädden. Låt det koka upp långsamt i cirka 10 minuter över medelvärme. Ta bort grytan från värmen och ta bort vaniljstången. Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Krama ur vattnet och vispa ner gelatinbladen i den varma grädden med en elvisp.

Sila grädden över till önskade former – portionsglas, brödform, eller annan form – for att säkerställa att den inte finns några klumpar i den. Täck formarna och ställ kallt tills panna cottan stelnar och transformeras till den vackraste fasta och kalla gudagåva till dessert! Det tar några timmar.

Servera denna gräddiga dessert med ditt val av tillbehör: rårörda bär, smält choklad och kokosflager, karamell, jordgubbspuré, inkokt apelsinsaft, syltade skogsbär…

Vintips
Som dessertvin föreslår jag vinet Rizzi Moscato D’Asti från Piemonte: ett lätt pärlande vin, som passar perfekt till desserter med frukt och/eller bär. Vinet är sött, men har den nödvändiga syran – vilket skiljer den från många andra vin i samma kategori – som ger ett harmoniskt intryck och rensar munnen.

Buon Appetito!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer