Krämig polenta med svamp, lök och rosmarin

Polenta

Majs måste våra en av vår mest mångsidiga grödor – tänk bara på alla olika former den kan anta. Vi älskar att äta popcorn vid fredagsmyset. Vi tuggar gärna i oss majskolvar som Kalle, Musse och Långben på julafton. I USA är cornbread, gjort på majsmjöl, ett givet inslag på Thanksgivingmiddagen. Och av majskolvens kärnor går det att framställa små gryn som kan förvandlas till en majsgröt. Denna majsgröt har blivit något av en nationalrätt i många av Italiens norra regioner, som t.ex. Lombardiet och Valle d’Aosta. Jag pratar naturligtvis om polenta.

Även polentan i sig är väldigt mångfacetterad. Du kan äta den som gröt precis så som den är, eller som ett tillbehör till olika köttsåser. Är du riktigt glupsk kan du addera en mängd olika ostar i gröten – allt från gorgonzola till parmesan. Mitt favorit-tillbehör till polentan är svamp – och det är precis ett sådant recept jag bjuder er på idag.

Polenta med tillbehör
Om du har polenta över, så låt den stelna i kylskåpet över natten – då kan du skiva upp den, steka den och servera med dina favorittillbehör nästa dag.

Får du polenta över så ska du absolut inte kasta ut den! Polentan stelnar när den kallnar, vilket gör att den går utmärkt att skiva i skivor för att sedan steka, grilla eller fritera. Det blir fantastiskt gott och är ett ypperligt sätt att servera rester på.

Polenta är lika lätt att göra som vanlig gröt, men den kräver samma uppmärksamhet som risotto – det vill säga att du vaktar den och rör om då och då. Men ger du den bara tillräckligt med kärlek under tillagningen så ska du se att den kommer ge dig samma kärlek tillbaka när du äter den!

Fakta:
Tillagning: ca 1 timme
Antal portioner: 2

Ingredienser:

 • 2 dl grovkorning polenta
 • 9 dl vatten
 • 1 tsk salt
 • 1 dl mjölk
 • 30 gram smör
 • 3 msk riven parmesan
 • 1 gul lök
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 4 rosmarinkvistar
 • 1-2 msk olivolja
 • 125 g Pioppinosvamp (eller vanliga champinjoner)
 • Citroncest
 • Salt & peppar

Tillagning:
Sätt ugnen på 190 grader. Skala löken och dela den i halvmånar. Skala vitlöken och krossa den med knivbladet. Lägg allt på en plåt tillsammans med rosmarin och ringla över olivolja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen och låt steka medan du gör polentan, ca 40 minuter. Rör om då och då.

Koka upp 8 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. När det kokar, häll sakta ner polentan lite i taget somtidigt som du rör om. Sänk sedan värmen och fortsätt rör om ungefär var tredje minut. När polentan börjar släppa från kanten börjar den bli klar, den ska dock vara len och mjuk och inte korning. För bästa krämighet, tillsätt den sista decilitern vatten, låt koka in, och tillsätt sedan mjölken och låt koka in. Smaka av med smör och parmesan och eventuellt lite salt och peppar.

När det återstår cirka 10 minuter tills polentan är klar, stek då svampen i en stekpanna i lite olivolja. Smaksätt med citroncest och salt.

Lägg upp polentan i en djup skål. Toppa med löken och sist svampen. Dekorera med rosmarin.

Buon appetito!

Ett till recept från Lombardiet?

Klicka här för att komma till mitt recept på Risotto alla Milanese - den klassiska (och väldigt goda) saffransrisotton från Milano
Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer