Prova baccalà på venetianskt vis

Baccalá

Har du någonsin smakat på baccalà på venetianskt vis – det vill säga baccalá mantecato alla veneziana, som det heter på italienska?

Om inte, så får du nu chansen, för här nedan ger jag dig receptet på rätten, samt några goda tips och råd till hur du kan tillaga, och servera den.

Buon appetito!

Fakta:
Antal portioner: 6
Tid: ca. 1 timme

Ingredienser:

  • 1 kg baccalà (ska blötläggas i en gryta med vatten i 1 dygn – eller fråga din fiskhandlare)
  • 2 ½ dl olivolja
  • 1 dl mjölk
  • Persilja
  • Vitlök
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:
Byt ut vattnet som fisken legat i, och värm upp det tills vattnet börjar att koka. Låt koka i cirka 20 minuter, och skumma av vattnet under tiden. Ta därefter av grytan från värmen och låt fisken vila i cirka 20 minuter under lock. Om den inte är helt mjuk och färdigkokt, så låt den koka 10 minuter till. Värm upp mjölken i en separat gryta. Rensa fisken en skärbräda och banka sedan på den med en träsked. Lägg den i en skål, och vispa i i mjölken medan den fortfarande är varm, samt till sätt olivolja gradvis i en tunn stråle. Viska grundligt i en lång tid, tills det blir en ljus och luftig kräm. Du kan också använda en mortel eller en stavmixer.

Servering:
Smaka av med salt och peppar. Dekorera med finhackad persilja och vitlök
Serveras kall som en förrätt, eller som snack med crostini (eller små bitar rostat bröd).

Vinrekommendation:
Detta är en rätt delikat fiskanrättning, som normalt sätt serveras som en lättare förrätt eller antipasto. Därför rekommenderar jag också att hitta ett vitt vin som ackompanjerar de delikata tonerna. Då vi befinner oss i Venedig, skulle jag se mot norr, i Fruili, och leta efter antingen en Ribolla Gialla, eller den lite kraftigare Pinot Grigo (som också är lättare att finna här hemma). Du ska dock vara uppmärksam på, att vinet ska vara ungt, det vill säga från förra året, men inte mycket äldre än så.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer