Provences okända pärlor

Solrosor och lavendel, det är Provence det...
Solrosor och lavendel, det är Provence det...

Sydöstra Frankrike är berömt för sitt särskilda ljus, som genom tiderna har lockat till sig många av världens största konstnärer. Naturen i området är vild och full av charm – och maten är helt enkelt förträfflig. Provence innebär ren kvalitet på de områden, som verkligen betyder något.

Därför kanske det inte är så överraskande att Provence fungerar som en magnet på semestergäster från hela jordklotet – men vill du ha ut något extra från semester, så kan du söka dig bort från de mest populära attraktionerna, och åka på äventyr i den mer oupptäckta delen av Provence.

Slappna av i Haute-Provence

Den norra delen av Provence är generellt mycket lugnare än den södra delen, dit semesterfirare flockas om sommaren. På även om norra Provence, Haute-Provence, är mindre populärt än kustsidan, erbjuder Haute-Provence mycket av det som vid tänker på, när vi tänker på Provence.

Jouques en Provence
Slappna av i Haute-Provence, här i Jouques. Foto: x1klima. CC BY-ND 2.0

Haute-Provence har också det skarpa solljus som Provence är så berömt för, men kanske är denna norra del lite mindre välfriserad än resten av Provence: lite vildare, och mindre tillrättalagt. De fantastiska utsikterna delar dock Haute-Provence med resten av provinsen.

Under de senare åren, har Haute-provence blivit en populär tillflyktsord för franska konstnärer och intellektuella, som vill komma bort från stadens myller och stress, och istället leva ett enklare liv på landet. Många har funnit just den oförstörda värld de säker, här i Haute-Provence.

Banons berömda getost

Mot alperna i Alpes-de-Haute-Provence, ligger den lilla landsorten Banon, med sina knappa tusen invånare. Inte desto mindre har denna mini-stad en av Europas största bokhandlare på hela fyra våningar och med närmre 200.000 titlar på hyllorna. Ja, det är kanske inte så konstigt att intellektuella söker sig till Haute-Provence.

Banon
Banon. Foto: Michel Coiffard. CC BY-SA 2.0

Banon är dock ännu mer berömd för sin getost. Denna krämiga ost är underbar tillsammans med tillbehör från området – enkla saker som nötter, tomat, bröd och självklart vin, får en extra dimension när de avnjuts tillsammans med osten från Banon. Vad gäller vinerna, kan Provence mäta sig med många andra bra distrikt i Frankrike.

Personligen tycker jag dock att det bästa med Banon, är naturen. Ljuset är storartat, solen värmer och träden i skogarna ger skugga när du har behov av det. Skogarna i Banon är härliga att vandra i. Stillheten i naturen runt omkring Banon kan man inte värdesätta nog. Även i högsäsongen kan du finna lugn och ro här.

Även kulturlandskapet runt Banon är härligt, med alla de lavendelblå markerna. Tillsammans med det kraftiga solljuset som området är berömt för, ger lavendelmarkerna en helt unik stämning, som inte går att finna på många andra platser i världen.

Aktiv semester i Haute-Provence

Till dig som tycker om att röra dig på semester, kan Haute-Provence erbjuda upplevelser i särklass. På Mont Ventoux kan du prova dina krafter med en stigning som ger problem till och med till härdade Tour de France-cyklister. Turen från Sault till toppen är över 20 kilometer lång.

I gengäld är glädjen stor när du bestigit berget och når toppen. Landskapet överst på Mont Ventoux är mycket särpräglat och påminner på många ställen om ett månlandskap – helt bart och kalt. Touren tar ofta vägen förbi, och är du här på rätt tidpunkt på året, kan du få med dig en oförglömlig upplevelse hem från semester.

Resor till Provence

Upplev södra Frankrike med Hideaways där du bor på semesterbostäder och hotell som vi personligen har handplockat. Vi lägger stor vikt på personlighet och charm – du ska känna dig som hemma när du kommer till ett av våra hideaways.

Se alla Hideaways resor till Provence i Frankrike här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer