Prova musslor med potatis och italiensk salsiccia

I Ancona i regionen Marche hittar du denna rätt, som på italienska heter Congole, patate e salsicce di Marche, bland förrätterna på de lokala och mycket autentiska regionala restaurangerna.

Förekomsten av potatis innebär att vi i de nordiska länderna lätt identifierar oss med denna rätt, och när vi har god tillgång till musslor och kan spåra upp en bra (italiensk) korv, tror jag att receptet är rätt aktuellt. Kanske lite annorlunda, men ändå italienskt!

Du hittar denna rätt på menyn under förrätter med fisk – di mare – då congole betyder vongole på dialekt, som på svenska blir musslor. Vongola (singularisformen) är samlingsnamn för olika sorters musslor och snäckor inom familjen Venusmusslor.

Och kom ihåg (dialekt): “Chi magna da soli, se strozza” (den som äter ensam, kommer kvävas).

Fakta
Tid: ca. 30 min
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 1 kg vongolemusslor
  • 300 g potatis
  • 100 g italiensk korv, salsiccia, skuren i små bitar
  • 1 glas Verdicchio, vitt vin
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk hackad persilja
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:
Rensa musslorna och skär potatisen i tärningar.

Ta en rymlig gryta och sautera vitlök i lite olivolja. Lägg musslorna i grytan och häll på vitt vin och låt det puttra en liten stund. Häll sedan ner potatisen i grytan och låt det småkoka till vätskan har avdunstat – ca. 10 minuter på låg till medel värme.

Stek korven i en stekpanna. När potatisen är klar, blandas allt med korven. Rör om och toppa allt med persiljan. Smaka av med salt och peppar. Rätten serveras i en skål tillsammans med grillat bröd som är ringlat med god olivolja. Drick vitt vin till.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer