Ravello på Amalfikusten – musikens stad

ravello
Musik och utsikter är i världsklass i Ravello. Foto: Leandro Neumann Ciuffo. CC BY 2.0

Den lilla bergsorten RavelloAmalfikusten är känd i hela Italien som Musikens stad. Staden fick sitt smeknamn i slutet av 90-talet, tack vare alla de konserter som tar plats här året runt. Staden har en lång historia som favorit bland en rad stora komponister och musiker.

En av de första stora musikaliska personligheter som besökte staden, var komponisten Richard Wagner. han kom ridande på en åsna till Ravello år 1880, och hittade här inspiration till andra akten av operan Parsifal när han besökte Villa Rufolos vackra trädgård med dess betagande utsikt.

 

Villa Rufolo
Få scener kan konkurrera med den som finns vid Villa Rufolo. Foto: David van der Mark, CC BY-SA 2.0.

Villa Rufolo

Sedan dess har musiken alltid ekat i Ravello, och de flesta konserter avhålls i själva Villa Rufolo, antingen utomhus i trädgården, eller i villans konsertsal. Wagner har gett sitt namn till den årliga Wagner-festivalen med internationella orkestrar och solister, som tar plats under högsäsongen på en specialbyggs scen som nästan svävar ut över bergssidan. Förr i tiden hade repertoiret ofta relation till Wagner, och en av de större händelserna var framförandet av just operan Parsifal med Placido Domingo i titelpartiet.

Arrangörerna har dock senare insett, att Wagners musik inte har tillräckligt dragningskraft för att fylla en hel månads konserter, så nu finns det också mycket annat på programmet – och inte nödvändigtvis bara musik.

Ravello Campania Italien
Även om du inte reser till Italien under konsertmånaden, är Ravello väl värt ett besök – det är en av de charmigaste städerna på Amalfikusten.

Klassiska konserter året runt

Resten av året tar också klassiska konserter plats i Ravello – dock i lite mindre skala. Dessa konserter tar plats i Villa Rufolo 3 gånger i veckan, och här är det ofta italienska musiker som reser in från hela landet. Det är allt från pianister, duetter och kvintetter – och repertoiret spänner från de stora internationella komponisterna, till några av de lite mindre lända italienska komponisterna. Nivån är hög, även om det inte alltid når internationella höjder, men det är alltid en härlig upplevelse att gå på konsert i Ravello.

Du kan se programmet för kommande konserter på Villa Rufolos egen hemsida

Ravello udsigt
Hideaways har handplockat de bästa hotellen och semesterbostäderna på Amalfikuste.. Foto: Leandro Neumann Ciuffo, CC BY 2.0.

Semesterbostäder på Amalfikusten

Urvalet av semesterbostäder är stort längs hela Amalfikusten – inte minst om inlandet bakom kuststräckan räknas med. Så oavsett, vilken typ av semesterbostad du är på jakt efter – hotell, semesterlägenhet, boutique-hotell eller kanske en agriturismo – hittar du helt säkert något här hos Hideaways, som passar just dig och dina önskemål.

Läs mer om urvalet av semesterbostäder på Amalfikusten här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer